Alexandros Pintilii Karciucas
Alexandros Pintilii Karciucas

Alexandros Pintilii Karciucas se numără printre cei mai valoroși acuareliști ai țării noastre. Acesta s-a născut la data de 21 octombrie 1985, în municipiul Fălticeni, județul Suceava. Alexandros are naționalitate dublă, fiind jumătate român și jumătate grec. În 2010 a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași. A făcut studii libere de pictură și desen, alături de tatăl său, pictorul Pintilii Karciucas Ioan.

În urma unei discuții cu talentatul pictor, am pășit în lumea sa artistică, descoperind farmecele sale și influența lor asupra societății, dar și o părticică ascunsă a acestuia.

Unde ai copilărit?

Am copilărit la Fălticeni, născut și crescut în Fălticeni.

O mică povestioară din copilărie.

Când eram mic… pe la 4 ani, am furat 100 lei din geanta mamei și am ieșit cu un vecin de vreo 8 ani în oraș la cumpărături… după vreo 3 ore, timp în care toți mă căutau, am revenit acasă și mi-am luat o porție de bătaie. Țin minte și acum, asta se întâmpla în ’89.

Cum te-ai apucat de pictură?

De pictat, pictez de la 4-5 ani pentru că tatăl meu este pictor și am fost clar influențat…, însă la modul serios m-am apucat pe la 19-20 de ani. Am făcut pictură bisericească aproape 10 ani, iar din 2013 mi-am ales drumul acuarelei.

Te-a ajutat faptul că provii dintr-o familie mixtă?

Cred că m-a ajutat, în sensul că am reușit să merg în Grecia la o vârstă fragedă. Pe vreme aia, nu mulți mergeau în străinătate, foarte puțini de vârsta mea și asta m-a făcut să înțeleg mai bine spiritul grecesc, iar lucrul ăsta se vede în lucrările mele.

Cum te-ai hotărât /când ai știut că vei fi pictor?

Când m-am îndreptat spre acuarelă, nu știam dacă voi face asta, dacă lucrările vor fi apreciate, a fost pur și simplu…  chestia asta cu ,,de mâine o să fiu pictor acuarelist” e forțată. Eu doar asta fac și sunt un norocos.

Modelul tău în viață.

Nu am un model anume, dar sunt persoane pe care le apreciez. Îmi place mult Adrian Papahagi, care este un om cu principii sănătoase și un erudit. Îmi place ca artist Alvaro Castagnet, unul dintre cei mai apreciați acuareliști din lume. Îmi place atât cum pictează, cât și stilul lui cool.

O dezamăgire în cariera ta.

Nu pot spune că am trăit dezamăgiri, e mult spus, deși sigur nu mi-a ieșit totul cum poate am vrut, dar asta e ceva normal.

De ce România?

De ce România? Pentru că aici m-am născut și nu sunt genul care își ia lumea în cap. Îmi place să călătoresc, dar îmi place să și revin acasă.

Te poți realiza din pictură?

Ca să trăiești din pictură e nevoie de 3 lucruri: să faci lucruri de calitate care să transmită, să știi să te promovezi și să ai puțin noroc să dai peste oamenii care trebuie. Pictorul în ziua de azi nu mai este un simplu pictor, el e și manager, e obligat să fie.

Un îndemn :

„Fă totul cu pasiune și încearcă să fii mai bun decât ai fost ieri și rezultatele vor veni!”

Dacă ar fi fost să alegi o altă meserie, care ar fi fost aceea? De ce?

Dacă nu aș fi fost pictor, mi-ar fi plăcut să fiu percuționist sau să cânt la un instrument de suflat, deci tot artă.

Te simți împlinit?

La împlinire, lucrezi toată viața. Dar așa, luând-o în mare, pot spune că sunt împlinit. Nu am nevoie de prea multe.

Pictorul susține că

Talentul fără muncă nu este suficient. Când eram mic pictam mult. Îmi aduceam materiale din Grecia, culori, carioci, blocuri de desen și aveam momente când lucram mult, terminam un bloc de desen în câteva zile. Nu orice copil care pictează mult și e pasionat ajunge mare pictor, e nevoie de maturitate.”

,,Ce vine din zona Mediteranei mă atrage. Probabil aici sângele grecesc iese la suprafață. Mă fascinează reflexiile apei, deși iubesc muntele, văile Bucovinei, casele tradiționale, dar totuși nu sunt un pictor care abordează genul acesta de subiect. Pictez fix ce simt, din locurile pe care le vizitez și care mă inspiră. Nu pictez orice, sunt pretențios, pictez doar subiecte în care cred”, a mai declarat pictorul.

Acesta a participat la numeroase evenimente și expoziții : Bienala de Artă Balcanică Veliko Tarnavo (Bulgaria), Expoziția Internațională de Acuarelă din Fabriano (Italia), Mail Art Exhibition din Salonic (Grecia), Expoziția ,,Lumini și umbre” la Muzeul de Artă ,,Ion Irimescu” Fălticeni, iar acestea sunt doar câteva. Acuarelistul are numeroase lucrări aflate în colecții private din țară și străinătate (Grecia, Israel, Portugalia, Italia, SUA, Canada, Australia, Turcia, Germania, Liban, Olanda, Norvegia). În 2017 devine membru al Birmingham Watercolor Society.

Așadar, artistul Alexandros Pintilii Karciucas este o tânără speranță a României, fiind la numai 34 de ani un pictor celebru. Ceea ce face pictorul, nu este doar să picteze și atât, el își lasă o părticică din suflet în fiecare lucrare.