Trăim într-o lume în care inovația și reformele din toate domeniile sunt văzute cu ochi buni, fiind apreciate la maximum.

Ștefania Borodi – Un Gustav Klimt pentru viitor! 

O lume în care primează originalitatea și orice creație epatantă te scoate de sub anonimat. Încadrarea în tipare este adesea văzută ca o cușcă cu gratii și… sticlă. Și într-adevăr, ce-ar fi lumea fără diversitate ?

De ce ne-am mai mira dacă totul ar fi făcut politically correct?

Acum câteva zile mi s-a reconfirmat că „pământul nu duce lipsă de minunății, ci de oameni care să se minuneze”, (Eric-Emmanuel Schmitt). Ei bine, mă bucur că eu am fost una dintre persoanele care a avut ocazia să se minuneze la vernisajul sugestiv intitulat „HAZARD ȘI METAMORFOZE”, care cuprinde o serie de lucrări realizate de doamna profesor de arte plastice, Ștefania Borodi. Pasionată de design, materiale textile și tot ce înseamnă vestimentație, a decis să combine tehnici mai puțin cunoscute și utilizate, pe care le-a îmbogățit aplicându-le o puternică amprentă personală.

Aceasta a afirmat că: „Primele lucrări au fost făcute în joacă, descoperind treptat tainele tehnicii pouring, o tehnică nouă, puțin încercată de artiștii contemporani. Pentru că sunt strâns legată și de textil, aceasta fiind specialitatea pe care am aprofundat-o […] a învăluit lucrările în căldura firului de lână, introdus ca accent în dialogul picturii.”

Ce-a făcut, cum a făcut… cert e că a stârnit un val de ”Wooow, ce tare!”.

A stârnit poziții fixe în fața tablourilor și priviri prea ocupate ca să soarbă din culoare; asta e „contrastele cromatice inundă lucrările concurând cu onduleurile formate din buclele de lână, energia culorilor ne invadează de la prima privire a lucrărilor, transmițându-ne o stare de reverie.”
Și după ce am mai revenit cu picioarele pe pământ, conform cursului (ne)firesc, au urmat întrebările pentru doamna profesoară.

A.Z.: Când v-ați descoperit pasiunea pentru artă?

Ș.B.: Încă de la grădiniță a început să-mi placă pictura. Îmi treceau prin cap tot felul de idei năstrușnice. De exemplu, îmi amintesc că odată am spart globurile bunicii și am lipit bucățile într-o carte de colorat.

A.Z.: Care a fost parcursul dumneavoastră profesional?

Ș.B. : Ei bine, aș putea spune că a început mai repede decât m-aș fi așteptat, asta pentru că, în școala unde am făcut ciclul primar și gimnaziul, exista un atelier de pictură, rar întâlnit în perioada aceea. Cum directorul Școlii Generale Nr.4 Bistrița era absolvent al facultății de arte, începând cu clasa a doua, am avut în orar și artele plastice. Am avut-o profesoară pe artista plastică Mariana Moldovan. După o vreme, dumneaei mi-a mărturisit că am talent și că-i place mult modul în care combin culorile. Traseul devenise foarte clar, se conturase… Așadar, am urmat secția de artă monumentală și pictură în cadrul Liceului de arte „Corneliu Baba” din Bistrița. Mai apoi, am studiat la Universitatea de arte decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca și… visul a început.

A.Z.: Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâlnit-o în viața de artist?

Ș.B.: În viața unui artist, fiecare pânză poate fi considerată o provocare, fiecare ținută, dacă e vorba de designeri. Provocări au fost multe… În primă fază au fost proiectele din liceu și facultate. Apoi, participările din fiecare vară la diferite festivaluri de modă, în care       m-am implicat trup și suflet. Îmi doresc să ajung să expun creații în cele mai mari galerii ale lumii, în viitor.

A.Z.: Care credeți că este cea mai importantă calitate, de care trebuie să dea dovadă un artist?

Ș.B.: În primul rând, cred că trebuie să aibă capacitatea de a se detașa de banal și de cotidian, să evadeze, intrând într-o lume dominată de creativitate. Totodată, trebuie să fie un vizionar și să creadă în propria-i artă, în conceptele proprii și, nu în ultimul rând, să fie dedicat, să dea totul, să-și intre în rolul de demiurg.

A.Z. :Care au fost etapele realizării lucrărilor pentru vernisaj?

Ș.B.: O pânză cuprinde 3 etape de creație. Mai întâi, se realizează schița, apoi se aplică tehnica pouring. Se prelucrează și se lipește lâna toarsă manual. La final se aplică foița de aur, argint, bronz sau alte aliaje.

A.Z.: Cum v-a venit ideea de a utiliza aceste tehnici și moduri de lucru?

Ș.B. Din momentul în care m-am hotărât să am o colecție de pictură, am decis să lucrez într-o tehnică nouă, inovativă. M-am tot gândit și am analizat până când am ales tehnicile pe care să le combin, astfel încât să iasă ceva inedit.

A.Z.: Dacă ar fi să vă asemănați cu un artist—contemporan sau din alte vremuri—care ar fi acela? Care vă inspiră cel mai mult?

Ș.B.: Mă regăsesc în stilul lui Gustav Klimt și, totodată, îmi place să lucrez „păstos” ca și Vincent van Gogh, pe care-l admir, chiar îl venerez. Îmi plac mulți pictori, majoritatea contemporani, mai puțin cunoscuți, dar care creează o artă conceptuală și inedită.

A.Z. :Unde vor fi expuse lucrările după ce vor fi văzute de bistrițeni?

Ș.B.: Vor fi expuse în mai multe orașe din țară. Sunt în procesul de alegere al altor locații. În viitor, vor fi expuse, desigur, și în străinătate.

A.Z.: Vă place să vă îmbrăcați inedit, epatant chiar, dar cu bun-gust. Care credeți că sunt greșelile pe care le poate face o persoană când își alege ținutele?

Ș.B. :Da, încă de mică mi-a plăcut să fac parada modei cu hainele mamei. Consider că un artist, un designer trebuie să fie altfel și din punctul de vedere al vestimentației. Trebuie să aibă un stil bine-definit și să fie mai îndrăzneț în asocieri. La urma urmei, dacă nu noi, atunci cine? Prietena mea cea mai bună, și ea artistă, spune „Un artist, un designer trebuie să fie văzut de la câțiva metri, altfel nu dovedește că e un artist.” Ce greșesc tinerii…? E un subiect controversat și ofertant, în privința exemplelor. Voi sublinia câteva chestiuni.

În primul rând, dragi tineri, nu vă fie frică de culoare!

Într-adevăr, o rochie neagră salvează orice femeie, dar lumea nu se rezumă doar la griuri și nonculori. Asociați mai multe tipuri de țesături și texturi. Încercați să adăugați o piesă, un accesoriu care vă definește (chiar să vă confecționați propriile accesorii).   Creați-vă propriul stil! Nu vă fie frică! Dare to be different!
Așadar, mai bine nici că se putea spune!

Dragi tineri, să lăsăm hainele (evident, nu exclusiv) să fie exteriorizarea personalității noastre și să aplicăm creațiilor noastre, de orice fel, o amprentă personală, întrucât eu cred că ne-am convins că ea face diferența!

Autor: Alexandra Zahari