Renumita prezentatoare de televiziune, Cristina Țopescu, a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. A fost fiica iubitului comentator sportiv, Cristian Țopescu și a fost prima care i-a cucerit inima lui Ștefan Bănică Jr. De-a lungul vieții sale, a tradus filme, a oferit meditații de limbi străine și a încercat să fugă din România pe timpul lui Ceaușescu. Dar, să vedem: știi cine a fost Cristina Țopescu?

Născută la Oradea în luna iulie, de Ziua Independenței, Cristina Țopescu a fost atrasă din fașă de televiziune. Apărea la emisiuni de copii și tineret, dar a fost interzisă împreună cu toată familia sa din cauza regimului:

Cristian Țopescu, tatăl său, denigra regimul, iar mama Cristinei era fugară prin Germania.

După absolvirea Facultății de Limbi Străine, secția engleză-italiană, a fost corector la „Contemporanul” și a început să scrie în revista „Cinema”.Din cauza dosarului său, nu se putea angaja nicăieri cu carte de muncă.

Norocul ei a venit doar după căderea comunismului.

În 1991, Cristina a început să traducă filme ce rulau pe casetele televiziunii române, iar apoi s-a refugiat într-un post mai mic, la PrimaTV, unde a prezentat știri. S-a declarat mereu a fi o iubitoare de țară, după cum spune:

„Nu m-am gândit niciodată să-mi părăsesc țara. Întotdeauna după o săptămână, două de stat prin străinătățuri mi se punea un nod în stomac, un gol, sau nu știu cum să-i zic, ceva-ul ăla căruia i se spune, îndeobște, dor. Sistemul în care am trăit a avut însă «calitatea» de a-i îndepărta și pe cei mai legați de glie dintre noi”

A încercat și ea, ca mulți alții, să fugă de tirania lui Ceaușescu, dar a fost prinsă la graniță. Toate se întâmplau înainte cu patru luni de a cădea comunismul și de a muri Ceaușescu, doar din dragostea pentru mama sa.

A cunoscut, astfel, „ambiența” închisorilor comuniste.

A mărturisit pe jurnalul.ro că îi este rușine să vorbească despre cazul ei pentru că, spune ea, „sunt oameni care au îndurat mult mai mult, care au făcut ani grei de închisoare în țara asta”, însă, tot ea mulțumește pentru experiența din „cușca” socialistă, în care lumina naturală era scumpă. Tot ea ne spune, așadar, că se bucură de experiența pe care a trăit-o. Mai mult, este fericită că tatăl ei a avut încredere că nu va ieși din cele patru închisori în care a fost deținută, cu traume psihice. Eventual, fizice.

A fost plimbată între Oravița și Reșița cu pușca între omoplați, cu milițieni proști în spate care ar fi tras la orice mișcare suspectă, la o tuse sau la un strănut scăpat.

Călca pe un teren minat de Ceaușescu și sclavii lui, pe care Cristina îi caracterizează a fi „interesanți și complecși”, deoarece se supuneau întocmai, fără urme de îndoieli.

A cunoscut la pușcărie oameni răi, cu care nu discutai, ci care-ți puneau pistolul între ochi, dar existau și excepții, de exemplu

„Era și un gardian, Miron, aproape inocent, care ne aducea pe ascuns ciocolată, din când în când, mie și colegei mele de cameră”. 

După o poveste răvășitoare de viață, Cristina Țopescu a lansat prima bombă din show-bizz-ul românesc, ce caută mereu scandal și râcă.

A fost prima iubire a cunoscutului Ștefan Bănică Jr., care declara acum nu foarte mult timp că se gândește des la primele iubiri.

Locuind cu Cristian Țopescu sub același acoperiș, Cristinei nu avea cum să nu i se lipească măcar puțin această artă de a scrie, de a vorbi sau de a duce la bun sfârșit o misiune: aceea de a fi om cu coloană vertebrală.

A ieșit pe poarta televiziunii cu gândul să între într-un partid politic și a reușit, devenind chiar consilier al ministrului Sănătății. Aceasta a murit în reședința sa, unde sursele afirmă că s-au găsit și câțiva câini morți. Nu a mai răspuns la telefon, iar acest lucru i-a impacientat pe apropiați și pe cei de la minister.

Să-i fie sufletul primit în Ceruri.