În 1993, internetul abia apărea în țara noastră (și în câteva zone din Occident), rezumându-se strict la e-mail. Anul următor, apare primul site online de dating (Kiss.com). Ulterior, societatea a evoluat, lumea a devenit mai deschisă referitor la fetish-uri și s-au creat diverse comunități de oameni cu pasiuni comune. Totuși, aparent, să vrei un singur partener nu e considerat ceva demn de o aplicație dedicată. De ce nu există aplicații de dating pentru monogami?

*Disclaimer: Probabil există ceva aplicații mărunte, dar după intens research online, nu am găsit nimic major care să aibă campanii mari de promovare sau milioane de utilizatori*

Viața oamenilor se învârte în jurul visului găsirii partenerului ideal.

Vis hrănit încă din copilărie cu povești cu prinți fără nume (dar NEAPĂRAT bogați & frumoși) și prințese care mai de care. Idee bine înrădăcinată în mintea ta câțiva ani mai încolo de către unchiul Dorel:

Mă, da’ tu ai o gagică? Aaaa, ai mai multe, d-aia nu zici, știu eu cum stă treaba.”

Așadar, nu ar trebui să fim mirați că există zeci de aplicații care promit să îți satisfacă dorința facilitându-ți întâlnirea cu unu’ sau una mișto, conducând sau călărind un bemveu (în funcție de caz).

Monogamia, poligamia și aplicațiile de dating

Aceste aplicații au la bază un concept simplu: îți faci o descriere, ca apoi ele să-ți pună în față oameni care, teoretic, au pasiuni și gusturi comune cu tine. Asta, cu scopul de a facilitata legarea unei prietenii între potențialii parteneri. ATENȚIE! Totul este doar în teorie!

Alegerea reprezintă motorul principal, libertatea e legea care conduce.

De aceea, înțeleg să nu existe limitări ce țin de preferințe și alte aspecte subiective, dar dat fiind că există extrem de multe aplicații dedicate pe anumite grupuri de interes, nu există aplicații de dating pentru monogami.

Tinder, cea mai populară aplicație de acest tip, îți oferă discreție. Tu ești singura persoană care vede în întregime activitatea contului tău. Adică doar tu știi cu cine ai match și doar tu poți citi conversațiile. Prin urmare, poți vorbi cu câte persoane îți dorește inimioara. Desigur, asta nu înseamnă că e și musai să o faci.

Astfel, involuntar, încercând să fie protejată intimitatea individului, se dă frâu liber unor comportamente văzute de unii ca „neloiale”. Majoritatea culturilor susțin, în mod deschis, monogamia, care a atins rangul de normă socială.

Realitatea, însă, e că monogamia pierde o bună parte din popularitate, mai ales printre mileniali și generația Z, care au fost profund marcați de familiile disfuncționale din care au făcut parte. Însăși conceptele de căsătorie, respectiv de căsnicie, sunt tratate ca un fel de tabu. Acest lucru este excepțional de deprimant și de riscant pentru generația următoare.

Tinerii preferă să fie liberi să plece dacă ceva nu le convine, în loc să riște să facă atâtea compromisuri încât să devină niște ființe vide, care-și pasează frustrările prin violență domestică și diverse vicii. Evident că nu e musai să fie rău, dar încercați să înțelegeți ce teamă generalizată e în tineri încât să aleagă să privească o căsnicie ca o legare de glie ultra periculoasă.

No, bun. Cum stăm în condițiile astea cu poligamia recunoscută public?

Interzisă prin lege de la jumătatea secolului al XIX- lea în SUA, aceasta încă reprezintă o controversă internațională, fiind ilegală și/sau criminalizată în diverse țări ale lumii. Firește, există unele forme care au devenit mai acceptate.

Poliginia (căsătoria unui bărbat cu mai multe femei) e un astfel de exemplu, fiind des întâlnită la cei de credință islamică. Pe de altă parte, poliandria (căsătoria unei femei cu mai mulți bărbați), dacă există, este invizibilă în mediul public.

Revenind la oile noastre, de ce nu există aplicații de dating pentru monogami?

Așa cum am spus mai sus, în teorie, monogamia reprezintă o alegere cu urmări pe termen lung. Tu alegi o singură persoană pe post de partener și suport, iar ea te alege pe tine. E ceva foarte simplu pe hârtie și criminal de greu într-o societate în care anumite valori sunt aproape dispărute.

Această alegere este considerată ceva normal, întâlnit în viața cotidiană. În același fel în care îți este presupusă heterosexualitatea, societatea declară că starea „default” este să vrei doar o persoană. Poligamia, pe de altă parte, cică, fiind mai rar întâlnită, are parte de un alt tratament, având aplicații special concepute în acest fel.

Evident că totul e demagogie pură, dar excepțional de nuanțată.

Poligamia asumată este extraordinar de rară, mai ales în Europa. Pe de altă parte, „poligamia falsă”, adică plăcerea unora de a sta „cu curul în două luntrii” este ridicol de comună. Părerea mea e că aceasta e chiar mai frecventă decât monogamia veritabilă.

Totul are sens. Suntem într-o societate foarte slab asumată, în care demagogia, ipocrizia și falsul sunt extrem de comune. De la relațiile dintre state, până la relațiile dintre părinți, aproape totul e fundamentat pe interes (de ordin emoțional sau material) și declarații false. Nici nu e de mirare că unul dintre cele mai des întâlnite argumente pentru intentarea unui divorț este neloialitatea unuia dintre parteneri.

În concluzie, aplicațiile de întâlniri îți expun diverși oameni și posibilități, însă tu ești cel care are ultimul cuvânt.

Și nu încerc să impun absolut nimic nimănui, dar așa cum rasismul față de albi tot rasism e, ar fi frumos ca și monogamia să aibă aplicații dedicate ei, pe care știi aproape sigur că dacă te bagi, ai fix chestia asta în comun cu oricine de pe acolo. În caz contrar, încurajarea manifestării diversității noastre (în limitele legii) ar fi distrusă de propria ei ambiție.

 

Iar celor care încă nu și-au găsit sufletul pereche le recomand să vizioneze următorul video, încărcat de înțelepciunea unei femei măritate: https://www.youtube.com/watch?v=4sOlwpSBBJ0

Autori:
Aderov Sofia
Cornea Cătălin