Kids In Motion
Kids In Motion

Fiecare se gândește la ce este mai bine pentru copilul său. În premieră pentru țara noastră, care stă destul de prost la capitolul „ajută și nu aștepta să fii ajutat”, a apărut un proiect de care m-am îndrăgostit imediat și cu care am început să am tangențe nemaiîntâlnite în precedentele proiecte la care mi-am pus amprenta mai mult sau mai puțin. Stimați cititori, vă prezint Kids In Motion: cum să transformi copiii în regizori de animație – Raluca Maria-Rusu!

Cine este debutantul „Kids In Motion”?

Proiectul Kids in Motion este implementat și coordonat de către Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița, în parteneriat cu MiniMotion – atelier animație copii, compania de producție de film ARTLESS și Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Este finanțat prin programul StartOng, lansat de Kaufland și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Ce face de ne place?

Este foarte simplu! Pentru noi, ăștia care părem ciudăței pentru că ne plac lucrurile artistice, să fi participat la o asemenea mișcare ar fi fost dar de sus cu dedicație, însă nu am prins așa ceva. De ce să nu profite copiii de un astfel de proiect? Dezvoltă, concretizează și, mai ales, unește.

Elevii învață la acest atelier să facă un film de animație. Indirect, prin parcurgerea pașilor obținerii unei animații stop-motion, ei învață să gândească asociativ și să îmbine domenii diferite (artă, știință și IT) pentru obținerea unui produs nou. Pe lângă aceste informații și abilități dobândite, atelierul pune accent pe lucrul și colaborarea în echipă în ideea atingerii unui scop comun.

Îmi petreceam după terminarea orelor timpul cu una din grupele de copii participanți la Kids in Motion și i-am întrebat: „Voi de când sunteți prieteni?”. Răspunsul m-a lăsat să mă gândesc profund la menirea proiectului: „Înainte noi doi stăteam cu alți colegi. Acum am văzut că ne înțelegem. Eu îi împrumut foarfeca, el cana cu ceai… Ne ajutăm mai mult. Nu am vrea să se termine niciodată pentru că ne ține uniți.”.

După ce primești un asemenea răspuns de la un copil de nouă ani, te lași dus de val și forțezi nota. Vă spun sincer, parcă-mi venea să creez și eu figurine. Voiam să modelez, să combin culori, să decupez, să creionez și să particip la producția unor filme de animație.

Știți ce? Vă fac legătura cu Raluca-Maria Rusu, regizor și o „doamnă învățătoare” pentru copiii care se lipesc de ea de la început. Raluca este trainer-ul, coordonatorul logistic și artistic al acestui atelier.

Î: Raluca, ce înseamnă acest proiect? Și dacă se poate, detaliază pentru persoanele care își doresc să-l cunoască de-aproape.

R: Atelierul Kids in Motion este un atelier de film de animație care combină desenul animat clasic cu animația stop-motion. Spre deosebire de desenul animat, animația stop-motion implică mai multe activități, cum ar fi construirea personajelor din diferite materiale înainte de animarea lor manuală. Acest gen de animație îmbină într-un mod inedit experiențele senzoriale ale lucrului cu diverse materiale, cu folosirea unui soft de animație, aparat foto și lumini pentru coordonarea mișcărilor și captarea lor.

Î: Cu ce îi ajută aceste ateliere pe copiii care vin la Kids In Motion?

R: Acest stil de animație poate fi astfel un excelent instrument educativ, într-o epocă în care elevii petrec foarte mult timp în fața ecranelor, pierzând din experiențele senzoriale. Atelierul le redă dexteritatea și manualitatea, punând accent pe lucrul cu calculatorul doar ca instrument ajutător, complementar unor abilități manuale.

 

Î: Mie unul mi se pare foarte complicat ce faceți. Sincer, cred că n-aș putea să aplic toate sarcinile. Cum reușesc ei?

R: Am constatat că nu există copil care să nu înțeleagă principiile mișcării corpurilor în filmul de animație. Explicate interactiv, prin jocuri și aplicații, ei și le însușesc rapid, la prima ședință a atelierului. La vârsta aceasta (9-11 ani) au o mare viteză de percepție și văd adesea ceea ce adulților le scapă. Copiii sunt o sursă extraordinară de idei pentru film de animație, acesta fiind un domeniu atât de drag lor.

