make-up

Make-up-ul îți distruge fața – între mit și adevăr

"în Diverse/Texte" by

Make-up-ul, arta care face o femeie să se simtă mai puternică, încrezătoare, arta ce îi oferă atitudinea potrivită. De ce? E simplu, dragele mele.

Se spune că o femeie frumoasă are mai mult de câștigat

Într-adevăr, frumusețea naturală o întrece pe cea artificială, dar câteodată, nu e de ajuns. Uneori avem nevoie de ceva mai mult, iar atunci un mic retuș e perfect. Parcă, totuși, altfel ieși la prima întâlnire cu prințul din poveste. Parcă seara fetelor a devenit mai interesantă când vă etalați make-up-ul în fața oamenilor din jurul vostru.

În ceea ce privește produsele, există o gamă largă din care poți alege.

Important e să știm cum să le alegem și ce efecte au acestea

Cum alegem produsele perfecte? Simplu. Depinde de tipul de ten. Nu îți mai agasa fața cu tot felul de porcării de care ai auzit la colega de bancă. Încearcă singură, documentează-te și dacă mai apoi vrei să ai o față de bebeluș, nu face asta zilnic.

Care sunt tipurile de ten și ce semnifică fiecare?

Ca în orice alt domeniu, și tenul nostru este împărțit în niște mici sau chiar mari categorii. Fiecare are nevoie de o anumită rutină, îngrijire și atenție. Unele fete sunt mai norocoase, dar altele, din păcate, au puțin mai mult de tras cu îngrijirea.

Dacă ai un ten normal poți spune că ai scăpat de chinul cremelor, soluțiilor, tratamentelor și efortului în exces. Cu toate acestea, nu uita, orice chip angelic de femeie are nevoie de o oarecare atenție, așa că hai să nu uităm de ce poți face pentru el. O cremă hidratantă peste noapte, câte o mască pe săptămână și un ser nutritiv e tot ce are nevoie pentru a nu îmbătrânii prematur. Ridurile la 30 de ani nu sunt dorite de noi, femeile.

Tenul uscat este cel mai întâlnit tip de ten, fie că se discută de tenul alipic, ce duce lipsă de grăsime, fie că vorbim de cel deshidratat, ce duce lipsă de apă.

Motivele sunt multiple, îngrijirea precară, curățarea excesivă sau greșită a tenului provoacă uscarea acestuia. Deshidratarea poate fi cauzată de utilizarea excesivă a machiajului, pudra fiind inamicul numărul 1.  Acest ten are nevoie de produse intens hidratante cu texturi gel și clar să se evite săpunul sau gelul de curățare și majoritatea produselor astringente.

Tenul sensibil seamănă cu cel uscat într-o foarte mare măsură, dar acesta se poate regăsii în toate celelalte tipuri. Se usucă extrem de ușor și reacționează la orice schimbare de temperatură. Nu se agresează absolut deloc și nici nu se folosesc device-uri de curățare a feței chiar dacă se menționează că sunt pentru tenul sensibil.

Tenul mixt, pe lângă cel normal, este tot ce poți să îți dorești mai mult. Nu este nici prea gras, dar nici prea uscat, iar porii dilatați nu intră nici aceștia în discuție. Este ușor de întreținut și nu este problematic.

Tenul gras este un tip de ten foarte des întâlnit, porii dilatați fiind cei mai buni prieteni a acestui tip de ten, de care nu scapi, dar îi poți diminua. Punctele negre sunt și ele prezente, dar nu uita, nu se scot niciodată acasă, doar la salon cu prescripția dermatologului. Fața de pernă se schimbă în fiecare seară, iar ustensilele de make-up trebuie dezinfectate și spălate de fiecare dată după utilizare. Cremele trebuie aplicate cu spatule, niciodată cu degetele direct în cremă pentru a nu se contamina cu mâna murdară. De creme și tot felul de soluții nu are rost să vorbesc, toți cei ce întâmpină această problemă TREBUIE SĂ MEARGĂ LA SPECIALIST.

 

Cum apar efectele negative asupra feței tale? Ei bine, aici voiam să ajung, apar din cauza excesului.

Când spun exces mă refer la o cantitate mare de produse, prea multe produse aplicate pe față îngreunează tenul. Dragele mele, dorim să facem un mic retuș, nu o transformare totală. Măști ne putem cumpăra de la magazin, un ten frumos niciodată.

Care sunt aceste efecte negative?

