Cu toții am auzit de acest coronavirus, iar  noi am căutat informații și am cercetat aproape de sursă.

Pentru că cerem să se facă lumină, vă prezentăm un interviu cu un român din China: „Au închis tot! Scanează oameni, închid orașe!”

Paul Moldovan, cunoscut dansator lansat dintr-un oraș mic românesc, Bistrița, este o stea în adevăratul sens al cuvântului, după ce a lucrat pentru televiziunile de top românești ca dansator și a împărtășit din talentul său în cele mai puternice țări ale lumii: Statele Unite ale Americii și China.

Î: Paul, care este situația în China?

R: Nu știu care este situația, concret. Cred că depinde de la provincie la provincie. Pot să spun doar cum este în Guangdong, respectiv orașele Shenzen și Shantou. 90% dintre persoanele de pe străzi poartă măști. În gurile de metrou și în gări sunt scannere de temperatură. Există chiar personal care măsoară temperatura individual, cu termometre speciale pe care le îndreaptă în zona frunții.

Tot Paul: Am luat bilet de tren spre Hong Kong. În tren am aflat că autoritățile au renunțat la ideea blocării orașului, dar că vor crește numărul de controale. La vama din Hong Kong am trecut prin trei scannere, am avut de completat trei chestionare privind starea de sănătate în prezent, dacă am ceva simptome, în ce vagon am călătorit și care era numărul locului, iar cel mai important: dacă am călătorit recent în regiunea Hubei (cea mai afectată provincie din China, unde se află și Wuhan).

În vamă au fost persoane trase deoparte pentru investigații mai amănunțite. Toți poartă măști! Din 24 ianuarie au închis toate cinematografele din China! Erau programate vreo șapte filme special lansate pentru Anul Nou Chinezesc. Toate cluburile de noapte, concertele, festivalurile…toate au fost închise. Au fost oameni sunați de la locul de muncă să li se spună că nu se mai lucrează.

Î: Tu cum te simți? Crezi că ești în pericol?

R: Simt că se iau măsuri de protecție, ceea ce este bine. Este bine că voiau să blocheze complet Shantou, deși nu s-a găsit vreun caz de coronavirus printre locuitori, însă se iau măsuri. Îmi este și teamă pentru că nu știu cât va ține toată treaba, și pentru asta aș vrea să plec până se remediază problema.

Î: Ce ai de gând să faci acum? Unde te vei duce?

R: Pentru mine, să stau în Hong Kong pe perioadă nedeterminată este foarte scump. Voi pleca în Bali, unde este mult mai accesibil financiar. Apoi , după ce se remediază problema, îmi este cu mult mai accesibil să mă întorc în China. Înapoi în România nu pot veni, ar însemna să îmi las prietena singură, iar ea nu își poate obține viză pentru România pentru că nimeni nu lucrează momentan. Până și vizele pentru străini au fost respinse complet în perioada asta, din ceea ce am auzit de la câțiva prieteni care se confruntă cu problema asta.

Î: Ai cunoscuți care sunt suspecți de infestare cu acest virus?

R: Nu, sunt destul de puțini în afara provinciei Hubei, iar acolo nu am cunoștințe deloc. Orice răceală banală, în aceste clipe, este motiv de panică în China.

Î: Ce au făcut autoritățile chineze în această perioadă? Se iau măsuri avansate?

R: S-au luat deja măsuri. 15 orașe sunt blocate în Hubei. Nimeni nu iese, iar de intrat se intră doar cu autorizație. Mijloacele de transport în comun nu funcționează deloc, în centrul Wuhanului nu ai voie cu mașina personală, în Beijing s-au blocat, la fel, majoritatea mijloacelor de transport, am auzit că nu mai au voie să iasă din oraș și grupurile turistice sunt interzise.

De asemenea, fără precedent, se construiesc două spitale în Wuhan, unul este aproape gata. Au trimis acolo 400 de medici militari, iar alte 1400 de cadre medicale au ajuns în zonă, pentru că personalul actual nu mai face față. Sunt enorm de multe persoane cu răceli care vor să se testeze pentru coronavirus.

Î: Când crezi că se va ajunge la un final cu acest virus?

R: Astăzi s-a făcut public aici faptul că virusul poate fi transmis înainte de a apărea simptomele. Din punctul meu de vedere, asta îngreunează enorm situația. Dar, este bine că se iau măsuri puternice pentru a stopa răspândirea acestui coronavirus. Nu știu cât va dura, însă sper să putem relua viața de zi cu zi cât mai rapid, aproape toți prietenii mei sunt pe punctul de a pleca din China. Cam toți ne-am dăruit complet în țara asta, ne-am realizat. Dacă va mai continua mult, nu știe niciunul pe ce cale o va lua.


Foto/Video: Paul Moldovan