Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu este un virus care se poate răspândi la nivel mondial, învelit din genul Betacoronavirus, familia coronaviride, cu genom ARN monocatenar liniar cu sens pozitiv, descoperit pentru prima oară în Arabia Saudită, care infectează oamenii provocând o afecțiune respiratorie virală denumită sindromul respirator din Orientul Mijlociu.

Prima persoană care a avut ghinionul de a „testa” acest virus a fost o femeie în vârstă de 61 de ani care a călătorit în Thailanda pe data de 8 ianuarie. Din această țară, femeia respectivă a fost primul om care a descoperit efectele și simptomele virusului.

Ulterior, o a doua persoană a fost diagnosticată cu virusul Corona.

O femeie din China, care a călătorit în Thailanda luni, a fost diagnosticată cu virusul corona, declarație făcută chiar de către Sukhum Kanchanapimai, secretar permanent la Ministerul Sănătăţii Publice.

Tot acesta a declarat, în cursul zilei de vineri, că încă nu există un focar al virusului Corona, precizând și că în ambele cazuri, persoanele diagnosticate cu acest virus au fost puse în carantină, starea acestora fiind stabilă.

De la o simplă răceală și până la boli pulmonare severe precum Sindromul respirator acut sever (SARS) şi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), virusul Corona poate avea efecte grave pentru organism.

Poate fi contactat atât de animale, cât și de către oameni.
Care sunt simptomele?

De la febră, frisoane, pneunomonie ce, inițial poate părea banală, tuse, cefalee și poate ajunge la insuficiența renală acută, probleme respiratorii și leziuni pulmonare.

Peste 13 500 de călători care au ajuns în Thailanda luna aceasta sunt testați pentru a se verifica existența altor potențiale victime.
În prezent, două persoane au fost declarate decedate datorită pneumoniei severe provocate de virusul Corona.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că există riscul ca virusul Corona să se răspândească la nivel mondial, fapt pentru care fiecare spital este avertizat să efectueze cu strictețe controale, tocmai pentru a nu exista și alte victime, un posibil focar nefiind încă declarat.

Oficialul OMS a declarat marți faptul că încă nu există o imagine clară referitoare la acest virus.

În anii 2003-2004 însă, virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni, 774 au fost declarați decedați, totul într-o epidemie care s-a răspândit inițal în Asia și apoi în alte 37 de țări.

Medicii spun, însă, faptul că noul Coronavirus care a fost detectat săptămâna aceasta în Wuhan, Thailanda, nu pare să fie la fel de puternic precum SARS sau MERS, simptomele principale depistate fiind febra și dificultățile respiratorii.