Cuibul Vulturului
Cuibul Vulturului

Vrei să faci un hiking pe cinste în Alpii Bavariei? Să explorezi istoria și secretele nazismului? Să pășești printr-un buncăr uriaș și să urci cu liftul printr-un munte? Toate acestea și mai multe te așteaptă la Berchtesgaden, în Germania.

Încă de mic mă uitam pe National Geographic, Discovery și alte posturi cu documentare.

Vedeam diferite emisiuni despre istoria celui De-al Doilea Război Mondial. De multe ori se repeta numele „Berchtesgaden” și „Obersalzberg” precum și „reședința de vară a Führerului” sau „Cuibul Vulturului”. Toate astea s-au ascuns undeva adânc în creierul meu și le-am dat uitării ani de zile.

Cel puțin până vara asta, când am mers pe cont propriu într-o excursie în Salzburg, Austria. Ca orice om, am intrat pe net și am căutat ce se poate vizita. Printre altele, răsfoind câteva pagini, îmi apare „Kehlsteinhaus”. Nu era altceva decât Cuibul Vulturului, vila lui Hitler din Alpi. La doar 30 minute distanță cu autobuzul din Salzburg. Trebuia să merg.

Așa că, într-o dimineață, eu și amicii ne-am dus la Hauptbahnhof (gara principală) și am luat busul 840 în direcția Berchtesgaden. Imediat cum te îndrepți spre Berchtesgaden, te uluiește diferența de nivel din depresiunea unde te afli și crestele munților. Vorbim de abrupturi de 1800-2000 metri pe alocuri. Carpații noștri sunt speciali, da, dar și Alpii au farmecul lor.

Din gara comunei, busul 838 te duce până la Dokumentation Obersalzberg, unde se află și Muzeul Nazismului, și de unde se începe urcușul lung până la casa lui Hitler, la 1834 metri.

Muzeul, dacă ești câtuși de puțin interesat de istoria locului, este fantastic.

Prețul este de (atenție!) doar 2 sau 3 euro, iar dacă ești student e gratis. Ce e drept, muzeul e în germană, dar pentru 2 euro primești o stație audio în engleză. Există hărți foarte detaliate cu fronturile, lagărele, țările.

O machetă interactivă cu satul îți permite să apeși pe butoane pentru a lumina casa pe care ghidul audio te roagă să o vizualizezi. Sunt afișate diferite obiecte naziste, de la pașapoarte, la pumnale gravate cu sigla SS. Pereții sunt plini cu text despre tot ce a însemnat Al Treilea Reich. Ceva similar ca anvergură nu am mai văzut decât la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației.

Cireașa de pe tort este buncărul lui Hitler, care este vizitabil pe sute de metri, fără vreun cost adițional.

Sistemele de ventilație, suporturile de mitraliere, conductele, chiar și scrijeliturile soldaților de pe pereți pot fi vizitate. Buncărul este atât de rece ca temperatură, că îți taie respirația când intri, exact ca într-o peșteră.

După ce am terminat cu muzeul, ne-a fost lene să facem un hike pe jos de câteva ore (rușine nouă) așa că am luat autobuzele turistice până sus chiar în vârf. Autobuzul are un traseu pe serpentine amenințătoare, iar orice viraj greșit ar putea să te ducă în prăpastie. Stați liniștiți, aventurierilor! Puteți urca pe jos, gratis, pe trasee amenajate, întrucât nu există taxă la Cuibul Vulturului. Doar autobuzul se plătește.

Finalul drumului cu busul este chiar la ușa liftului. Da, exact! Hitler și-a construit un lift care să îl urce direct prin munte la vila sa, exact în locul unde cobora din mașină. Planul lui era să construiască o rețea de transport subteran de la baza muntelui până în vârf.

Liftul, acoperit cu foiță de bronz și aur, te duce cu gândul la hotelurile scumpe din SUA sau din alte locuri. El te duce direct în sala principală a vilei, care astăzi e restaurant. Iar aici este punctul culminant al obiectivului. Ești întâmpinat de o panoramă de 360° a Alpilor Bavariei.

În zile senine (cum am avut și eu noroc să prind, până a venit o ploaie urâtă), poți vedea chiar și Salzburgul, aflat la 30 de kilometri depărtare, în vale. Pe altă parte, poți vedea Königsee, unul din cele mai frumoase și adânci lacuri glaciare din Germania. Există și bănci amenajate pe stâncile de lângă vilă, astfel că poți sta să admiri priveliștea.

Ce zici? Te tentează o excursie până în Bavaria? Eu sigur mai revin. Și de data asta, promit că urc pe jos! Nu trebuie să mă crezi că merită vizitat. Mergi și convinge-te singur!

Auf Wiederhören!


Autor: Adrian Muntean