În vara lui 2019 am văzut cum pădurea amazoniană a fost devastată de incendii.

De data aceasta, suntem martorii neputincioși ai unui dezastru fără precedent din Australia. Un dezastru care se repetă anual. Însă pentru care autoritățile australiene nu pare să fi însemnat o lecție suficient de cruntă pentru a lua măsurile necesare. Australia îndoliată – Cifrele unui dezastru nemaivăzut! 

În provincia New South Wales a fost decretată „stare de urgență”, iar în Victoria „stare de dezastru”, flăcările distrugând o suprafață de două ori mai mare decât cea a Belgiei.

Incendiile durează încă din septembrie 2019, însă au scăpat de sub control, iar asta face ca dezastrul din Amazon să pară un mini-incendiu – suprafața arsă în Australia este de șase ori mai mare decât cea din Amazon de anul trecut!

Prin urmare, în prezent au loc evacuări în masă a cetățenilor.

Deoarece flăcările au început să înconjoare orașele, ceea ce nu exclude o posibilă catastrofă umană. Australia este un tărâm îndoliat nu doar din pricina pădurilor arse, ci mai ales din cauza numărului impresionant de animale care au pierit în flăcări: aproximativ 500.000.000 de mamifere, păsări, reptile și plante, după cum estimează cercetătorii.

3.000 de rezerviști au fost chemați pentru a stinge incendiile.

Nu este o misiune ușoară. În prezent sunt o sută de astfel de incendii de vegetație care devastează țara cangurilor, o mobilizare fără precedent.

Cifrele dezastrului sună apocaliptic: peste 22 de persoane și-au pierdut viața. Alte zeci sunt date dispărute, peste 1.300 de case s-au făcut scrum, 4.000.000 ha au ars doar în New South Wales, iar temperaturile au depășit în aceste zile 40° Celsius, ca o consecință nemiloasă a celor întâmplate.

Valurile de căldură care bat orice record înregistrat vreodată în Australia, cât și fumul deosebit de dens au ucis mai bine de un sfert din populația de koala.

Din cauza vânturilor, extinderea flăcărilor este rapidă, iar koala sunt animale care nu au capacitatea de a se deplasa repede  Astfel nu au timp suficient să fugă din calea flăcărilor, așa cum reușesc cangurii sau păsările. Și în acest caz, însă, păsările se prăbușesc fără viață din cer într-un număr din ce în ce mai mare. De cele mai multe ori, animalele care reușesc să scape de flăcări, nu reușesc să-și găsească un adăpost suficient de bun, astfel că pe cât de greu de crezut pare, se reîntorc în iadul care arde totul în calea sa.

În fiecare an are loc un sezon de incendiu în timpul verii australiene, cu vreme caldă și uscată. Mediu propice pentru iscarea și propagarea incendiilor.

Cauzele naturale sunt de vină de cele mai multe ori, precum fulgerele în pădurile afectate de secetă. Fulgerul uscat (furtună care produce tunete și fulgere, dar majoritatea sau toate precipitațiile sale se evaporă înainte de a ajunge la pământ) a fost responsabil pentru pornirea unui număr de incendii în regiunea estică din Victoria, la sfârșitul lunii decembrie, care apoi au parcurs peste 20 de kilometri în doar cinci ore, potrivit agenției de stat Victoria Emergency.

De asemenea, oamenii pot fi de vină.

În noiembrie, Serviciul Rural de Pompieri din NSW a arestat un membru voluntar în vârstă de 19 ani. Acesta a fost acuzat de șapte infracțiuni de incendiu deliberat, fapte care se întindeau pe o perioadă de șase săptămâni.

Australia se confruntă cu una dintre cele mai grave secete din decenii.

Biroul de Meteorologie a declarat în decembrie că primăvara trecută a fost cea mai uscată înregistrată vreodată. Între timp… Un val de căldură din decembrie a înregistrat recordul pentru cea mai ridicată temperatură medie la nivel național, în unele locuri temperaturile depășind mult peste 40 de grade Celsius.

Vânturile puternice au făcut ca incendiile și fumul să se răspândească mai rapid.

Acestea au dus la victime – un pompier voluntar în vârstă de 28 de ani a murit în NSW în decembrie, după ce camionul său a fost răsturnat de un vânt puternic.

Din păcate, Australia abia intră în sezonul său de vară. În mod normal, temperaturile cresc la maximum în ianuarie și februarie. Ceea ce înseamnă că haosul și dezastrul ar putea înceta abia peste câteva luni. Incendiile nu se vor termina în întregime, deoarece sunt un eveniment anual.

Hazardele din ultimii ani trebuie să ne facă conștienți că natura nu este infinită, iar noi nu suntem mai presus de ea.

Dacă nu vom reconsidera relația noastră cu mediul și nu-l vom proteja așa cum se cuvine, viitorul poate aduce pagube la care nici nu am putea îndrăzni să ne gândim.


Surse:

New York Times

EveningStandard

Huffpost

CNN


Autor: Robert Udrea