Umweltzerstörung

Suntem într-o continuă învălmășeală cauzată de factorii externi, ce se răsfrâng înăuntrul nostru. Asta e poluarea – dezumanizarea în care am căzut cu toții!

Dacă natura ar putea vorbi cu noi fiți siguri că săraca ar alege să tacă și să ne bată obrazul.

Cum s-a ajuns aici? Cum s-a ajuns la atâta nepăsare și ignoranță?

În acest drum spre cunoașterea sinelui, crearea unui viitor de succes, promovarea propriei proiecții ce se vrea a fi perfectă, uităm de noi. Uităm că ceea ce ne înconjoară este, de fapt, și ceea ce ne unește, de aceea tindem tot mai mult spre distrugerea mediului.

Uităm să fim buni și reali.

Chiar atât de mult am involuat ca populație?

Încă sper să ne trezim la realitate și sper ca schimbarea asta să înceapă de la tine, cel ce citești asta acum.

Cred în oameni, cred în noi, încă simt că oamenii sunt frumoși și speciali și mi-aș dori să nu pierd niciodată speranța asta. Pentru că de la noi începe totul, și tot cu noi se și termină.

Deci haideți să facem o introspecție și să vedem ce naiba se întâmplă cu noi, că suntem tare confuzi.

Poluarea reprezintă, așa după cum bine știți cu toții, un fenomen de gravitate mondială. Acest fenomen nu e de ieri de azi, e de sute de ani.

Se vehiculează în stânga și-n dreapta că ar trebui să începem să facem ceva, să oprim poluarea pentru că dacă nu ne trezim, copiii și nepoții noștri vor purta costume d-ălea „bengoase” de astronaut, cu tuburi de oxigen și mai știu eu ce nebunii.

Pe scurt, poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc).”

În urma unul sondaj adresat Generației Y (oamenilor cu vârsta cuprinse între 18 și 35 de ani) aflăm că, timp de mulți ani la rând, cea mai serioasă problemă ce afectează lumea de astăzi este constituită de schimbarea climatică, observabilă prin: dereglarea anotimpurilor, topirea ghețarilor, destabilizarea culturilor, infectarea speciilor de plante și animale, intensitatea și durabilitatea valurilor de căldură.

Peste 91% din participanți au afirmat că, în mod implicit, oamenii sunt responsabili de aceste schimbări, în timp ce 78% dintre aceștia au declarat că sunt dispuși să-și schimbe modul de viață pentru a proteja mediul.

Site-ul ce se ocupă cu monitorizarea impacturilor schimbării climatice din Statele Unite se numește National Climate Assessment. 

Oamenii de știință continuă să creadă că temperatura globală va continua să crească cu 1.4°C până la 5.8°C până în 2100.

Astfel că Pământul va fi mai cald decât a fost în ultimii 125.000 de ani, principala cauză a acestei dereglări nefavorabile fiind, în mare parte, din cauza gazelor cu efect de seră produse de activitățile umane.

Aceasta este întâlnită și în cauzele principale ale poluării aerului – cea mai veche formă a poluării, existentă încă de când oamenii au început să utilizeze focul pentru agricultură și prepararea alimentelor.

În urma acestor procese, la nivelul stratosferei, producția excesivă a compușilor ce conțin clor a redus stratul de ozon stratificat, astfel că a dus la crearea unei găuri deasupra Antarcticii, ce durează mai multe săptămâni în fiecare an.

Așadar, expunerea directă la razele solare a afectat viața acvatică și terestră, amenințând sănătatea oamenilor din zonele sudice ale planetei.

Un alt factor ce contribuie la „îmbolnăvirea” naturii este poluarea solului. Este mai degrabă o consecință a unor obiceiuri neigienice, datorată depozitării la întâmplare a reziduurilor rezultate din activitatea omului, a deșeurilor industriale sau utilizării necorespunzătoare a unor substanțe chimice în practica agricolă, omorând astfel toate organismele utile solului.

