Pe parcursul unui drum lung și anevoios pe băncile școlii, am avut ocazia de a întâlni nenumărate tipuri de profesori. Unii ne-au lăsat un gust amar, dar să nu îi excludem din discuție pe cei ce chiar ne-au învățat ceva. Profesorii ce ne-au schimbat viitorul! 

Noi, copiii, tindem înspre a pune etichete profesorilor.

De ce? Pentru că aceștia nu se conformează cererilor noastre. Generația noastră încadrează cadrele didactice într-o anumită categorie. Astfel punând pe primul loc conduita pe care aceștia o au față de încălcarea regulilor.

Un profesor devine un „profesor bun”, în momentul în care ne dă voie să folosim surse de inspirație în timpul testelor, fără a exagera situația. Sau dacă nu marchează în catalog absențele la orele lui.

Dragii mei, realitatea e alta.

Trebuie să știți că niciun profesor nu este rău, ci doar și-a ales într-un mod neinspirat meseria. Mulți ajung în această poziție nu pentru că au o înclinație spre a preda și a învăța, ci doar pentru că au reușit să termine o școală, iar acum au o diplomă ce îi recomandă. Diferența se vede de la o poștă.

Un profesor bun, dedicat și implicat are răbdare cu elevii lui.

Acesta ia măsuri aspre când este nevoie. În legătură cu modul de a preda clasei încearcă să se muleze pe nevoile fiecărui elev, indiferent dacă sunt 15 sau 30 de copii.

El nu va căuta să aibă timp liber în ora respectivă, ci încearcă să umple golurile lăsate de la lecția predată prin anumite exemple, ilustrații, programe, filmulețe, etc. Pentru a ajuta copiii să rețină informațiile pe termen lung, nu pentru a-i motiva să se folosească de una dintre universalele metode denumită și „tocit”.

Profesorul bun este acel profesor care, când ridici mâna și, spre „rușinea” ta, spui că nu ai înțeles în totalitate lucrurile, își rupe din timpul lui. Chiar și cel liber, pentru ca tu să poți înțelege ceea ce el a vrut să transmită.

Acest tip de om nu este unul egoist, ci este mereu implicat în proiecte. Caută interesul general, se informează, privește și învață despre fiecare copil în parte. Acesta nu urmărește îndeaproape doar evoluțiile elevilor ce excelează, ci încearcă să introducă o motivație și pentru cei mai slabi.

Profesorii „răi” nu sunt profesorii ce fac lucrurile voluntar prost. 

Cei răi se regăsesc în fraza: „Dacă toți fac asta, eu de ce nu?”. Aceștia nu se străduiesc să rupă barierele pe care tinerii le impun. Nu se chinuie să câștige inimi, ci doar respectă programa și timpul de lucru. Da, poate că e dificil să lucrezi cu o grupare de oameni ale căror interese primare sunt tehnologia și propriile interese, dar dându-ți silinţa acum, ca profesor, poți ajunge să ridici generația de mâine!

Unde îi găsim pe acești „profesori buni”?

Am dat câteva detalii legate de conduita pe care aceștia trebuie să o aibă atât la ore, cât și în afara programului. Tot timpul îi vei găsi pe aceștia implicându-se în proiecte școlare pentru a-i susține pe elevi din toate punctele de vedere. În consilii pentru îmbunătățirea educației noastre, în cancelarie pregătind un plan de lecție bine structurat, pe holuri alergând să ajungă la orele de dimineață, după ce toată noaptea au încercat să termine acel PowerPoint care ne face nouă viața mai ușoară. Vă rog, din inimă, acordați atenție tuturor profesorilor!

Aceștia se străduiesc să ne ajute să mergem spre o cale în viață, pe care la o vârstă fragedă e greu să o înțelegem.

Fiecare pas pe care îl facem acum în societate se datorează cel puțin unuia dintre profesorii ce ne-au schimbat viitorul.

Profesori pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului. Prin aceasta, vreau să le mulțumesc și profesorilor care au fost acolo pentru mine și m-au susținut mereu, dar și celor care m-au împins spre cine sunt acum cu exemplul lor.


Autor: Rebecca Denes

Foto: Andrei Bogdan