Hăinuțe pentru insectele din cămine
Hăinuțe pentru insectele din cămine
Se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă. Diferite grupuri, asociații și ONG-uri se mobilizează pentru a ajuta familii nevoiașe, persoane din localități izolate și animale din adăposturi. Dar, cine se gândește și la celelalte ființe, precum insectele care conviețuiesc cu studenții din cămine? Ei bine, un nou ONG din România și-a asumat această misiune. Ei vor să doneze hăinuțe pentru insectele din cămine.
Cei doi fondatori, frații Cărăbușescu, ne povestesc cum a început totul:
„Și noi am fost studenți. Împărțeam totul frățește cu colegii, de la camera de cămin până la zacuscă și dulceață. Ne-a părut rău să vedem că pe gândaci nu îi ajută nimeni, mănâncă ce apucă, se luptă să trăiască. Veneau destul de des și pe la noi și îi ajutam cu ce puteam. Mânați de acest gând, eu și fratele meu ne-am hotărât că trebuie să facem ceva. Așa a apărut organizația!” ne-a spus Ionuț, fratele mai mare.
Când i-am întrebat cum plănuiesc să ajute cât mai multe viețuitoare, având în vedere numărul mare, Alex, fratele mai mic, ne-a zâmbit:
Am găsit și pe alții care au trecut prin aceleași momente și întâmplări, din multiple zone ale țării. Ne vom coordona eforturile să ajungem de Crăciun la cât mai multe suflețele, cu daruri. Am încercat să cerem și sprijin internațional, dar comunitatea europeană s-a arătat împotriva acestui demers, deoarece au luat măsuri dure de segregare a oamenilor de gândaci de mulți ani deja. Noi nu vrem să fim atât de radicaliști.
Cu siguranță întrebarea care îi face pe cititori curioși este ce vor dărui acești îngeri micilor vietăți.
Echipa noastră a făcut deja de mai multe luni demersuri de fundraising, și suntem în parteneriat cu câteva autorități locale dar și județene, care s-au arătat solidare, considerând eforturile noastre un demers financiar cu totul justificat.
Ce plănuim să le dăruim micuților? În primul rând, pulovere și hanorace, textile donate de croitorese din care le facem îmbrăcăminte, deoarece se anunță o iarnă geroasă, și trebuie să fie pregătiți. Pe lângă asta, dulciurile sunt printre preferatele lor, precum și produsele de panificație.
O idee mai năstrușnică, gândită de o colegă din staff, a fost să ne asociem cu niște arhitecți și să montăm niște suporturi pe pereți, ca să se poată cățăra mai ușor cu picioruțele lor mici, în special cei care au nevoi speciale, care nu au aripi”, ne-au transmis cei doi frați.
Deși cauza este în general privită cu ochi buni de comunitate, există câteva voci, în special în rândul studenților care se arată contra demersului.
Marius Insec, un tânăr care studiază în București, ne-a spus că nu ii se pare normal ca artropodele să primească cadouri, când ele nici nu plătesc vreo taxă. Iulian Ticid, din Cluj, ne mărturisește că ar trebui și el să primească ceva, că până la urmă împart un spațiu: „Ele primesc de sărbători haine noi și alte cadouri, și tot ce primesc eu sunt restanțe în ianuarie? Hai să fim și noi politically correct, nu?”.
Un singur lucru este cert. Sărbătorile de iarnă sunt menite să ne unească, și trebuie să dăm dovadă de compasiune, indiferent de sentimentele noastre.

Autor: Adrian Muntean