eugen hvostenco- calatorie

Tinerii vor să călătorească tot mai mult! Nu e un mit, nu e o presupunere, ci este un fapt cât se poate de real. Și asta nu pentru că ne-am săturat neapărat de lucrurile din țară, ci pentru că vrem să descoperim. Să vedem, să încercăm, să trăim… alte culturi și alți oameni.

Pentru că poveștile de viață ne motivează și ne inspiră, i-am luat un interviu colegului meu de facultate, Eugen Hvostenco.

eugen-hvostenco

Fiind un om cu o energie copleșitoare și mult chef de viață, Eugen profită de toate oportunitățile pe care le întâlnește, astfel că a reușit să plece o săptămână în Italia cu o bursă Erasmus+. Pentru că tot mai mulți tineri vor să aplice în favoarea unui schimb de experiență, ne-am gândit să împărtășim această poveste:

-Bună, Eugen. Spune-mi concret, pentru început, cum ai ajuns să mergi în Italia cu programul Erasmus+?

-Salut, Andreea. Am avut parte de această experiență pentru că am luat legătura cu un prieten care mi-a propus o oportunitate extraordinară de dezvoltare. Îmi place enorm să călătoresc, așa că tipul respectiv mi-a spus că trebuie numaidecât să particip la acest schimb de experiență. Programul datorită căruia am plecat aparține de un ONG, cu sediul în Timișoara. Recomand tinerilor să le viziteze site-ul pentru a găsi mai multe detalii cu privire la aceste schimburi, gen: vârsta de participare, condițiile etc.

– De ce Italia? A fost alegerea ta?

-Am avut de ales între mai multe țări, însă am vrut să merg într-o țară cât mai interesantă. Printre variante se afla și Georgia, dar am vrut să cunosc o altfel de cultură, de data aceasta.

eugen-hvostenco-italia

– Ce trebuie să știe studenții când aleg să plece în străinătate cu un program de genul?

– Vreau să subliniez asta pentru toată lumea, căci e important: nu te aștepta să ai parte de odihnă, relaxare, spa, lux și așa mai departe. Programul Erasmus+ presupune foarte multe activități. Nu ai voie să sari activități fiindcă există câteva penalități. Nu poți sări gimnastica de dimineață, de exemplu. Dar oricum programul e unul foarte frumos. Îți începi ziua cu un mic dejun foarte fain, toate costurile astea, inclusiv pentru cazări și deplasări fiind acoperite în întregime de către organizatori și Universitate. Revenind, am avult zilnic gimnastică, apoi tot felul de activități diferite.

În primele zile scopul principal a fost să socializăm mult unii cu alții, să legăm prietenii.

-În ce limbă ați comunicat?

-În engleză. Asta a devenit și o regulă generală. Nu puteai vorbi în limba ta nici măcar cu cei din aceeași țară ca tine, altfel exista penalizare. Dacă, de exemplu, vorbeai cu colegul tău și cineva din altă țară se afla lângă voi și nu vă înțelegea, trebuia să spui scuze în limba lui. Și uite-așa am învățat să ne scuzăm în toate limbile celor prezenți.

-Ce activități ați mai avut?

-Muuulte. Proiectul ăsta a fost foarte axat pe fotografie, pe probleme sociale pe care le puteam prezenta prin imagini. Am avut niște cursuri unde ni s-au descris diferite site-uri, diferite pagini și am dezbătut cele mai bune strategii de prezentare ca să atragă oamenii, urmăritori.

eugen-hvostenco-prieteni

– Să înțeleg că fiecare schimb de experiență are câte o tematică?

– Da, se propune un proiect iar ulterior se obțin banii și aprobarea pentru a derula lucrurile astea. Ideea e că am avut multe activități pe teren, multe activități de seară, pentru care au fost achitate toate deplasările. Deci totul a fost gratuit. Am avut și activități de echipă, adică ne împărțeam câte 5 persoane și niciodată nu eram într-o echipă mai mulți din aceeași țară.

– Cum așa?

– Păi, totul a fost pentru a socializa, a colabora și a ne deschide spre alte culturi și mentalități, idei..

