Se spune că anii de liceu sunt ,,cei mai frumoși ani din viața unei persoane”. Ultimul an de liceu este marcat de una dintre următoarele întrebări:  „Ce facultate vreau să fac?  sau  „Să optez pentru studiul în România?”. Stând așa și reflectând la momentul când va trebui să găsesc un răspuns la cele două întrebări, am realizat că vreau să rămân aici. Pentru că am vrut să văd dacă sunt singura care a avut acest gând, am întrebat 5 tineri de ce au ales să studieze în România.

 După absolvirea examenului de bacalaureat, pentru viitorii studenți urmează o nouă etapă în viața lor, înscrierea la facultate. Majoritatea aleg România, alții optează pentru facultățile din UE sau din SUA. Motivele lor diferă, dar cele mai multe sunt legate de neajunsurile pe care patria lor le are.

Trăim într-o țară în care cea mai mare realizare este să pleci din ea.

România este o țară care are plusuri și minusuri. Nu am putut alege doar câteva motive pentru a vă convinge că totuși merită o șansă atunci când trebuie să luați o decizie pentru cariera voastră profesională. Pentru acest scop, le-am cerut părerea prietenilor mei pentru a afla de ce au ales să studieze în România.

Ce te-a făcut să îți continui studiile într-unul dintre orașele României?

  • Andrei Fieraru a aplicat pentru Facultatea de Științe, din Sibiu. Pe el l-a atras: „în primul rând, orașul în sine mi-a plăcut extrem de mult. Așa că am avut înclinații spre facultatea aceasta, iar decizia a devenit una definitivă când am aflat că există cursuri speciale de securitate cibernetică, dar și  faptul că vin companii de anti-virus cunoscute în oraș pentru evenimente educative.”
  • Paul Vasile studiază la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, din Târgu Mureș. Acesta mi-a răspuns în felul următor: „aici sunt mai multe lucruri de discutat, un motiv ar fi faptul că nu sunt cel bun la învățat lucruri nici măcar în limba română, mi-ar fi mult mai greu în limba străină, apoi faptul că nu am vrut să plec prea departe de familie și prieteni și alt motiv, vreau să cred că în România măcar studiile superioare sunt de calitate mai bună decât învățământul preuniversitar.”
  • Cosmin Dobre studiază la Academia de Studii Economice. El a declarat: „Eu am ales să studiez în România, deoarece am și un cămin unde sta, am prietenii și familia pe care nu i-am putut lăsa.”
  • Radu Păcurar este student la Universitatea din Petroșani. El  afirmă: „este bine să dăm șansă și universităților din România.”
  • Tavi Fogel este student în anul întâi în cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. El confirmă că: prestigiul universitar l-a atras să-și continue studiile în România.

 

Este România țara unde îți vei putea practica viitoarea meserie?

  • Andrei a confirmat că această țară este potrivită pentru viitoarea sa carieră profesională: „după terminarea facultății și a masterului în Securitate Cibernetică vreau să mă stabilesc în România și să lucrez la o companie de anti-virus.”
  • În ceea ce îl primește pe Paul, el spune: „în România se poate profesa foarte bine, depinde de domeniul de lucru. Sunt domenii foarte bine plătite și cu satisfacții multe și altele unde salariul e redus comparativ cu volumul de muncă și ce implică munca depusă.”
  • După terminarea învățământului universitar, Radu, Cosmin și Tavi vor să rămână în România.

 

Noi suntem schimbarea!

Un studiu făcut de Edmundo susține că 48% dintre  tineri preferă să plece în străinătate pentru continuarea cursurilor. Auzim atât de des că noi, generația tânără, suntem schimbarea. Nu este o minciună, ci un adevăr, pentru că viitorul este al nostru. Cum am putea face ceva din România dacă fugim de ea mai ceva decât de ciumă? Nu este de vină învățământul universitar, căci sunt mai multe avantaje decât dezavantaje. Vinovatul este reprezentat de stat în sine. De la lipsa locurilor de muncă până la o economie instabilă cu legi care doar întorc totul pe dos, România nu reprezintă cea mai sigură țară. Dar este țara noastră. Și înainte să o declarăm groaznică, haideți să încercăm să o facem frumoasă. Noi suntem schimbarea.

 

Autor: Larisa Basarabă