Î: Cum începi să lucrezi cu micii regizori?

R: Eu dau tonul unei teme și le arăt de obicei o caricatură de personaj sau de situație legată de tema respectivă. Ei își aleg una dintre ele, cea cu care rezonează cel mai bine, iar eu pun niște întrebări bine alese pentru a-i determina să dezvolte o poveste referitoare la situația respectivă și să lege ideile între ele în așa fel încât să ajungă la o poveste cu început, mesaj, final și un element surpriză, neașteptat, care face toată povestea originală și comică. Ei trebuie să reușească să transmită toată povestea vizual, fără dialog.

Insist ca filmul lor de animație să aibă o dimensiune fantezistă și comică. Nu îi las să se raporteze doar la realitatea înconjurătoare. Îi încurajez să găsească metafore vizuale, să asocieze și să combine elemente care aparent nu au legătură între ele în așa fel încât să obțină lucruri noi, originale. Și se prind foarte repede în acest puzzle de idei și imagini.

 

Î: Când se va „încununa” proiectul?

R: Acest proiect este unul pilot, organizat probabil în premieră în România la dimensiunea aceasta. Finalul proiectului este încununat de proiecția filmelor realizate de copii la cinematograful Dacia din Bistrița, pe 19 decembrie la ora 16:30. Prin proiecția publică de la cinematograf, prezentarea proiectului de către presă și diseminarea filmelor în social media urmărim să facem vizibile potențialul creativ și viziunea copiilor.

Vrem să încurajăm astfel organizarea unor ateliere similare pe viitor pentru clase diferite de vârstă, cu grade diferite de dificultate, teme și stiluri diferite. Filmele de la această ediție reflectă tema iernii și Crăciunului, ele fiind felicitările animate de Crăciun ale copiilor pentru comunitatea bistrițeană.

Copiii pot de acum să facă și singuri animații cu scop practic – felicitări animate, prezentări animate pentru diverse proiecte școlare. Au deprins în urma atelierului niște abilități care pot fi folosite de către ei în scopuri practice și originale.

Î: Pare foarte complicat ceea ce faci. Cine te ajută cu organizarea atelierelor?

R: Proiectul Kids in Motion a fost inițiativa mea, dar a ajuns de la idee la realitate prin efortul conjugat al unei echipe minunate. Aceștia au reușit să îl organizeze foarte bine într-un timp foarte scurt. Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița implementează proiectul. Cristina Hangea este președinta asociației și coordonatorul acestui proiect, căreia îi mulțumesc pentru implicare, încredere și viteza cu care rezolvă toate aspectele organizatorice.

Nicoleta Butuza este bibliotecara Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

Ea este responsabilă cu vizibilitatea și comunicarea proiectului Kids in Motion, dar și mâna mea dreaptă în organizarea zilnică a ședințelor. Nicoleta este genul de om pentru care „nu se poate” nu există și care poate rezolva orice atunci când ai nevoie sau apare vreo situație de urgență, lucru pentru care îi mulțumesc în mod special.

Mulțumesc Aureliei Hîruța, profesoară de limba și literatura română la CNAM și coordonatorul echipei de reporteri din liceu. Îi mulțumim pentru implicarea entuziastă în promovarea acestui proiect și articolele scrise. Le mulțumesc și voluntarilor mei, Erik Kiss, Raul Peterlin, Mihai Chiș și Horațiu Roș, patru băieți serioși de toată isprava din clasa a XI-a, niște ajutoare de mare nădejde în organizarea ședințelor, poze și promovare.

Mulțumim și direcțiunii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.

Mulțumiri doamnei director Iuliana Vlad și doamnei director adjunct, Irina Matei, pentru implicarea totală în organizarea acestui atelier, selecția elevilor și dotarea spațiului din biblioteca școlii cu tot ce avem nevoie.

Dacă vreți să susțineți ideile bune, vă încurajez să le transmiteți gândurile dumneavoastră bune aici: Kids In Motion Facebook. Astfel de proiecte și mișcări merită susținute, apreciate, respectate și chiar promovate pentru scopul lor educațional. Să fiu în ton cu Crăciunul (tema acestor animații), pot spune doar… Să fim mai buni!

foto: Erik Kiss