„La doar 4 săptămâni după ce a văzut întâia dată lumina zilei, Elgard Andreas a fost abandonat în spitalul Jimbolia. Încă de la o vârstă fragedă, soarta l-a supus la încercări dificile. Ajuns într-o casă de copii, era nevoit să împartă spațiul cu alte 120 de suflete. Locuiau într-o cameră posacă, «cu pereți scorojiți și murdari». Obligat să îndure privirea dușmănoasă a supraveghetoarei, pentru că nu voia să fie deranjată, Andreeas a crescut fără să simtă cu adevărat ce înseamnă «acasă.». În următorii ani, el va fi cel care va conduce Consiliul Tinerilor Instituționalizați.”

Î: Cum te-ai descrie?

R: Lucrător pentru tineret, formator și asistent social din România, membru al comitetului național de coordonare al No Hate Speech Movement – programul  pentru combaterea  discursului instigator la ură dezvoltat de Consiliului Europei. Sunt un activist pentru drepturile omului, în special în domeniul protecției drepturilor copiilor și ale tinerilor abandonați și instituționalizați. De asemenea, mă interesează anti-bullying și No Hate, pentru care am creat un proiect pentru implicarea tinerilor și a părinților în lupta împotriva hărțuirii în România. De aceea am creat asociația Youhub Association Romania, care va dezvolta proiecte și programe de incluziune socială prin artă, anti-agresiune și fără discursuri de ură în România.

Consiliul Tinerilor Instituționalizați

Î: Cu ce se ocupă mai exact Consiliul Elevilor Instituționalizați?

R: În iarna anului 2017, am fost ales președintele singurei asociații care reprezintă tinerii abandonați și instituționalizați. Consiliul Tinerilor Instituționalizați s-a înființat în baza proiectului Eu, Tu, El și Ea — Noi ne reprezentăm!, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică. Acesta e un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și sponsorizat de Raiffeisen Bank.

Consiliul Tinerilor Instituționalizați

Scopul principal al Consiliului Tinerilor Instituționalizați este de a acționa pentru apărarea și promovarea drepturilor tinerilor instituționalizați aflați în prezent sau nu (post-instituționalizați) în sistemul de protecție specială, pentru creșterea participării active a acestora la viața comunităților în care activează, precum și pentru a susține și promova interesele comune ale membrilor săi la nivel local, regional, național, european și internațional.

De asemenea, Consiliul trebuie să promoveze în rândul tinerilor instituționalizați educația, valorile și respectul pentru viața umană.

Consiliul urmărește pregătirea, informarea și formarea tinerilor instituționalizați pentru familie și societate, precum și crearea cadrului necesar dezvoltării personale și profesionale a acestora.

 

Î: Ce realizări aveți până acum?

R: Am reușit să trimitem propuneri pentru îmbunătățirea legii 272 privind drepturile copilului și pentru legea 273 (legea adopției). Toate propunerile fac parte din proiectele de lege pentru modificarea și completarea lor. Mă implic în scrierea și managamentul de proiecte pentru tinerii instituționalizați,

Am dat Statul în judecată de 6 ori. Toate procesele s-au încheiat cu câștig de cauză și multe plângeri penale trimise s-au soluționat cu câștig de cauză.

 

„Norocul pare să îi surâdă când este selectat pentru «Romanian Project», proiect prin care copiii din orfelinatele românești aveau șansa să își petreacă sărbătorile și vacanțele în Danemarca. Timp de 4 ani am fost alături de familia Elgard Jensen din Copenhaga, unde, afirmă acesta, a simțit pentru prima dată cum este să ai o familie, să te simți acceptat și iubit. Speranțele îi sunt spulberate când află că familia alături de care a trăit cele mai fericite momente nu îl va putea adopta. De ce? Deoarece statul român împiedicase adopțiile internaționale și astfel îi anulase șansa la fericire.” . 

 

Ce vă propuneți pe termen lung?

Pe termen lung ne dorim să creștem și să ajungem la toți copiii abandonați prin ceea ce numim noi DVI pentru CTI adică centrul pentru deprinderi de viață independentă (DVI) pentru copiii și tinerii abandonați și instituționalizați din România.

Cum ai reușit să treci peste dificultățile pe care le-ai întâmpinat?

„O nouă șansă apare odată cu familia Herbold, un cuplu din Germania care a înființat o fundație în comuna Checea din județul Timiș. Este primit cu căldură și ajutat să treacă peste fricile dobândite în orfelinat.
Prin intermediul lor, acesta reușește să ia legătura cu cea care îi dăduse viață, dar îl abandonase. O strângere de mână superficială și o avalanșă de scuze este tot ceea ce tânărul a reușit sa primească de la cea care ar fi trebuit să îi ofere iubire necondiționată.”. 

Consiliul Tinerilor Instituționalizați

 

Ajuns la liceu în Timișoara, am auzit de voluntariat, am vrut și eu să fac ceva bun,

am vizitat o fundație care avea un program de cursuri de limbi străine și calculatoare pentru seniori. Academia seniorilor, așa se numea programul, m-a ajutat să învăț limba engleză. Ajutându-i pe bunici să învețe limba engleză, am fost nevoit să mă împrietenesc cu gramatica și să muncesc mult. Totul, ca să îi ajut să trimită scrisori sau să își telefoneze nepoții din Canada, SUA, UK sau alte țări ale Pământului.

M-am implicat în multe acțiuni de voluntariat, educație, cultură, sport, sănătatea reproducerii și acum mă implic foarte mult în domeniul social, protecția drepturilor copilului.

În anul 2017, am înființat un ONG pentru protecția drepturilor omului. Avem proiecte precum antibullying, incluziune socială prin artă și proiecte pentru promovarea drepturilor omului.

Voluntariatul m-a ajutat să devin eu, Andreeas de azi, un om echilibrat, un om care are vise, planuri și multe idei.

Realitatea, deși frustrantă, demonstrează faptul că uneori, iubirea nu vine de unde ne-am fi dorit. Dar mereu vor exista oameni care nu vor ezita să îți ofere afecțiune și sprijin. Un astfel de sprijin pentru cei din jur a devenit însuși Andreeas. În anul 2017 a devenit președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, o asociație care luptă pentru drepturile tinerilor instituționalizați și abandonați.

Consiliul Tinerilor Instituționalizați


Autori:  Alexandra Ileana
Laura Cîmpeanu
Miruna A. Sabău