Visurile și visele
Visurile și visele

Visurile și visele – unii ar spune că sunt elementele constituente ale realității umane. Visurile sunt aspirațiile, dorințele arzătoare sau doar cele de moment pe care toți le avem. De la carierele noastre utopice, care azi, mâine sau poimâine vor deveni drumurile „uzate” de cei ce vor veni după noi, până la invenții, descoperiri și multe altele. Acestea, uneori, se nasc din vise.

Ce sunt visele? De unde vin ele? De ce oamenii sunt uneori buimaci când aud de ele, iar alții sunt inspirați?

Dar oare cât de mult visați în fiecare noapte? Vi s-a întâmplat vreodată să visați trecutul? Vi s-a întâmplat vreodată să visați un viitor care părea neverosimil, dar după un timp, s-a materializat?

Visele, antagonicele coșmarurilor, fac parte din categoria irealului din viața noastră. Cu toții știm că odihna, un pui de somn bine-venit la pachet cu un vis este fix ceea ce ai nevoie pentru a-ți încărca bateriile.

Ele ne ajută să ne desprindem de realitate, mai ales când visăm cu ochii deschiși și sunt, adesea, foarte ușor uitate.

Visele pot întruchipa personaje din filme, călătorii extraordinare prin spațiu și tot felul de alte trăznăi. În principiu, cele mai multe vise încep cu un mic „rezumat” al pățaniilor noastre din ziua respectivă.

Dar știți când visăm? În somn, în cee ce numim perioada de REM (rapid eye movement), adică „perioada mișcării rapide a ochilor”. În această perioadă, creierul este, fie adormit, fie concentrat pe redarea a ceva ce mai încolo vei uita sau vei ține minte pentru o viitoare creație.

Denumirea derivă de la faptul că ochii, deși sunt acoperiți de pleoape, se mișcă rapid și continuu, în moduri care par haotice, dar oglindesc trăirile persoanei care doarme.

Visele durează în medie 20-30 de minute, iar orice individ poate avea mai mult de unul pe noapte. Totul depinde de variația trăirilor resimțite în timpul zilei, cât și de evoluția oboselii.

Lucrurilor pe care le visați le-au fost atribuite, de-a lungul timpului, diverse valori simbolice.

De exemplu, se spune că dacă visezi simbolul felinei, al feminității, adică pisica, înseamnă că vei avea o revelație peste câteva zile sau că vei da peste un prieten foarte bun cât de curând.

Ce simbolizează visarea unor cataclisme?

Înseamnă că ne simțim nesiguri în legătură cu o decizie luată de curând sau cu restul responsabilităților pe care le ducem. În același timp, acest tip de vis adesea inspiră oamenii să fie mai punctuali și să nu se mai streseze inutil, indiferent de lucrurile pe care le au sau nu de făcut.

Urmărirea, în vis, de către cifre zburătoare, OZN-uri dubioase sau tot felul de alte pocitănii și ciudățenii este văzut ca un semn al problemelor nerezolvate. Adesea, oamenii tind să nu le mai lase în stadiul de „așteptare” după aceste semne.

Cei care își visează propria moarte sau cea a persoanelor dragi se simt încurajați să spargă rutina și să își schimbe viața.

În cele din urmă, fie nu mai greșesc, fie aleg să mai nu aibă timp pentru ei înșiși.

Apa în vis nu înseamnă că au băut prea multă înainte de culcare, că le e sete în vis. Apa este simbolul emoțiilor și al subconștientului. Când aceasta este neclară, ea reprezintă incertitudinea. Când apa este clară precum a unui izvor de munte, ea arată calmul individului.

Și totuși cum se contopesc visurile și visele? Ce se întâmplă dacă visezi un prototip sau intriga unui roman?

Visele ajută la stabilizarea stării spirituale, emoționale, fizice, psihice cât și cognitive (de cele mai multe ori) a oamenilor. Partea super mișto la ele este că ele inspiră. Și inspiră foarte tare!

Visurile sunt aspirațiile, dorințele și planurile de realizare a inspirației provenite din vise.

Iar dacă tu visezi că ai o idee nouă, care te surprinde, înseamnă că trebuie să te ridici din pat și să pui osul la treabă. Urgent!

În fiecare dimineață în care deschidem ochii există o minimă șansă de a ne trezi în urma unui vis care ne va motiva extraordinar. Regăsim speranța că am putea să ne atingem potențialul și că ne vom împlini visurile într-o bună zi.

Nu poți ști niciodată cine ai putea ajunge în urma unui moment revelator, așa că încearcă să îți scrii/ înregistrezi visele și să lupți zi de zi pentru a-ți împlini visurile. Poate te inspiră să scrii cărți după propriile legi sau chiar să reinventezi roata!


Autor: Roxana Grigoraș (Syryus)