generațiilor ce vor urma
generațiilor ce vor urma

Vă scriu vouă, generațiilor ce vor urma, că e vina noastră, a celor de acum. Ne-am complăcut în ignoranță și în ideea că nu putem să schimbăm nimic, iar când ne-am trezit din somnul începutului de viață, răul fusese făcut. Somnul nostru al rațiunii a ridicat monștri chiar dintre cei ca noi.

După chipul și asemănarea noastră, societatea consumă mai mult decât produce.

În societatea noastră modernă încă se moare de foame, iar cei mai mulți nu se implică în viața „cetății”, pentru că politica e o curvă bătrână și, oricum, „iese tot cine are de ieșit”. Nu știm cum funcționează economia și avem păreri despre orice lucru pe care nu-l cunoaștem.

Vă scriu vouă, celor ce aveți să trăiți într-o lume ridicată de părinții, bunicii și străbunii mei și menținută inconștient la un nivel autodistructiv de mine și cei ce îmi seamănă.

Vă scriu cu părerea de rău că nu generația mea a fost cea care a revoluționat lumea.

A făcut-o un loc mai plăcut, mai simplist, nu generația mea a fost cea care a vrut să dea naștere idealurilor pe care le purtăm cu toții undeva. Însă sper că va fi generația voastră.

Nu plecați urechea spre noi, cei ce vom fi bătrâni, când ne veți auzi spunând că tinerii nu mai citesc.

Că stau prea mult pe telefoane (așa se numesc acum, dar în viitor – cine știe). Că nu mai ies afară și nu mai aleargă cu picioarele goale pe plajă.

Că nu mai dorm în corturi vara și că nu știu ce e ăla un CD, cum părinții noștri ne spuneau că nu știm ce e aia o placă, un vinil, o casetă…

Distrugeți-ne superficialitatea, distrugeți-ne ipocrizia. Și nu ne ascultați când vom spune că pe vremea noastră era mai bine. Pentru că nu era.

Noi nu am făcut prea multe pentru a schimba lumea în care trăiam. Dar vom face. Nu va curge sânge, ci sudoare. Nu vor muri oameni, ci va pieri indiferența cu care am fost învățați.

Nu vă promit un viitor perfect.

Nu vă pot promite o utopie. Însă vă promit o lume mai bună. După chipul și asemănarea voastră, a generațiilor ce vor urma.

Semnat,
Generația Mileniului II

Autor: Ionuț-Tiberiu Bălan