De ce alegi să rămâi într-o relație toxică?
De ce alegi să rămâi într-o relație toxică?

Majoritatea ajungem în relații toxice pentru că nu ne susținem punctul de vedere, atunci când ar trebui, neavând curajul să vorbim despre ceea ce nu mai merge. Lăsăm totul să decurgă așa cum este, doar din frica de a nu pierde pe cineva. Cât o să mai lași ignoranța, lipsa de respect și singurătatea să facă parte din viața ta? De ce alegi să rămâi într-o relație toxică?

La un moment dat trebuie să pui niște bariere sănătoase între tine și el. Doar tu ești responsabilă de sănătatea ta emoțională și nimeni altcineva.

Multe femei și chiar și bărbați au trecut prin astfel de relații toxice, de iubire, familiale sau de prietenie, iar oamenii de acest gen ,,se atașează ca niște buturugi de încheieturile picioarelor tale și apoi te invită la o partidă de înot în apele lor otrăvite”.

Sunt în anul 2 de facultate, am călătorit destul de mult și am văzut fel și fel de oameni, de persoane, de cupluri, cupluri care erau mai înstrăinate decât soarele și luna. Chiar pot spune că am copilărit lângă aceste tipare de singurătate. Cupluri care nu trebuie să fie cupluri, oameni care pur și simplu nu sunt oameni unii lângă alții, dar sunt fericiți separați.

,,Vreau să ridic munții…” 

Vrei să faci asta, dar totuși ceva te ține în loc. Încerci să îți dai seama ce, dar parcă nu observi. Te îneci în propria disperare și aștepți ca totul să fie bine, dar într-un final ajungi să îți spui ,,Nu, nu o să fie bine!”. Abia atunci, viața ta ajunge să se schimbe. Dar până acolo ai un drum lung de parcurs, un drum care parcă nu mai are o linie de finish. Dar speră, pentru că totul se termină. Nu mai stagna în aceste relații toxice.

,,Te iubesc”, îți spunea zilnic.

„Dar problema e la tine”… Ajungi să crezi tot ce auzi, ajungi să auzi tot, să auzi cum viața ta se schimbă în rău, dar nu știi de ce. Auzi doar sunete acerbe ce îți schimbă viața, dar parcă nu auzi nimic datorită acestei relații toxice ce te-a consumat puțin câte puțin.

Nu mai vezi…

Nu mai vezi niciun viitor, vezi doar negru și ție nu îți place negrul, vrei culori, o armonie continuă de culori, dar el îți oferă doar întuneric. Și totuși, nu faci nimic. De ce?

Poate pentru că nu ai realizat până acum, dar voi sunteți toxici. Tu și el, împreună… Separați cine știe, poate nu, dar voi” a devenit un cuvânt asociat tristeții, singurătății și evident nu iubirii.

Dacă încă nu ai abandonat până aici îți pot spune un sincer ,,mulțumesc”!

Mulțumesc că vrei să îți schimbi viața și în primul rând mulțumesc că vrei să ,,scapi” de un ,,noi” de mult pierdut .

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică?

Gândește-te când a fost ultimul moment în care ai fost fericită lângă el. Ce s-a schimbat radical în acea zi? Ce te-a făcut atât de nefericită sau mai bine zis, cine și de ce?

Mereu faci ceva greșit, mereu ți se demonstrează că te-ai înșelat în legătură cu subiectul deschis, că mereu ai călcat strâmb pe o sticlă deja spartă de mult sau că ai uitat să speli vasele.

Cum ai putut să uiți să speli vasele?

Ai uitat, ai uitat pentru că nu mai erai văzută de mult. Nu mai erai apreciată și ai vrut să se vadă asta. Între timp și tu ai uitat ceva: că lucrurile „rele” se observă din ce în ce mai des. Ai încercat să îi atragi atenția prin asta, dar asta a dus la nesiguranță, război, dar, din păcate, nu a dus și la pace.

Vrei sa pui capăt singurătății, nesiguranței și jignirilor, dar parcă, totuși, nu ești 100% convinsă. Ai în spate ani de minciuni. Ai în spate o oarecare siguranță și te mulțumești cu asta. Ești în zona ta de confort și crezi că este în regulă să stai noaptea și să plângi singură. El se hrănește din tristețea ta, nu vede tot ce ai făcut pentru el, vede doar ce nu.

Ai obosit. Te-ai consumat mult prea mult. Ai ajuns să te plictisești, să intervină o monotonie morbidă. Ai ajuns să treci prin ore fără să faci ceva constructiv, fără să mai vrei să te dezvolți.

În general greșeala lui este a ta. Indiferent de ceea ce face te agresează verbal, fizic și psihic, din punctul lui de vedere ești cauza reacțiilor pe care le are. Genul acesta de persoane au talentul oratoric de a te convinge că au mereu dreptate. În consecință, te simți vinovată, nu vezi adevăratul caracter al persoanei de lângă tine, ce monstru este, așadar rămâi lângă el .

Stagnezi în neștiință. De ce alegi să rămâi într-o relație toxică?

Pe zi ce trece ajungi să fii din ce în ce mai singură, ai ajuns să fii singură în doi. Îți dorești doar să existe cineva care să te învețe ce este bine și ce este rău, uiți că poți fi o femeie de succes și singură.

Nu uita că mai sunt oameni pe pământ. Nu asculta doar poveștile lui despre cât de grea este viața lui sau a voastră, despre cât de imposibil este să trăiești în această lume. Nu te monopoliza.

Este mereu pe placul tuturor, dar niciodată pe aceeași lungime de undă cu tine.

Când ieșiți la o cină romantică, la un suc, te vezi cu prietenii sau pur și simplu stai cu familia, el este ridicat în slăvi, este văzut ca un zeu în grupurile tale sociale, nu se afișează de față cu lumea exterioară, este relaxat, politicos și chiar amuzant, dar când ajungeți să fiți doar voi doi se așterne o tăcere morbidă, neclintită.

Învață că nu este greșit să vorbești!

Știu, ai încercat de multe ori să repari ceva ce era deja stricat. Ai vrut să vorbești despre sentimentele tale, despre ce nu merge bine, despre ce merge prost. Ai ajuns să fii alungată și, repede, pusă la colț pentru că nu poți să deschizi un subiect atât de deranjant când el este obosit sau prea fericit. Până la urmă cine ești tu să îi strici fericirea omului?

Simți că nu mai ești în siguranță.

Îți este frică să spui un lucru cât se poate de mărunt fiindcă nu vrei ca părerea ta să fie aruncată la gunoi. Nu vrei să mai fii un om de nimic, așa că taci și îți spui că data viitoare o să îi atragi atenția, dar știm bine că acest lucru nu o să se întâmple. Îți este frică și nu, nu o să existe o data viitoare din partea ta.

Frică de ce?
Îți este frică să pleci.

Nu pentru că te-ar putea răni, asta este ultima ta problemă acum. Ai ajuns să crezi că nu ești bună pentru nimeni, că doar el o să te iubească, să te aprecieze. Ai ajuns să crezi că o să se schimbe, dar ia spune-mi, s-a schimbat vreodată ceva?

Nu, draga mea! Nu o să se schimbe. Nici tu nu o să o faci atâta timp cât stagnezi în minciună și ignoranță. Nu ești singură, nu uita că mai ai oameni lângă tine gata să te ajute, să te susțină. Apelează la noi, la oamenii din jurul tău și zboară, zboară către fericire pentru că lumea este plină de ea și te așteaptă.

Din fericire, realitatea este diferită, orice abuz verbal, fizic, sexual este un abuz!

Dacă ai ajuns să profiți de o persoană mai slabă decât tine înseamnă că vrei să o domini, că totul trebuie să fie făcut doar pentru tine.

Își caută scuze în acțiunile tale (,,m-ai enervat”, ,,am fost prea gelos”). Nu vede când greșește și tot ce faci este să speri că o să se schimbe, dar asta niciodată nu o să se întâmple.

Există foate multe cupluri care trec prin greutăți cum ar fi pierderea unui copil. Mulți au probleme cu alcoolul sau cu consumul de droguri. Atâta timp cât există susținere și fiecare își asumă responabilitatea pentru ceea ce a făcut, există o șansă să revină la o relație normală. Negarea propriilor greșeli reprezintă consecința izolării și te face să te simți victimă, când doar tu ești agresorul.

Plângi, cântă, dansează, fă sport și mănâncă câtă înghețată vrei! Învață că dragostea nu este doar un zâmbet, nu este doar o floare. Dragostea este un suflet rănit și apoi vindecat de altul”. Deci, revin, de ce alegi să rămâi într-o relație toxică?

Doare, uneori ai nevoie de un șoc extrem de puternic…

„Ultimul rămas bun, în dragoste, este acela care nu se spune. “


Autor: Ștefania Bîrgăoanu