Spitalele
Spitalele

Ce mai fac spitalele din România?

Majoritatea dintre noi am ajuns să avem măcar un contact cu sistemul medical din această minunată țară. Se pare, însă, că nu a fost pe măsura așteptărilor noastre și, eventual, am ajuns să mergem la un sistem privat de sănătate. La rândul său, a speriat fețele românilor mai tare decât colegii de saloane – gândacii – cu prețurile mult prea ridicate în comparație cu veniturile acestei națiuni.

„Noi contribuim financiar la sistemul public de sănătate, dar alegem să mergem la privat.”

Pe scurt, deja încep banii dați degeaba.

România, o țară liberă, aflată în Uniunea Europeană încă din 1 ianuarie 2007, a ajuns să aibă speranța de viață cu aproape 6 ani sub media UE, reușind să aducă românilor uimire, disperare și ură printr-un sistem medical de toată jena.

Într-o țară europeană, o persoană bolnavă are dreptul la minimum o lenjerie curată pe zi. Tot în această țară europeană, omul are dreptul la curățenie, la un pat, un căruț, la o îngrijire domiciliară. Aici sunt vizați prioritar bătrânii, care, aparent, au plătit o viață întreagă taxe la stat.

Au fost lăsăți în voia sorții, uitați și aruncați la gunoi de …

 

…un sistem ce te obligă să pleci cu tristețe, supărare și dezgust.

Numărul de medici și asistenți medicali este, la rândul său, sub media UE. De ce? Din cauza incompetenței de care a dat dovadă acest sistem, din cauza nepăsării statului ce oferă salarii mizerabile și cere taxe și cursuri speciale pentru a avansa.

Veniturile sunt tot aceleași sau chiar mai mici… Mulți medici aleg să trăiască din șpagă sau după granițele României.

Să nu uităm despre oamenii capabili din această țară care au ajuns să plece pentru a reuși să aibă un venit bun, pentru a le fi observată munca și apreciată. Ei au ales să plece, pentru că nu au muncit 6 ani într-o universitate pentru care au investit timp, bani și sănătate doar pentru 2000 de lei.

Taxa de studiu este de 9000 lei /an de studiu pentru Medicină, Medicină dentară şi Farmacie şi 6000 lei/an de studiu pentru FMAM București.

 

NU mai uitați de doctori, salvați medicii României, pentru că nu este vina lor! NU este vina lor că nu au cu ce sau pentru cine lucra.

Hai să nu fim totuși foarte răi, căci…

…în sfârșit am ajuns în TOP!

Ocupăm locul 1, în cazul femeilor, la mortalitatea ce putea fi evitată prin asistență medicală. Tot noi, românii, ne aflăm pe podium și în cazul bărbaților, dar în acest caz pe locul 3 după Letonia și Lituania ce au ajuns fruntașe.

Dar următoarea escrocherie medicală este…

,,Plățile din buzunar

Au ajuns să aibă un rol mult mai mare în România decât în tot restul Uniunii Europene. Poți să ai medicamente compensate, să ai pensie de 200 de lei/lună, să ai o urgență medicală sau să fii în ultimul stadiu. Această țară vinde produse farmaceutice că nimeni alta, media fiind de 70% din banii cetățenilor.

Când ajungi într-un spital din România, ajungi în Eden.

Crezi că o să ajungi acasă fericit și sănătos, că o să scapi ușor de o fractură la picior, dar ajungi să fii prieten atât de bun cu nepăsarea, indiferența și bătaia de joc, încât ești nevoit să rămâi.

Ah, poate și pentru că ai mai luat alte 3-4 boli pe lângă ce aveai. Sau poate că nu ai avut destule pile, bani să le oferi oamenilor corupți. Doar trebuie să te bage și pe ține cineva în seamă, nu?

          „Pentru marile interese, e mai important să te îngroape decât să te vadă educat, sănătos și fericit.”

Iar fără acestea, în stres, apare și boală. Boală înseamnă, necontenit, medicamente și suferință de pe urmă cărora se deschid „Catene” la fiecare colț de stradă.

Facem parte dintr-o lume în care pastilele și medicamentele sunt mai importante în prezent decât regularitatea în sport, mâncat sănătos și trăit pașnic. Așa trăiește o industrie pe spatele bolnavului, care e gata să își dea ultimele economii pentru supraviețuire.

Finanțare există, este scăzută, extrem de scăzută pentru nevoile unui centru, dar totuși există, iar utilizarea ineficientă a resurselor face această joacă de-a viața și moartea mult mai plăcut vizibilă.

În fiecare lună, oamenii, din păcate, cotizează la stat o taxă pentru acest sistem medical, dar unde dispare? Clar nu în salariile personalului medical, clar nu în aparatură de ultimă generație și sigur nu în niște lenjerii curate pentru un copil.

Inițiative mereu au existat, mereu am fost pe punctul de a schimba ceva, dar am făcut-o ? Evident că nu!

Libertatea nu înseamnă lene și nepăsare, ci înseamnă să îți asumi responsabilitatea. Dacă nu îți asumi responsabilitatea, altcineva o va face în locul tău și așa devii sclav. Așa am devenit martorii și beneficiarii unui sistem medical bolnav!

Și să vă răspund la întrebare, SPITALELE DIN ROMÂNIA PLÂNG ȘI MOR.


Autori:
Laura-Ștefania Bîrgăoanu
Marian-Dorin Nițor