Ruralis

Vineri, 18 octombrie, a avut loc la Nuşeni cea de-a zecea ediţie a concursului interşcolar, organizat de POV21, Ruralis. Alături de noi, şcolile generale din Nuşeni, Uriu, Chiochiş, Budeşti şi Corvineşti, respectiv elevii lor au dat tot ce au avut mai bun în cadrul probelor.

Înainte de începerea concursului, împreună cu elevii şi profesorii celorlalte şcoli, am luat parte la inaugurarea Bibliotecii POV21.

Am avut plăcerea de a vedea împreună ce a rezultat din ambiţiosul proiect al oamenilor din cadrul organizaţiei POV21 şi de a asculta câteva cuvinte rostite de domnul director, Sălăgean Ştefan, care a fost alături de noi şi la amenajarea bibliotecii, de asemenea, colega noastră Gina Bontaş ne-a împărtăşit viziunea ei asupra acestui proiect, iar, în final, am avut şi eu plăcerea de a spune ce a însemnat pentru mine biblioteca de la Nuşeni.

După inaugurarea oficială a bibliotecii, am dat startul concursului. Elevii au fost uimitori prin toată energia, ambiţia şi plăcerea de a fi acolo, emoţii pe care le-au expus atât de frumos şi timid.

Concursul a decurs cum nu se putea mai bine.

Nu am putut să asist la toate probele, iar, din păcate, am prins în totalitate doar ultima probă, însă copiii m-au făcut să mă simt extrordinar. Au cântat, dansat sau au pus în scenă piese de teatru, au făcut toate astea cu o plăcere care te făcea să îţi doreşti să fii alături de ei. Din public, toate astea s-au văzut extraordinar.

Finalul, care a venit prea repede, a adus atât zâmbete şi fericire, cât şi lacrimi şi tristeţe. Pentru unii ambiţia nu moare. Pe locul întâi a fost Şcoala Generală Uriu, ai cărei elevi au fost coordonați de doamna profesoară de religie Manu Pop, și care a fost urmată la o distanţă foarte mică de cei din Nuşeni. Pentru mine, toate şcolile au câştigat în felul lor, iar lacrimile din final mi-au rupt inima.

Altă vinere la Nuşeni a însemnat altă poveste, altă zi de terapie şi alt sfârşit de săptămână aşteptat cu ardoare. După eveniment, colegii mei au făcut scurte confesiuni despre ceea ce a însemnat ediția a zecea a concursului Ruralis:

„Pot zice că a fost o experienţă minunată. Să vezi copiii aşteptând cu sufletul la gură anunţarea şcolii câştigătoare, suspansul din plin, zâmbetele, atât de mult talent în fiecare suflet, crede-mă, îţi aduc un zâmbet pe buze. Abia aştept ediţiea de anul viitor!” – Ordace Ionuț Vasile

„Înainte să înceapă concursul am simțit foarte mult stres în jurul meu. Însă tot acest haos a fost necesar ca să ne bage în priză. Ne dorim ca Ruralis 2019 să iasă cât mai bine (ceea ce s-a și întâmplat). În Echipa POV21 nimic nu este irealizabil, tot ceea ce ne propunem se pune și în practică de fiecare dată. Mi-a plăcut enorm să mă implic în acest proiect, deoarece are la bază spontaneitatea și creativitatea, fiind și pentru prima dată când mă aflu în organizare. Am văzut pe scenă niște elevi extraordinari de isteți, de talentați și pasionați. Felicitări tuturor profesorilor și copiilor implicați în ediția de anul acesta. Ați fost minunați!” – Negrușa Lorena Doris

,,Ador proiectele POV21, motiv pentru care nu pot sa nu mă implic. Această toamnă, pot spune, pentru mine și echipa pe care am avut-o alături, a fost una bogată. Biblioteca POV21 este un proiect deosebit, un proiect aproape de sufletul meu. Chiar le spuneam celor prezenți la inaugurarea biblioteci… Mulți își imaginează paradisul sub diferite forme, unii și-l imaginează sub forma unui palat, alții sub forma unei grădini. Eu mi-am imaginat paradisul sub forma unei biblioteci, acele multe persoane care își imaginează paradisul diferit nu știu dacă s-au simțit vreodată, ca în paradis.

Ei, bine, anul trecut la Runcul Salvei, anul acesta la Nușeni, eu am putut să mă simt ca în paradis.

Acest proiect nu ar fi putut să aibă finalitate fără ajutorul colegilor mei care au muncit. Când spun că au muncit mă gândesc la clipa în care le-am pus afișele în mână care urmau a fi lipite la școli. Mă gândesc la clipa în care am colectat cărțile de la școlile din județ. Și nu în ultimul rând, la clipa în care fiecare carte a trecut prin mâna colegilor: Ana Retegan, Gabriela Candale, Alex Georgiță, Andrei Capătă, Raul Peterlin, Domide Gavrilă Fătu, Aurora Uifelean.

4126 de cărți pentru biblioteca din Nușeni care a fost inaugurată la data de 18 octombrie.

O dată la care echipa POV21 a sărbătorit ediția a zecea a concursului interșcolar Ruralis. Prima ediție a acestui concurs a avut loc la Nușeni și uite ca ne-am întors să celebrăm acest moment. Ne-am simțit la școala din Nușeni ca acasă! O să îi mulțumesc domnului director Ștefan Sălăgean de câte ori o să am ocazia pentru modul în care ne-a tratat.

Concursul era așteptat cu nerăbdare de elevii care s-au înscris. Aceștia au dat tot ce au avut ei mai bun pentru a aduce puncte școlii lor. Colegii mei au dat tot ceea ce au mai bun! POV21 nu se oprește în această toamnă doar la aceste proiecte!” – Bontaș Gina

„Fiecare concurs este o nouă experiență, o nouă încercare a cunoștințelor acumulate la fiecare oră, un concurs deosebit a fost Ruralis care ne-a încercat Abilitățile și cunoștințele la geografie, istorie, desen, karaoke, dans, moment artistic și proba de reciclare. O activitate minunată extrașcolară se poate numi Ruralis, în care copii se distrează, se bucură, cunosc și descoperă anumite lucruri care țin de o anumită cultură generală. Impresia mea este că acest concurs este unul foarte bine organizat, deoarece fiecare probă a fost gândită astfel încât echipa care participă să își pună mintea în acțiune, iar atenția coechipierilor să fie asupra lor.” – Prof. Manu Pop

Mesajul Adrianei, una dintre participante

Anul viitor sperăm să aducem la fel de multe zâmbete, poate mai multe, să vedem la fel de multă implicare şi ambiţie din partea elevilor participanţi, ştim sigur că voie bună va fi din plin. Ediţia Ruralis cu numărul unsprezece promite la fel de multe precum celelalte.

Sponsorul ediției din acest an a fost Romfulda.