Acneea, ce poate să apară datorită excesului de make-up. Multe fete aleg sa acopere acneea cu fondul de ten, dar, din păcate, e greșit, chimicalele din produse dăunând texturii pielii, astfel apărând diferite leziuni .

Un ten ce întâmpină probleme trebuie lăsat să respire. Trebuie să se vindece și mai apoi îl poți transforma cum dorești.

La ce vârstă începem să ne machiem?

Să recunoaștem, fiecare din noi a luat la un moment dat trusa mamei și a încercat să își arate calitățile, păcat că nu prea a reușit.

În ultima perioadă vedem pe strada sau pe internet fete cu vârsta între 11-14 ani machiate, nu e nimic greșit. Ele poate nu știu că produsele au un anume efect. Faptul că ele încep să utilizeze produsele de make-up la o vârstă în care o cremă de față cu SPF (protecție solară) e tot ce au nevoie.

Cum prevenim distrugerea tenului cu toate că iubim machiajele?

Curățăm bine pensulele și excludem total veșnicul burețel, fondul de ten se poate aplica și fără el. De ce să îl excludem totuși? Burețeii din cauza proprietății lor și modului umed de a absoarbe fondul de ten, devin un focar de infecții, microbi și bacterii. Oricât de bine crezi că îl cureți, în profunzimea lui microbii încă sunt prezenți și orice tip de ten poate întâmpina probleme după folosirea acestora.

Orice produse de make-up se spală, dezinfectează după prima utilizare și se țin acoperite, departe de microbi și praf

 

De câte ori vi s-a întâmplat să ajungeți acasă si să uitați să vă demachiați?

De multe ori, bănuiesc, dar din păcate acest mic gest este nociv. Microbii ne invadează tenul, porii umplând-se de bacterii, astfel formându-se punctele negre. În unele cazuri, chiar ducând la o acnee severă, la pete, inflamații, chiar dacă nu ai avut niciodată probleme cu tenul în trecut.

Tenul trebuie curățat temeic, dimineața și seara, iar porii trebuie lăsați sa respire. Cum o ființă umană are nevoie de aer să trăiască și tenul nostru are nevoie pentru a fi impecabil. Există multiple modalități prin care poți să îți cureți tenul și fiecare alegere depinde doar de tine.

Fiecare tip de ten necesită o demachiere specială, dar trebuie ținut minte că orice tip de ten trebuie curățat. Nu uita totuși să nu o faci în exces.

Pielea este formată dintr-un strat de uleiuri ce protejează scutul de protecție al tenului și este important să curățăm pielea cu măsură. Demachierea trebuie efectuată de două ori pe zi! Laptele demachiant trebuie îndepărtat după fiecare utilizare, iar șervețelele demachiante pot fi excluse din categoria demachiantelor.

Dacă tenul totuși este gras pe parcursul zilei nu se efectuează o demachiere exactă, ci doar se tamponează ușor cu un șervețel, fără a fi agresat.

După demachiantul gras, cel ce conține uleiuri, sau chiar este doar un ulei des folosit de domnișoare, se aplică apoi o loțiune tonică. Acest lucru este recomandat pentru a putea folosi mai apoi produsele de îngrijire a pielii. Apa, apoi serurile uleioase.

Să nu uităm de apa micelară și de dischetele demachiante, ce la sfârșit trebuie să fie perfect albe. O metodă mai puțin costisitoare, dar eficientă, comparativ cu gelurile exorbitant de scumpe. După fiecare demachiere de acest mod trebuie să te clătești pe față indiferent dacă este scris sau nu pe ambalaj, altfel rezidurile își fac iar loc pe fața ta.

Știți jucăriile pe care le primim de la părinți când suntem mici? Acele lucruri de care nu ne despărțim și avem veșnic grijă de ele pentru a nu se strică? Așa e și cu fața.

Make-up-ul nu îți distruge fața, nu o să o facă niciodată! Tu ești cel ce o face dacă nu o îngrijești.

Autori: Laura-Ștefania Bîrgăoanu

Georgiana Frățiloiu

Studentă în anul 2 la Jurnalism în cadrul facultății FSPAC (Universitatea Babeș-Bolyai-Cluj), fostă elevă a Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț. În viitor îmi doresc să devin un jurnalist foarte bun. Cu toate acestea îmi doresc să lucrez și în domeniul Resurselor Umane. Sunt o persoană comunicativă și gata să ajut oricând. În plus, consider că scrisul este cea mai bună soluție, care îmi permite să inspir oamenii din jurul meu, fiind o eliberare de la cotidian.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi