Aşa cum știm cu toţii de la diverși speakeri motivaționali, trebuie să iubești aşa cum ești și să ignori într-un mod cât se poate de dur societatea, care are anumite standarde definitorii pentru absolut orice. De la îmbrăcăminte, până la felul cum arăți, draga noastră societate are un as în mânecă care te va face cu plăcere să te simţi mic şi insignifiant în toată lumea asta mare în care ceea ce gândești tu este inutil pentru alții.
Totuşi, probabil ai auzit şi varianta pozitivă şi oarecum ajutătoare a acestei probleme existenţiale a tinerilor de astăzi şi anume că „Sufletul contează!”, în ciuda tuturor părerilor răutăcioase la adresa fizicului. Să fie asta adevărat? Şi dacă da, atunci cum îmi pot proteja inima de cei care vor să mi-o rănească?

 Cum pot avea grijă de inima mea?

Nu am înţeles niciodată de ce, o perioadă destul de lungă, veneam acasă şi începeam să plâng. Nu aveam un motiv, cufundându-mă adânc între perne şi poate că nu înţeleg nici acum. Totuşi, să simţi durerea fizică doar pentru că inima ta se frânge în bucăţi, asta înseamnă că nu ai avut grijă de tine aşa cum toată lumea te îndeamnă să faci. Ştiu, e greu, şi eu învăţ, dar dacă ne chinuim puțin o să reuşim împreună, ce spui de asta?
Dacă vrei să ai grijă de inima ta, trebuie să te fereşti de orice pare a fi rău. Da, ai auzit bine! Aici vreau să atrag atenţia asupra relaţiilor interumane toxice.

Evitaţi-le, dragilor, cu orice preţ! De cele mai multe ori oamenii nepotriviţi din viaţa noastră ne distrug încet, dar sigur. Aşa că nu lăsați să se întâmple asta!

Singură împotriva lumii

Da, cel mai rău sentiment este acela de a te simţi singură într-o încăpere plină de oameni. Iubești, dar parcă nu mai știi ce înseamnă asta. Dacă ai persoanele potrivite lângă tine, vei trece mai uşor peste orice problemă! Înconjoară-te de oameni faini şi fă-ţi prieteni de încredere pe care te poţi baza la greu!

Nu te izola. Nu merită să-ţi iroseşti clipe preţioase din viaţă doar din cauza unor momente dureroase. Recunosc, în teorie cu toţii stăm mai bine şi practica e cea care ne omoară. Dar o să încerci să ţii cont de sfatul meu, da?

„Nu vă spun să nu plângeţi, pentru că nu toate lacrimile sunt rele!”

Întotdeauna vei avea o alternativă ca să te simţi mai bine după o situaţie grea prin care ai trecut. Descarcă-te, dar nu dispera! Te îndemn să faci lucrurile care îţi plac pentru ca atenţia ta să fie asupra a ceea ce te face fericită. Nu asupra celor care vor cu tot dinadinsul să-ţi distrugă inima.

Plângi dacă simţi că vrei să faci asta! Șterge-ţi lacrimile şi începe viaţa din nou.

Ştii ursuleţul ăla pe care îl strângeai în braţe când îţi era frică de tunete sau când părinţii te lăsau singură acasă pentru câteva ore?

Ursuleț pe care ai ajuns să îl iubești?

Ei bine, sper că încă îl mai ai, dar dacă nu, poţi încerca şi cu o pernă, sau o pătură pufoasă. Strânge tare în braţe tot ce poţi în timp ce prietenul sau prietena ta cea mai bună sunt în drum spre tine. Vizionază un film, mănâncă câtă ciocolată sau îngheţată vrei, dar nu uita niciodată în timpul ăsta să ai lângă tine jucăria de pluş. Pentru mine una, e importantă. Deşi poate părea pueril, nu, nu îmi e ruşine să recunosc asta.
Dacă ai o lumânare parfumată pe undeva prin casă şi aşteptai vreo ocazie specială ca să o aprinzi, uită acel moment. Ai nevoie de ea acum. Înfofoleşte-te bine şi creează o atmosferă plăcută ca să ieşi din starea în care te afli. Crede-mă, trebuie să ieşi din ea!
Ok, te-am înţeles, e dureros. Ai nevoie să te descarci şi poţi plânge. Dar gata acum!

Perioada de jale s-a terminat! E timpul să o iei de la capăt şi să treci peste acele amintiri neplăcute cu un buldozer sau un tanc. Aşa-i că deja te simţi mai bine? Trebuie! Trebuie să înveți să te mai și iubești. 

Oamenii care râd prea mult sunt îndrăgostiţi!

Nu, nu e aşa. Oamenii care râd din orice sau în aşa fel încât să atragă atenţia de multe ori se simt singuri. Momentul de faţă e singurul care poate i-a făcut să râdă în ultimele zile, săptămâni, sau chiar luni. Vorbeşte cu acei oameni şi spune-le o vorbă bună în particular, fără să atragi atenţia. Ascultă-i și fii lângă ei! Nici nu ştii cât de mult are nevoie fiecare dintre noi de o vorbă de încurajare din când în când.
Fii un exemplu! Fii un ajutor în nevoile altora. Dacă acea persoană îţi împărtăşeşte ceva din viaţa personală, păstrează-i secretele, aşa cum şi tu ai vrea să fie păstrate ale tale! Aşa aveţi grijă unii de alţii şi de inimile voastre atât de fragile!

Dragă tinere…

Nu te lăsa păcălit de „bunele intenţii” ale unora, căci nu toţi sunt aşa cum par a fi. Caută cu atenţie persoane de încredere şi ţine-le aproape, căci sunt extrem de rare! Fereşte-te de ceea ce se pare a fi rău pentru inima ta. Renunţă la relaţiile şi la persoanele toxice care îţi produc doar amărăciune. Nu merită efortul, crede-mă!

Învață să iubești sănătos, doar asta o să te salveze!
Căci ce i-ar folosi unui om să câştige toată lumea dacă şi-ar pierde sufletul? 

Autor: Andra Dragomir