trei ani de navetă
trei ani de navetă

 


Am deja în spate trei ani de navetă, iar în timpul ăsta s-au legat de mine o grămadă de lucruri folositoare şi mai puţin folositoare, pe care, cel mai probabil, nu le-aş fi descoperit. Deşi poate părea uneori un chin, naveta scoate la iveală lucruri care par inexistente din cauza absurdului. Câteva din aceste lucruri se vor regăsi în topul meu, pe altele le aştept în comentarii.

      1. Poţi dormi oriunde, doar să fii mort de oboseală.

Niciodată nu am crezut în chestia asta, dar vorba aia: „Niciodată să nu spui niciodată!”. Cam după primele luni de navetă, când am început să rămân fără energie, m-am alăturat şi eu categoriei: nu contează unde îs, ce se întâmplă în jurul meu, dacă vreau să dorm, dorm.

      2. Poţi fi „descusut” în 30 de minute cât n-au reuşit alţii în zile.

Există oamenii ăia care vin aşa simpatic și se aşează lângă tine. Poate îţi mai şi zâmbesc, iar în momentul în care prind ocazia încep cu şirul ăla neşfârşit de întrebări, declanşat de obicei de:

Şi, până unde mergeţi?

De la a afla destinaţia ta şi până la a afla câte pisici ai, nu ai de făcut decât un pas: eşti simpatic şi răspunzi din respect.

      3. Le pot mulţumi celor cu boxa din care răsună manele

Nu sunt eu mare fană manele, nu le pot asculta singură acasă sau nu le pot pune în căşti, însă mai dau şi eu cu stângul în dreptul pe la vreun party. Dacă nu ar fi fost fanii ăia înrăiţi, care obligă un autobuz întreg să se supună plăcerii lor, eu nu aş fi aflat în viaţa mea că există unele manele sau, mai bine spus, nu mi-aş fi format „cultura muzicală” .

      4. Mereu mai este un loc în autobuz

Indiferent de cât de plin pare autobuzul, mereu va fi cineva care găseşte unde să se aşeze, fie a sta pe scări, pe culoar sau se înghesuie lângă cineva pe scaun. Dacă stai în picioare îi clar că nu ai descoperit cum să fii: ori obraznic să-ţi faci loc, ori deştept să-ţi găseşti.

      5. Dacă stai pe locul care ţi se cuvine, eşti o obrăznicătură

În aceşti trei ani am descoperit şi că, de fapt şi de drept, sunt o obrăznicătură. Stau pe scaun când e autobuzul plin. Nu mă dau în vânt după acest statut. Dar, după cum am mai recunoscut şi în alte articole, nu îmi prea cedez locul.

Obrăznicătură sau nu, tot acasă ajung.

Astea sunt doar câteva lucruri pe care le-am învăţat în trei ani de navetă. Am încercat să iau doar ce-i bun din ele. Deşi rar vezi binele în trezitul la ora 6 şi luatul autobuzului la 7. De cele mai multe ori, viaţa de navetist e plină de râsete şi, uneori, de avantaje, nu am cum să nu o recunosc. Şi nu pot să spun că nu îmi place.