Disclaimer: În acest articol voi prezenta date verificate și verificabile, nu opinii personale. Nu atac pe nimeni și niciun stil de viață. 

În secolul XXI poți să fii cine sau ce vrei tu. Poți face absolut orice vrei, atâta timp cât exercitarea acțiunilor tale nu îi rănește pe alții. Homo Sapiens a evoluat imens în ultimii 300 000 de ani. De la simplul scop de a supraviețui, la dobândirea de cunoștințe, la a explora și descoperi universul. Dar, chiar după atâția ani de evoluție, unele nevoi au rămas primordiale. Monogamie vs Poligamie – care e bună și care nu? 

Din momentul în care ne naștem, avem nevoie de iubire de la persoane. Mai întâi de la părinții tăi, iar apoi de la un partener. Dar ideea de a avea un partener sau mai mulți și sentimentul de iubire nu sunt același lucru. În timp ce iubirea există cu adevărat în creierul nostru, prin diferite combinații chimice, monogamia este o regulă. Vei avea relații sexuale doar cu o singură persoană pe întreaga perioadă a relației/căsătoriei. Dar creșterile recente în procentajul de divorț atrag un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă la această formulă.

Istoria monogamiei

Monogamia este o formă de căsătorie/relație în care un bărbat are o singură soție/iubită, iar femeia un singur soț/iubit.

Poligamia este o formă de căsătorie în care un bărbat/femeie are, în același timp, mai multe soții/soți.

Între ani 300 000 î. Hr. și 12 000 î. Hr., Homo Sapiens era Hunter-gatherer. În această perioadă monogamia nu exista. Existau doar triburi în care femeile erau impregnate de mai mulți bărbați, iar toți bărbații erau tați, din punct de vedere al protecției, investirii de resurse și energie, etc.

Apoi, în urmă cu 12 000 de ani, a venit revoluția agriculturii. De abia acum apare ideea de monogamie și căsătorie. Nimic nu era din dragoste, ci doar o afacere. Două familii se legau pentru a-și întări și mări forța de muncă, ca să fie încheiate tratate de pace, pentru a păstra puterea. Putem vorbi de ideea de „iubire” într-o relație/căsătorie doar de acum 300 de ani.

În momentul de față, căsătoria cu mai multe persoane este interzisă, dar de ce? Ce face poligamia o acțiune atât de greșită încât să fie interzisă chiar și de cele mai open-minded țări și regiuni ale lumii? Ba mai mult, ar trebui ca poligamia să se numere în multitudinea de alegeri pe care le poți lua? În alte cuvinte, ar trebui ca o relație între mai multe persoane să fie la fel de normală ca o relație cu o singură persoană? 

Părerile sunt împărțite, bineînțeles, dar eu sunt aici doar ca să îți ofer ție, cititorule, informații pentru a-ți formula propria opinie. So, let’s begin…

Biologic

Așa cum am spus, a existat o perioadă în care femeile erau impregnate de mai mulți bărbați, iar copiii nu aveau un singur tată. Prin aceasta, doar cele mai puternice și bine adaptate gene supraviețuiau, iar cele slabe erau eliminate. Deci, din punct de vedere al evoluției generațiilor și indivizilor, nu era o acțiune neapărat greșită. Ci, ca în cazul majorității animalelor, necesară și benefică.

Atunci era vorba doar de reproducere, dar atât vremurile, cât și rolul contactului sexual s-au schimbat. Dacă reproducerea nu mai este singurul scop, atunci nici transmiterea celei mai bune gene nu este cea mai mare problemă.

Acum, problema cea mai gravă o reprezintă bolile prin transmitere sexuală. Logic, mai mulți parteneri sexuali înseamnă o șansă mai ridicată de a lua o boală venerică, nu? Se pare că nu.

Un studiu făcut de NCBI (National Center for Biotechnology Information) a concluzionat că persoanele monogame au o șansă mult mai ridicată de a dobândi o boală venerică decât cei care au o relație deschisă. Prin faptul că persoanele care se află într-o relație/căsătorie doar între două persoane, folosesc mai rar prezervativul și testele STI. Chiar dacă persoanele cu relații deschise au mai mulți parteneri sexuali, măsurile de protecție și prevenție sunt, de asemenea, mult mai ridicate.

Psihologic

Psihologia evolutivă a arătat că bărbații sunt mai predispuși să aibă aventuri în afara relației, pentru a-și transmite genele cât mai departe. De asemenea, s-a demonstrat că femeile sunt mai puțin predispuse să înșele, din cauza nesiguranței că ar putea pierde toate resursele oferite de tată în creșterea copilului.

Conform psihologului Lawrence Josephs, a fi monogam este o aspirație, o simplă alegere, nicidecum o regulă. Pentru a reuși într-o relație monogamă, trebuie să fii o persoană empatică, autentică, cu abilități de comunicare. De asemenea, pentru a fi o persoană poligamă, trebuie să deții anumite calități, cum ar fi trecerea peste gelozie și insecuritate, privind partajarea partenerilor.

Conform afirmației făcute de Pepper Schwartz:

“I don’t think we are a monogamous animal. A really monogamous animal is a goose – which never mates again even if its mate is killed. Monogamy is invented for order and investment – but not necessarily because it’s natural.” – Pepper Schwartz, a professor of sociology at the University of Washington in Seattle.

Social

Având în vedere faptul că, atât d.p.d.v. biologic, cât și psihologic, poligamia este o simplă alegere, de ce majoritatea țărilor încă o interzic? Well… În anul 2000, United Nations Human Rights Committee a raportat că poligamia încalcă ICCPR (International Covenant on Civil and Political Rights) prin faptul că poligamia violează drepturile femeilor prin inegalitate de tratament în ceea ce privește dreptul la căsătorie. Țările care au legalizat poligamia nu au semnat ICCPR, prin urmare nu trebuie să îl respecte. 

Un alt motiv este faptul că, într-un stat în care poligamia este permisă, tatăl are mai puțină presiune de a crește un copil. Într-un reportaj făcut de Susan Deller Ross (profesoară de drept și directoare la International Women’s Human Rights Clinic) prin Namibia, Swaziland și Tanzania, a arătat impactul pe care îl are poligamia asupra femeilor și copiilor. În acest reportaj se prezenta cum bărbații nu puteau susține economic mai mult de o soție și un copil, cum suportul emoțional nu exista, iar asupra celui economic era o luptă constantă. Acesta este motivul invocat de Human Rights Committee și CEDAW pentru a păstra ilegală poligamia. 

În Canada, după o anchetă privind violarea unor copii de 15, 16 ani, într-o comunitate din Bountiful, Wally Oppal a afirmat :

“My opinion always was that no right in the criminal code is absolute, and every right has limitations. That polygamy section was put there for a very good reason, to protect women, and protect children. So we went ahead with the polygamy charge at that time.”

   

    Concluzie

Așa cum am spus și în disclaimer, nu am creat acest articol pentru a vă prezenta opinia mea personală, ci această problematică și pentru a-ţi oferi ție, cititorule, informații pentru a răspunde la întrebarea: Ar trebui ca poligamia să fie legalizată?