Păi nu? Poluarea – dezumanizarea în care am căzut și din care nu mai vrem să ne ridicăm.

Din punctul de vedere al felului surselor de poluare produse de om, se disting :

  • Poluare industrială;
  • Poluare casnică;
  • Poluare cauzată de mijloacelor de transport.

Cel mai periculos poluant, la momentul actual este industria, astfel că procesele de producție industrială și de energie a industriei  sunt principalele surse ale poluării atmosferice.

De asemenea, putem adăuga orice fel de arderi din care rezultă substanțe poluante.

În concluzie, putem face o recomandare politicienilor din zilele noastre, și anume că ar trebui să se gândească mai degrabă la susținerea programelor de reducere a poluării decât la o extindere cât mai mare a industrializării.

Ca o mică paranteză, așa pur informativă:

– În topul celor mai poluate 20 de orașe din lume, 13 sunt din India. Primul loc este ocupat de New Delhi, unde nivelul de particule din aer este de 15 ori mai mare față de cel recomandat de OMS

– Șase miliarde de kilograme de gunoaie sunt aruncate, anual, în mări și oceane, în timp ce peste un miliard de oameni din lume nu au acces la surse de apă potabilă

– Aerul din Beijing prezintă aceleași riscuri pentru sănătate pe care le are și fumatul unui pachet de țigări pe zi

– Cele mai poluate trei orașe din Europa sunt Napoli (Italia), Pancevo (Serbia) și Skopje (Macedonia)

– Economiile dezvoltate, alături de India și China, cheltuiesc, anual, aproximativ 3.500 de miliarde de dolari pentru bolile și decesele premature cauzate de poluare, potrivit OECD.

În esență, nu este vorba despre cât de bine am prins acel peisaj în fotografia de pe Facebook sau Instagram, și nici despre cât de mare e numărul de like-uri adunate… dar despre ce facem noi ca natura să arate atât de miraculos, ruptă din basme.

Acum lasă-mă să te întreb ceva, lasă-mă să-ți pătrund în minte și să te întreb ceva.

    La tine acasă arunci chiștoacele pe covor?

Sunt mai mult decât sigură că nu. Deci ia atitudine. Poluarea – dezumanizarea în care am căzut cu toții este corigibilă!

Vezi un gunoi pe jos? Apleacă-te, știu că te doare spatele, și pe mine mă doare spatele, dar îți spun eu că merită. Vezi un morman de chiștoace la tine în fața porții? Pune mâna pe mătură că și așa e bună și la altceva în afară de a bate copiii cu ea. Vezi pe cineva care poluează mediul? Fii tu liderul de care are lumea nevoie!

Învață-l, fă-l să gândească, spune-i că nu e bine ce face.

Așadar, în cazul în care ești în pană de idei, aici ai câteva sugestii prin care îi poți da o mână de ajutor mediului înconjurător:

-Izolarea casei;

-Economisirea apei;

-Plantarea copacilor;

-Colectarea deșeurilor în locuri special amenajate;

-Folosirea cât mai rară a automobilelor;

-Folosirea aparatelor casnice și a becurilor cu un consum scăzut de energie;

-Folosirea bateriilor reîncărcabile.

Nu vreau să ajungă copiii noștri să meargă la muzeu ca să vadă cum arată un copac.

Nu-ți spun să fii activist și să fii o mini Greta Thunberg, îți spun să faci mici schimbări, să iei atitudine. O să trecem noi puntea asta, dar trebuie să avem din ce să o construim mai întâi.

Planeta asta are nevoie de noi, nu ezita să-i răspunzi strigătului de ajutor!


Surse:
www.semneletimpului.ro

www.slideshare.net

www.imst.pub.ro

www.nca2014.globalchange.gov 

www.infomediu.eu


Autori:

Georgiana Badea

Cristina Gabriela Ionescu


1 COMENTARIU