sărbătorirea Crăciunului în trecut
sărbătorirea Crăciunului în trecut

Sărbătorirea Crăciunului în trecut încerca, măcar, să fie despre spiritualitate. Din toate acestea, puțin s-a mai păstrat odată cu invazia tehnologiei și acapararea vieților noastre.

Vă mai amintiți momentele din vechea copilărie în care sărbătorile erau cele mai așteptate clipe ale anului?

În care nimic altceva nu mai conta decât să împodobești bradul cu familia, să alergi după iepurași și să le arăți tuturor ce talente desăvârșite ai la canto? Cu siguranță, majoritatea așteptăm sărbătorile de iarnă cu patos și nerăbdare, așteptăm să ne întâlnim cu familia, să petrecem timp cu cei dragi, dar noi am rămas captivi în lumea tehnologiei și a nepăsării și am uitat cum să fim oameni.

Împodobitul bradului, mirosul de portocale și de cozonac fierbinte… toată magia aceea, pe care o poți simți dar nu o poți descrie în cuvinte! Cred că toți știți la ce mă refer…

Dar oare mai știm să petrecem timpul cu familia. Mai știm ce înseamnă Crăciunul?

Din păcate suntem prinși într-o febră a internetului și a ignoranței. Majoritatea visează la un Crăciun de „poveste”. Iar când spun asta nu mă refer la basmele cu fraze, ci la cele de pe Instagram.

Poate vă întrebați ce legătură are, însă majoritatea uită de sărbătoare în sine și ce trebuie să transmită, cum trebuie cu adevărat să fie.

Ne concentrăm mult prea mult pe faptul că alții au bradul mai frumos împodobit decât al nostru, sau că au posibilitatea să își cumpere o instalație mai scumpă. Uităm de cei dragi și în primul rând uităm care sunt adevăratele cadouri de Crăciun. Uităm să ne acordăm timp unul altuia, iar sărbătorile trec de la an, la an… iar apoi ne trezim singuri în acea zi minunată.

Am vrea să petrecem timp cu acei oameni, dar nu îi mai avem alături pentru că au fugit, au fugit într-un loc cald și primitor.

Iarna e oricum frig afară, hai sa nu fie rece și în sufletele noastre!

Dar să nu ne gândim acum, în pragul sărbătorilor la lucrurile acestea, nu? 

Ce ne oferă tehnologia de Crăciun?

Comparativ cu sărbătorirea Crăciunului în trecut, telefonul ne ocupă aproape tot timpul liber. Dar trebuie să vedem și partea frumoasă a lucrurilor… suntem mult mai conectați cu cei dragi. Ne putem petrece timpul alături de ei în fața unui film de Crăciun sau să inventăm împreună decorațiuni inspirate de pe Pinterest ca să avem o casă numai bună de primit colindători.

Dar cum rămâne cu cozonacul?

De asemenea nu există în această lume un miros mai frumos în perioada aceasta decât cel de cozonac proaspăt scos din cuptor, nu-i așa?

Hai să fim serioși, toată lumea se gândește la asta când spunem „Crăciun” ! Folosiți internetul pentru a căuta noi rețete de prăjituri, apoi puneți-le în practică. Și desigur, nu îți lăsa mama sau bunica ce te aștepta cu nerăbdare să o vizitezi, singură în bucătărie!

Unde sunt colindătorii?

O întrebare destul de tristă, de asemenea… Mulți copilași au uitat ce înseamnă să colinzi, să umbli prin frig și să împarți bucurie. Au uitat ce înseamnă să cânți alături de cei mai buni prieteni, iar în final să împărțiți prea puținii bănuți.

Unii cred că e pentru bani, alții pentru distracție. Dar mai știe cineva cum e să pleci pe-nserate pentru a da lumii de veste că s-a născut Iisus? Iar apoi pleci încărcat cu daruri… Poate nu ai făcut bani și dulciuri, dar pleci cu un întreg bagaj emoțional! Pleci cu gândul că a fost o seară memorabilă.

Bunicii… Oh, bunicii!

Oamenii ce ar face orice pentru noi, părinții de împrumut… Am uitat și de ei.

Am ales să ne petrecem sărbătorile prin cluburi, prin alte țări, mult prea departe de ei. Am ales să evadăm într-o vacanță sau într-un concediu pentru a „ne relaxa”, dar cum poți face asta fără ei?

Făceau mâncare cu zile în urmă înainte să sosim, ne așteptau cu brațele deschise. Din puținul pe care îl aveau ne cumpărau o jucărie, o carte sau chiar, poate ceva mai mult.

Hai să nu mai uităm de oamenii ce și-ar da casa și masa pentru noi și să stăm cu ei. Să le arătăm cât îi iubim, să îi facem fericiți măcar trei zile pe an. Chiar dacă nu vrem la biserică, chiar dacă avem o gândire mai avansată, nu putem face un sacrificiu pentru a vedea un zâmbet pe fețele lor ?

Zăpada ce ne alina sufletul mult prea cald și plin de iubire, s-a stins și a lăsat să se așterne frig în inimile noastre, nu afară, cum ar fi trebuit. Încălzirea globală ne-a cam stricat joaca în omătul până la genunchi, dar putem să ne descurcăm cu puținul pe care îl avem și să dăm buzna afară, poți să fii un copil și la 20 de ani și să te mai bucuri de minunățiile naturii.

Poate că sărbătorirea Crăciunului în trecut era mult mai plictisitoare decât este azi, însă un lucru e clar:

              Adevăratele minuni de Crăciun sunt familia și tradițiile! 


 Autori:
Bîrgăoanu Laura-Ștefania
              Maria Ionescu