*Disclaimer: Acest articol conține părerea mea personală, iar dacă rezonați cu ea, este cu atât mai bine! Dacă nu, puteți s-o acceptați sau să o contestați în modul dumneavoastră personal. Prin urmare, doamnelor și domnilor: Care ar fi cele mai cretine cadouri de Crăciun?

Voi începe destul de brusc, din păcate. Vă răpesc din bucuria (sau mai bine zis vă ușurez viața) de a-mi citi câteva cuvinte aranjate mai frumos și care sună binișor. Înșir în fața dumneavoastră, așadar, o listă care consider eu că ar conține câteva dintre cele mai ciudate sau inutile, de prost gust și cretine cadouri de Crăciun.

Cănile simple în punga de cadou.

Nu știu dacă vom rezona, dar multora chiar le place să primească în punga de cadou o cană. Poate fi acea cană cilindrică și destul de butucănoasă pe care o știm cu toții. Există și variata în stilul celor de la IKEA, mai finuțe, dar instabile. Cel mai neinspirat cadou poate fi o cană ce nu exprimă nimic: nu are mesaj, context și nici logică, ci stă și ea pe acolo pentru că trebuie să „atingi suma” dorită pentru cadoul respectiv.

Trebuie să recunosc, dacă este scris „Pentru cel mai bun iubit” sau „Pentru cel mai tare nănășel”, capătă o magie aparte.

Simți afecțiune și mulțumire, dar tot nu se găsește spiritul Crăciunului în starea sa a normalului.

 Cărți proaste, cu titluri la fel de proaste.

Vorbind despre tineri, dacă primesc o carte cu titlu ciudat, e probabil s-o judece fără să o citească. Este drept, au și ei dreptate, dar cunoaștem proverbul „Nu judeca o carte după copertă”. Să vedem cum ar reacționa oricare dintre noi dacă ar primi într-un pachet frumos, roșu cu fundiță, o carte groasă cu titlul: Probabil ai avea un Crăciun plin de surprize, să cazi într-o capcană, să guști o glumă sau… Să nu mai trăiești în minciună.

Parfumul cu miros de 3,79+.

Nu vrem să fim opulenți prin cadourile noastre, dar dacă le facem, și spunem noi că le facem din inimă, atunci să fie cadouri de care noua gazdă să se folosească. Un cadou frumos este un parfum, iar cu el nu prea poți da greș, decât dacă cel care primește cadoul este hipersensibil la mirosuri.

Parfumul bun îndulcește o femeie sau o fată, bucură un bărbat și responsabilizează un flăcău, dar dacă alegi să cumperi unul 2% esență și restul apă de robinet, vei da cu bâta-n baltă rău de tot. Cadou mai cretin, sincer, nu cunosc, iar eu mă declar stupefiat de un astfel de „random gift”.

Am dat exemple, mai sus, de trei astfel de cadouri cretine. Însă, dați-mi voie să vă spun că gusturile nu se discută.

Sau, să citez o foarte dragă prietenă, „Gusturile se discută, că altfel ar avea dreptate orice prost cu orice gust”. La cadouri este destul de greu să te pronunți. Mai bine ai cumpăra ceva pe grabă decât să te-apuci a căuta în preferințele fericitului destinatar, nu-i așa?

Perioada Crăciunului este ipocrită, însă cadourile, acolo unde se cuvine să existe, sunt bine-venite.
Exercițiu pentru tine, dragă cititorule: Fă un cadou unui om sărman, unor copii care nu au posibilități materiale prea bune, pentru muzicanții de pe stradă ce se apleacă la fiecare leu. Dă-le și lor din ale tale daruri… poate cândva se vor întoarce înapoi! 

Autor: Cristian-Raul Peterlin