Educă-ți monstrulețul înainte să comentezi!
Educă-ți monstrulețul înainte să comentezi!

Pentru părinții și elevii zilelor noastre,

În ultima perioadă s-a vorbit foarte mult despre deja celebra „eroică intrare” a doamnei ministru al educației în timpul orelor de curs într-o clasă de nivel primar, unde a descoperit „balaurul cu 7 capete” care sufla flăcări către sărmanii noștri copii, inocenți de altfel. Mai apoi faptul eroic a fost intens mediatizat, curgând valuri de reacții. Dar un lucru nu s-a spus: Educă-ți monstrulețul înainte să comentezi!

Acum, că s-au liniștit apele, m-am gândit să transpun aici o părere despre astfel de situații, în mod general.

Nu o să intru în detalii referitoare la greșelile făcute de doamna ministru, vă las să le descoperiți singuri în Art.272. din Legea educației. Nu doresc să-i critic acțiunile, nu despre asta vreau să vorbesc.

Am văzut numeroase reacții care doreau să vină ca niște săgeți spre cadrele didactice care ridică tonul în fața elevilor. Ei bine, vă invit să vă puneți într-o zi în locul unui educator/învățător/profesor. Vi se pare floare la ureche, nu?! Cred și eu, doar nu stai tu zilnic, cel puțin 4 ore în fața unui colectiv de elevi din care 30-40% se comportă ca niște mici monstruleți.

S-a zis foarte mult că profesorii nu ar trebui să ridice tonul la elevi.

Arătați-mi un profesor care nu a ridicat măcar odată tonul la o clasă. Nu cred că există unul. Și asta înseamnă că toți profesorii sunt incapabili? NU! Și profesorii sunt oameni, și ei au zile proaste, dar în mare parte comportamentul unui profesor este determinat de acțiunile copiilor. Așa că, dragi părinți, educați-vă copiii înainte de a comenta comportamentul unui profesor!

Am văzut că aveți liste lungi referitoare la pretențiile pe care le aveți de la un cadru didactic: calm, răbdare, înțelegere, duioșie, și multe altele. Dar oare copiii voștri merită toate astea? Marea majoritate nu. Și nu mă refer aici la acei copii care chiar dau dovadă de bună creștere.

Mulți dintre voi ori nu știți ce creșteți, ori chiar aveți impresia că voi doar ați făcut copilul ăla, îi mai dați de mâncare din când în când, și de la 2-3 ani se ocupă grădinița/școala de el. Țin să vă anunț că e de datoria voastră să vă educați copilul. Nu e de datoria învățătorului să vă învețe copiii ce înseamnă respectul, să se comporte civilizat. Învățătorul ar trebui să fie nevoit să îi învețe gramatică, matematică, istorie, geografie și ceea ce se studiază la materiile pe care le are clasa respectivă.

Știu că multora vă e mai simplu să-i aruncați copilului în brațe un telefon sau o tabletă, în loc să vă ocupați de el. Sau mai rău, să-i oferiți totul și să îi dați impresia că totul i se cuvine. Dar, dragilor, să nu vă mirați de micuțul monstruleț cu probleme de comportament ce iese în urma acestor acțiuni. Și mai mult, nu așteptați de la un profesor să facă ce n-ați reușit voi în atâția ani cu propriul copil.

În momentul în care un profesor ridică tonul la copilul tău gândește-te întâi dacă problema nu e la puiul tău și, implicit, la tine.

Un profesor e motorul desfășurării unei lecții. El trebuie să conducă clasa, nu clasa trebuie să-l conducă pe el. Imaginați-vă cum arăta o singură oră în care „copilul face legea”. Un profesor trebuie să se impună într-un fel sau altul, și e foarte greu să te impui la o clasă în care sunt și „mici monstruleți”. Oricât de răbdător și binevoitor ești, la o astfel de clasă la un moment dat rămâi fără soluții.

Nu spun că e bine și că e absolut normal ca profesorii să ridice tonul la elevi.

Spun că nu ar trebui judecați atât de aspru. Dragule, tu nu te descurci cu un singur copil jumătate de zi, pe când un profesor trebuie să se descurce cu 20-30 de copii 4/5 ore sau chiar mai mult. Ce așteptați de la un biet profesor când voi scoateți încontinuu generații de copii needucați?

Credeți-mă, niciun profesor cu mintea întreagă nu vrea să țipe la copiii voștri.

Nu acesta e scopul unui profesor, dar unele dintre odraslele voastre nu oferă altă posibilitate de înțelegere. Iar eu cred că acest lucru se datorează lipsei de educație, altfel nu pot să-mi explic logic acest fenomen.

Probabil ar trebui să trăim precum în deceniile trecute când pedepsele pentru needucați erau cu adevărat de comentat.

„Suntem în anul 2020, nu poate fi așa în anul 2020.” Da, suntem în anul 2020, când se pare că elevul trebuie să fie mai sus în treapta ierarhică a școlii decât profesorul, și un copil poate șterge pe jos cu profesorul. Trist, nu?

Ei bine, vă sfătuiesc să vă gândiți de două ori înainte să comentați comportamentul unui profesor și asigurați-vă că aveți un copil educat la care profesorul nu este nevoit să ridice tonul. Și țineți minte un lucru: Educă-ți monstrulețul înainte să comentezi!

Semnat,
Un viitor profesor care probabil
o să ridice măcar o dată tonul la clasă
dacă mai scoateți astfel de generații.


Autor: Ionela Jarda