tutunul și alcoolul
tutunul și alcoolul

Când vine vorba de droguri, tutunul și alcoolul sunt adesea pasate în favoarea marijuanei sau a cocainei. În cazul celor din urmă, însă, trecerea se face extrem de rapid, de la simplă distracţie, la hobby și apoi la dependență. Nici nu îţi dai seama când un pahar „de bun simț” se transformă în cinci, și acelea cinci în altele zece, iar mai apoi nu te mai poți opri din a bea câte 20 zilnic.  

Totuși, să nu ne ascundem după degete. Uneori un party nu e un party fără câteva shot-uri (iar dacă se apropie vreun chef și luați antibiotice, așa ca mine, vă urez succes). După un curs cu proful ăla nașpa merge o țigară.

Nimeni nu e sfânt pe lumea asta: nici cei cu vicii, nici cei care judecăImportant e ca totul să se facă cu o limită impusă de medici, de cei din jur, dar în special impusă de tine.  

Problema este că, de la „hai să încerc o țigară” la „am NEVOIE de o țigară” e mai puțin decât ați crede. Mulți omit asta, voit sau nu. 

 Exemple nu e nevoie să vă dăm, pentru că se găsesc la fiecare petrecere, colț de bloc sau în familie 

Ați auzit de o mie de ori probabil că „Autocontrolul e cheia”. Sună formal și pompos. Pare ceva ce nu înțelege nimeni, nici cel care dă sfatul ăsta. Nu e un sfat luat în seamă, pentru că cel ce îl dă, pare că nu știe ce înseamnă lupta cu țigara aia din pachet, sau cu paharul ăla plin de pe masă.  

De fapt, autocontrolul chiar e cheia să nu dai în dependență.

Cei mai mulți vorbesc de autocontrol ca metodă de dezintoxicare, dar acesta trebuie avut în vedere mult până a ajunge acolo. Autocontrolul ăsta vine mână în mână cu autocunoașterea (auto, auto și iar auto).

Încearcă să realizezi după câte pahare obișnuiești să devii mai euforic decât trebuie și oprește-te acolo. E greu să spui STOP, știu. Dar trebuie să faci asta să nu ajungi jos, să nu ajungi la depresie, la singurătate și la gânduri sinucigașe.   

Există multe mituri din care reiese că alcoolul e sănătos în anumite măsuri.  Alcoolul nu înlesnește digestia, așa cum spun mulți. Nu potolește setea, ba din contră, duce la deshidratare.

Nu încălzește și nu ajută la circulația sângelui. Senzația de încălzirea apare doar pentru câteva momente și doar la suprafața pielii. Apoi, corpul se răcește, așa că vorba bunicului, „un rachiu îi bun la răceală”, nu e chiar atât de relevantă. 

Bine că măcar tutunul nu e considerat sănătos. Toată lumea știe cât de dăunător e. Cu toții am văzut statistici cu morți în numere cu multe cifre. Noi nu vă dăm din alea. Nu mai impresionează pe nimeni un lucru știut de sute de ani. 

Nu are rost să vorbim despre riscuri și boli, folosind cuvinte medicale pompoase. Mai interesați ați fi de viețile distruse.  

Toată lumea vorbește despre efecte ale fumatului, dar nimeni nu vorbește despre bolnavul de cancer de pe coridorul trist al unul spital. Nimeni nu spune nimic despre copiii născuți cu malformații din cauză că mamele lor au fumat în timpul sarcinii și au ales să nu renunțe la acest viciu doar din comoditate. Nu se vorbește nici despre bunicul care și-ar fi putut vedea nepoții crescând, dar nu a mai apucat din cauza dependenței de alcool. 

Dar până să se ajungă la moarte, se degradează viața până la extrem. Bunicul despre care vorbeam nu a apucat să își cunoască nepoții bine nici cât trăia, pentru că stătea mereu în bar. Iar  barul devenise casa lui fără ca măcar să se gândească la bunica sau să realizeze cum se distrug viețile din jurul lui. Familii întregi se destramă din cauza unei dependențe, afectați fiind toți cei din jurul dependentului.   

De vină nu e numai dependentul, e și lumea din jurul lui. Cei mai mulți nu fac decât să condamne, în loc să ajute. Îi fac morală unui om pe care nu îl mai ajută asta, în loc să îl ducă la dezintoxicare, unde chiar ar putea fi ajutat. În loc să scoată un om care e cu un picior în groapă, îl bagă și pe al doilea, fără să realizeze.  

Dar cum să ajute când dependentul nu se lasă ajutat ? 

Majoritatea oamenilor ce au ajuns într-un anumit punct al dependenței uită de familie. Uită chiar de propria persoană când au de ales între cei dragi și dependența cu care se confruntă.  

După toate astea, culmea, alcoolul și tutunul sunt legale. Cândva, și etnobotanicele au fost. Dar drogurile ușoare, mult mai puțin dăunătoare și cu proprietăți medicinale nu s-ar legaliza sub nici o formă. 

De ce să ajuni un om când poți să îl distrugi ? 

Prohibiția, una din cele mai mari mișcări legislative prin care se interzice producerea, vânzarea, importul și exportul unui produs a avut o mare amploare în America în 1920 și a ținut până până în 1933.  

„Experimentul Nobil” a fost o tentativă de interzicere a alcoolului și băuturilor alcoolice la nivel național. A fost o mișcare politică plasată sub presiunea unor interese religioase.   

Zece… zece ani a fost nevoie ca omul să realizeze că poate distruge o viață, că „nu se poate trăi fără vicii” 

Tutunul și alcoolul afectează populația lumii într-o gamă mult mai largă decât drogurile, iar lumea refuză să vadă asta. E o strategie de a face bani, de a profita de cei mai slabi de înger, dar efectele adverse ce le vedem zilnic la cei mai frumoși oameni din viața noastră.  


Autori: Laura-Ștefania Bîrgăoanu
Raluca Călin