Băi liceenilor, ați început să învățați? Nici eu, e ok. Mai e timp! Hai să discutăm oleacă: ce ziceți de niște grilă la BAC?

În prezent nu se mai poate modifica structura pentru cei care dau bacalaureatul anul acesta, însă ce se fac viitoarele generații care vin din spatele nostru? Ideea de a avea grilă la BAC rămâne acolo, și dacă așa cântă ministerul, noi jucăm după melodia sa.

„Dar nu pot eu să stau acasă și să nu mai dau bacul?”. Din păcate nu, că e una dintre responsabilitățile unui elev, e treapta pe care abia așteptăm s-o sărim.

Bacalaureatul este acel examen de care aude elevul din clasele a cincea, a șasea, când se plânge pentru prima dată de teze. Elevul este traumatizat cu legende legate de gravitatea acestui examen, concurs, cum vreți voi să-l numiți, atât din partea profesorilor cât și a părinților.

Cu alte cuvinte, examenul acesta este un „omuleț negru” care stă în colțul camerei, care ne urmărește de când ne-am născut, și pe măsură ce creștem se apropie de noi, ne transmite prin niște unde gânduri negative și stres și așteaptă să ajungem în clasa a XII-a, ca să vină lângă patul nostru când dormim și să ne strige în urechi: „BAAAC”. (analogie auzită când eram prin clasa a IX-a, fără niciun stres și pe cinșpe norișori de vată pufoasă).

Spre nefericirea noastră de elevi silitori, nu scăpăm de bacalaureat nici de am vrea. Fără el e cam greu să ne găsim un job, să ne câștigăm pâinea cea de toate zilele. Deși e o ierarhizare inutilă a elevilor, ce să facem, n-avem ce să facem! În ultimul timp, după schimbările în exces a persoanei în funcția de Ministru al Educației a apărut o propunere care a dat peste cap clase întregi de a unsprezecea și a douăsprezecea. Introducerea de grile la subiectele 1 la probele de română și matematică la bacalaureat.

Ce prostie! Doamne, cât ne mai pot chinui cei care au inventat bacul. S-au plictisit și au vrut să nenorocească nervii următoarelor generații. Și, după cum probabil ai observat, din păcate ai intrat și tu în oala oamenilor afectați de acest blestem.

Conceptul de grilă la BAC nu e compatibil cu noi. Nici în plan zodiacal, nici în plan real!

Nu suntem un cuplu ideal, noi, elevii, și grilele deoarece ne limitează extrem de tare.

De ce?

Pentru că dacă ai pus varianta greșită ți se taie tot, absolut tot. Nu mai merge schema cu „hai că rezolv puțin și chiar dacă n-ajung la rezultat tot primesc un 0,3 acolo, e bun și ăla, ce naiba”. Și brusc pică tavanul sălii de clasă peste tine și simți că în sfârșit înțelegi criza existențială continuă a simboliștilor.

Brusc simți cum Bacovia devine un tovarăș mișto și cum ai vrea să ieși cu el la o bere.

Alt dezavantaj îl reprezintă faptul că nu se mai diferențiază elevii. Să o spun verde-n față, nu îi mai pasă nimănui dacă tu ești deștept sau opusul unui geniu, pentru că nu mai are nimeni cum să-și dea seama ce hram porți.

Evident că dacă tu ești un copil extraordinar, ai mers la fiecare olimpiadă și concurs, ți-ai dedicat anii cei mai frumoși din viață învățăturii, vei ști să rezolvi acele exerciții, măcar o idee tot o să ai. Dar ce faci când ești deștept și clachezi? Uite că pe moment creierul tău refuză să te ajute, te blochezi și ajungi la un rezultat care se regăsește în variantele grilei dar din păcate nu este cel corect. Pierzi punctajul, deși tu ești un copil exemplar. Unul care n-a învățat nimic în toată viața lui folosind un mijloc descris mai jos pur și simplu va avea o șansă să aleagă răspunsul corect. Deci unde e corectitudinea?

Vă spun eu că nu prea e fix acolo unde ar trebui să fie.

Dar în același timp, asta poate fi un ajutor pentru absolvenți. Cu ce?

Nu știți răspunsul? Nu vă panicați, citiți variantele și poate vă reamintiți. Sau mai există varianta egycske-becske și alegi tu pe care-l crezi corect. Mergi la noroc dragul meu elev, că și așa în viață e totul sau nimic. Atenție: nu poți ști sigur care e corect, din moment ce Ministerul a ținut cont de erorile care pot apărea. Amintiți-vă când ați protestat pentru asta. Vi se părea foarte ușor în clasa a opta cu grile, dar marea majoritate ați greșit-o și ați pierdut cele mai multe puncte acolo.

Mai vreți avantaje la grile?

Admiterea la diferitele facultăți se face pe concurs, ca de exemplu la medicină. Concursul nu durează trei ore ci doar o oră, în cel mai bun caz două și așa, fiind obișnuit cu bacalaureatul, măcar știi la ce să te aștepți la admitere. Ce mișto!

În final, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă grila la examenul de bacalaureat este sau nu o variantă bună, care vine în ajutorul nostru.

Dacă ați putea alege cum să dați acest examen, ce ați alege?

Eu aș alege să mai dorm cinci minute!

 

 


Autori:
Georgiana Badea
Antonia Alexandra Szabo

Și dacă totuși vă trebuie ajutor la română pentru BAC, dați click aici!