Vlad Adrian Pop
Vlad Adrian Pop

În zilele noastre, tinerii mileniali dezvoltă pasiuni din ce în ce mai diverse, de la scrierea de poezii și sporturi cunoscute de toată lumea până la activități rar întâlnite în rândul tinerilor, cum ar fi pilotajul. Vlad Adrian Pop este una dintre aceste excepții. Pasiunea lui este istoria, subiect care l-a captivat încă de la o vârstă fragedă. Astăzi deține una dintre cele mai mari colecții de antichități din județul Bistrița-Năsăud, formată din obiecte de război din secolul trecut, fie achiziționate, fie găsite și restaurate.

În vara anului 2019, la doar 17 ani, el a publicat prima sa carte, „Am fost un vânător de munte”.

Să vedem ce ne poate spune despre pasiunea și cartea sa.

Î: De unde a apărut această pasiune?

R: Dintotdeauna m-a pasionat istoria și să aflu cât mai multe amănunte despre înaintașii mei. Începând de la vârsta de 6 ani am strâns o impresionantă colecție, numărând sute de exponate din mai multe domenii: filatelie, numismatică, obiecte militare etc. În special cărți vechi și obiecte care croiesc piesă cu piesă povestea înaintașilor mei.

Î: Despre ce este cartea „Am fost un vânător de munte”?

R: Cartea mea a fost publicată în vara anului 2019 care are o însemnătate specială, împlinindu-se 45 de ani de la moartea străbunicului meu și 110 ani de la nașterea sa. Cartea mea este dedicată străbunicului meu, plutonierul major Gheorghe Mărgineanu, veteran al celui de al Doilea Război Mondial.

Pe mine m-a impresionat prin povestea lui și prin vitejia de care a dat dovadă, participând atât la luptele de pe frontul de est, cât și de pe frontul de vest, începând cu anul 1941 până în anul 1945.

Cartea cuprinde însemnările din memoriul original al plutonierului Major Gheorghe Mărgineanu din perioada 1933-1948, cărora li se adaugă un număr impresionant de peste 90 de fotografii și documente din arhiva familiei. Aceasta cuprinde întreaga carieră militară a lui Gheorghe Mărgineanu, lungă de peste 30 de ani, care a debutat în anul 1931 și s-a încheiat în 1963.

Î: Ce te-a motivat să scrii această carte?

R: Am scris această carte ca un omagiu adus străbunicului meu, din respect pentru toată activitatea sa care s-a desfășurat de-a lungul a peste 30 de ani. Pe mine m-a motivat și faptul că nu toți au norocul de a avea un astfel de înaintaș. Foarte multe povești ca a lui Gheorge Mărgineanu sunt în prezent necunoscute publicului larg.

Principalul meu obiectiv a fost ca această poveste a lui și a celorlalți 3 înaintași ai mei, veterani de război, să fie cunoscută de un public cât mai larg. Să îi motiveze și pe alții să facă ceea ce am făcut eu, lucru pe care l-am realizat într-un timp impresionant de scurt.

Î: Ai avut parte de ajutor la scrierea cărții?

R: O lucrare de o astfel de anvergură nu ar fi putut fi realizată de unul singur. Chiar dacă nu are un număr de pagini atât de mare, prima variantă a cărții a fost realizată integral de mine. Cartea pe care o vedem astăzi a fost realizată cu sprijinul unor persoane care lucrează în domeniu.

Aceste persoane sunt Domnul Colonel Gheorghe Tanko, Domnul Colonel Ioan Cordovan și Domnul Cercetător Adrian Onofreiu, din cadrul Direcției Județene a Arhivelor Bistrița-Năsăud.

Pot să spun că fără ajutorul lor cartea nu ar fi ajuns la forma la care este astăzi. 

Deoarece a suferit foarte multe corecturi de la varianta inițială până la cea actuală.

Î: Te așteptai la un asemenea succes de la cartea ta?

R: Încă de la bun început nu m-am gândit că lucrarea mea va căpăta o astfel de anvergură și va avea un astfel de succes.

Eu am plecat cu premisa că va fi pur și simplu o lucrare biografică de care se vor bucura mai ales rudele mele și cercul apropiat de prieteni și cunoștințe. Pot spune că a fost mai grea obținerea de finanțări decât realizarea cărții în sine.

După tipărirea celor două tiraje am început să fiu invitat la numeroase evenimente în cadrul cărora

Mi-am prezentat cartea, care s-a bucurat de un adevărat succes ajungând în toate colțurile țării.

A ajuns atât în posesia unor instituții importante cum ar fi Biblioteca Națională a României, Biblioteca Academiei Române din Cluj, Institutul de Istorie George Barițiu sau Biblioteca Centrală Universitară din Cluj cât și în posesia unor personalități marcante ale României cum ar fi Principele Nicolae al României și președinți ai autorităților județene din Bistrița.

Î: Ce avantaje ți-a adus scrierea acestei cărți?

R: Pe lângă faptul că lucrarea mea s-a bucurat de un succes răsunător la nivel național, am primit numeroase invitații la evenimente importante organizate în județul nostru.

Aș dori să amintesc prezentarea mea intitulată Omagiu la a 48-a ediție a Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, în cadrul Târgului de Carte Coșbuc sau în cadrul simpozionului dedicat armatei române organizat la Cercul Militar Bistrița.

Pentru activitatea mea am primit numeroase diplome și distincții, cum ar fi Medalia Aniversară dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Societății Mormintelor Eroilor Căzuți în Război.

Recent am fost ales în funcția de membru supleant în Biroul Executiv al Asociației Cultul Eroilor «Regina Maria» filiala Bistrița-Năsăud «Colonel Liviu Rusu». Pe lângă acestea, și eu și cartea mea am fost promovați în presa locală scriindu-se numeroase articole care au impresionat publicul larg.

Î: Ai în plan scrierea unei alte cărți?

R: De la bun început am plecat cu premisa că aceasta nu va fi singura carte pe care o voi scrie. În prezent lucrez la alegerea temei pentru următoarea care, bineînțeles, va fi tot pe aceeași temă a istoriei militare.

Nu va trata o persoană anume, ci va fi mai mult despre activitatea Batalionului 23, Vânători de Munte din care a făcut parte străbunicul meu pe frontul de est, dorind să realizez această carte împreună cu Domnii Colonei de la Cultul Eroilor din Bistrița.

Am plănuit și alte apariții editoriale care să fie legate de istoria Bistriței, dar în prezent nu s-a materializat nimic din cauza unor obstacole pe care le-am întâlnit.


Autor: Alex Roman