– Ai vreo activitate care ți-a rămas în minte în mod special?

-Da, în afară de momentul în care am avut un party nebun de tot, în fiecare seară câte o țară își prezenta propria cultură: The Cultural night. Prima seară a fost rezervată țării gazdă, Italia. Amuzant e că ne lungeam până dimineața. Cum activitatea începea la ora 21:30, am stat și pânâ la 5, așa interesant a fost.

Voi cum v-ați prezentat țara?

-Păi deși suntem din Republica Moldova, le-am explicat că țările noastre sunt apropiate, ca frate și soră, așa că am vorbit despre România, pentru că oricum aici suntem studenți. Mno, ideea e că am găsit niște video-uri foarte faine de la Bromania, cu care am atins publicul.

eugen-hvostenco-cultural night

-Povestește-mi o întâmplare amuzantă care a avut loc.

-În seara cu prezentarea noastră, le-am făcut tuturor mămăligă. A fost extraordinar să le arăți italienilor, spaniolilor, grecilor cum se mănâncă mămăliga și ce înseamnă pentru România. A fost bine primită.

eugen-hvostenco-mamaliga

-Ce te-a impresionat la celelalte țări?

-La Lituania, de exemplu, m-a încântat descrierea lor. Dar mai mult decât atât, m-au dat gata cu bucatele lor tradiționale, în sensul că au adus foarte multe dulciuri: vreo 7 feluri extraordinar de bune. Grecii, în schimb, au adus niște stafide și halva specifică foarte dulce. Uite, chiar am un sfat pentru cei care călătoresc. Să încerce mâncarea tradițională a fiecărei țări în care ajung, fiindcă doar așa reușesc să înțeleagă cumva specificul țării respective. Cultura o resimți de cele mai multe ori prin mâncare.

eugen-hvostenco- mancare

-Cu ce te-a dat pe spate Italia?

-Cu vinul italian, clar! Eu credeam că numai la noi în Republica Moldova avem vin așa bun, dar se pare că găsești așa ceva și la italieni.

Și spune-mi, Eugen, ți-a plăcut vreo fată în schimbul acesta de experiență?

-Da. Mi-a plăcut mult o fată din Lituania. Au într-adevăr fete foarte frumoase. Am avut la un moment dat un joc cu niște scrisori și alte chestii drăguțe și eu am primit vreo 3 de la fetele din țara respectivă.

-Te-ai muta acolo?

-Nu m-aș pronunța, dar cu siguranță aș merge tot așa, într-un schimb Erasmus+.

-Mai ții legătura cu fetele?

-Da, pe Instagram. Nu prea poți să rupi legătura direct, după o asemenea excursie.

eugen-hvostenco-prieteni

-Spune-mi acum, de ce ai recomanda tinerilor să opteze pentru schimburile Erasmus?

-În primul rând, pentru că te ajută enorm să te dezvolți personal, să-ți dezvolți abilitățile sociale. Tu acolo efectiv trebuie să socializezi, ca să reușești să participi la toate activitățile. Chiar dacă te pierzi la un moment dat, nimeni nu te judecă pentru asta și ești încurajat să încerci iar. Toți coordonatorii te susțin și încearcă să-ți asigure toate condițiile. Recomand tuturor să încerce, pentru că, după ce apuci să pleci o dată, te îndrăgostești de ideea de Erasmus+ și îți dorești să se repete.

eugen-hvostenco- gasca

-Deci n-ai sta pe gânduri dacă ar fi să mergi iar, nu?

-În niciun caz. Aș repeta asta cu mare drag.

-În încheiere, ai vreun mesaj pentru cei care ne citesc?

-Da, în principiu noi avem o viață foarte scurtă. Eu știu că peste un timp nu voi mai avea nimic, așa că vreau să reușesc să fac cât mai multe lucruri. De aceea, atunci când prind câte o oportunitate de a participa undeva, vreau să profit. Altfel, aș regreta enorm. Cam ăsta ar fi mesajul meu: să facem tot ce putem ca să fie viața noastră cât mai interesantă și mai plină de neprevăzut.

eugen-hvostenco- experienta