doar o mostenire de familie

Bullying-ul este doar o moștenire de familie!

"în Păreri și opinii/Texte" by

Ai auzit de termenul acesta și totuși nu știi cu ce să îl asociezi ? Ei bine, am venit noi cu un răspuns la întrebarea ta Ce este bullying-ul?”. Mulți știu ce este acest fenomen, mulți încearcă să îl oprească, dar mulți uită că totul este doar o moștenire de familie.

Bullying-ul este comportamentul prin care cineva este exilat, luat în derâdere, umilit și poate și lovit de către anumite tipuri de oameni cu un anumit tipar de comportament. Este un comportament repetitiv și intenționat prin care agresorul intimidează, rănește sau umilește un alt suflet. Acest act nu se oprește până în momentul în care este observat și sunt luate măsuri din afară.

Cum se manifestă?

Prin definiție acesta poate fi fizic prin lovituri, pălmuiri, îmbrânciri și bătăi; verbal când sunt incluse țipetele, poreclele, insultele, sarcasmul și jignirile; mobbing când este vorba de agresiune verbală și emoțională a unui grup față de o ală persoană; rațional când persoana agresată este intimidată, denigrată, izolată și manipulată.

Să nu uităm de cyberbullying care a luat o amploare extrem de mare în ultimii ani și are ca scop trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pentru a denigra imaginea omului în cauză. Nu în ultimul rând bullying-ul social, prin care majoritatea adolescenților trec datorită răutății și cruzimii copiilor din jurul nostru. Acest tip de comportament are ca trăsături excluderea și insultele cu privire la statutul social al unui individ.

Studiile au demonstrat că cei care dezvoltă acest comportament au probleme. Recurg la acesta pentru că provin din familii disfuncționale, unde nu există unitate, iubire, afecțiune și în primul rând o comunicare eficientă.

Totul pleacă de acasă, din sânul familiei. 

Un părinte violent va creşte un copil violent. Unii părinți nu înțeleg lucrul acesta. Consideră că aplică practicile părinților lor, care dau roade. Ei cred că așa se face educația. Își spun: „Așa m-au crescut și ai mei, și uite ce om am ajuns!”. Dar nimeni nu ține cont că între generații există o diferență.

Prin urmare, și metodele de bullying de schimbă, „se modernizează”. 

Evident, nimeni nu-și pune problema asta, toată lumea se rezumă la celebra „Pe vremea mea…”, dar pe vremea voastră era la fel bullying-ul?

Nu numai părinții violenți au un impact negativ. Mult mai răi sunt cei care nu le acordă copiilor lor o educație adecvată: părinții cu joburi foarte complexe, care „nu au timp. Ei rezumă rolul de părinte la bani.

Cred că, dacă le dau copiilor lor „bani gârlă” de cheltuit, totul e bine. Banii nu vor putea niciodată să înlocuiască afecțiunea, asta e ceva clar. Fără afecțiune, copiii ăștia ajung să-i urască pe ceilalți, care o primesc. Și așa se ajunge, din nou, la bullying.

Neavând un loc al lor sau oameni ce să îi iubească necondiționat, ajung la o nevoie constantă de a deține controlul asupra celor mai vulnerabili. Ajung să fie împinși de regrete și să intimideze victima prin diferite metode, asemănătoare cu cele de acasă.

Mulți sunt motivați să aibă acest comportament pentru că nu le spune nimeni „NU”

Poate au părinți influenți, poate reușesc să convingă cu scuze ca „e doar o joacă”. Bullying-ul nu e doar o joacă!

Este o problemă rațională, pe care părinții refuză să o observe la copiii lor, pentru că și aceștia au același tipar de comportament față de cei mici. Pentru a fi soluționată, problema trebui dezbătută de un personal calificat în unele cazuri sau chiar de un părinte pentru ca un alt părinte să nu fie nevoit să își consoleze copilul ce a venit acasă plângând că a ajuns bătut, batjocorit și împins pe holurile școlii. În schimb, părinții preferă să se limiteze la „E copil, așa se joacă.”, astfel ,,dând apă la moară” obiceiurilor proaste.

Părinții ne influențează substanțial. 

Dar nu doar ei sunt adulții care ne modelează „ca pe lut”. Chiar dacă sunt subestimați din punctul ăsta de vedere, profesorii își lasă amprenta și asupra personalității și comportamentului elevilor, nu doar asupra cunoștințelor. Din păcate, printre profesorii care își merită locul la catedră, se strecoară și scursurile, tiranii și miștocarii. Ați spune că profii nu practică bullying-ul, nu? Că bullying-ul e ceva al copiilor, și că profesorii sunt prea maturi pentru asta. Vă înșelați amarnic. Bullying-ul este omniprezent!

Cine sunt acești tirani și miștocari? Sunt oameni care nu își merită locul în școală, pe scurt. Profesorii ăștia sunt atât de frustrați și supărați pe viață, încât se răzbună pe noi încălcând, deseori, Statutul Elevului. Tiranii țipă la ore mai ceva ca pe maidan. Miștocarii fac glume foarte nepotrivite și îi jignesc pe elevi cu fiecare ocazie. Ce putem înțelege din aceste comportamente venite, chipurile, de la oamenii care trebuie să ne formeze? De aici se trage și zicala „Aparențele înșeală” ? Ce să învățăm bun, folositor din aceste atitudini?

Nu mai treceți cu vederea, bullying-ul

Generează stres, probleme psihice grave, disconfort și poate duce la o depresie avansată sau chiar la sinucidere. Căutați să fiți prieteni și să îi ajutați pe cei aflați în condițiile astea. Oferiți sprijin și înțelegere. Știți cât schimbă un cuvânt bun starea de spirit a unui om? Demersul întregii zile este afectată de aceste gânduri inutile.

Iar, cât despre adulții imaturi, care nu realizează răul pe care îl fac, nu vă putem îndruma să încercați să îi schimbați. Nu se poate schimba un om atâta timp cât nu vede greșit ceea ce face. Chiar dacă ce cred ei e greșit, e înrădăcinat adânc, așa ca nu veți reuși decât să vă enervați. În schimb, încercați să vedeți jumătatea plină a paharului. Dintr-un comportament violent sau, cel puțin ostil, putem lua un exemplu de „așa nu”. Putem să ne uităm în oglindă și să ne spunem „Eu nu voi fi așa!”. Vom ști în viitor cum să ne învățăm copiii să combată bullying-ul, deoarece noi suntem schimbarea!


Autori: Laura-Ștefania Bîrgăoanu
Antonia-Alexandra Szabo
Raluca Călin

Studentă în anul 2 la Jurnalism în cadrul facultății FSPAC (Universitatea Babeș-Bolyai-Cluj), fostă elevă a Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț. În viitor îmi doresc să devin un jurnalist foarte bun. Cu toate acestea îmi doresc să lucrez și în domeniul Resurselor Umane. Sunt o persoană comunicativă și gata să ajut oricând. În plus, consider că scrisul este cea mai bună soluție, care îmi permite să inspir oamenii din jurul meu, fiind o eliberare de la cotidian.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi