Abandonul școlar
Abandonul școlar

Abandonul școlar este o problemă primordială în România. Anual sute de copii abandonează școala în țara noastră din cauza sărăciei. Mulți nu au posibilitatea să ajungă la școală, trăiesc in sate mult prea îndepărtate de școli. Multe dintre familiile lor nu au posibilitatea să îi ajute în continuarea studiilor pentru că întrețin o familie întreagă dintr-un salariu mizer, aproape inexistent, sau doar din alocațiile copiilor.

 România e o țară plină de analfabeți care nu-și pot depăși condiția pentru că nu primesc ajutor.

Te-ai gândit vreodată ce s-ar fi ales de tine dacă părinții tăi n-aveau bani să te țină în școală? Probabil că ai făcut-o, dar niciodată n-ai sesizat amploarea situației ăsteia.

Lumea nu e roz, mai ales pentru un copil care n-are porți către viitor.

Statul nu oferă condiții pentru copiii care nu beneficiază de ele. Sistemul e atât de încărcat de corupție încât nu pune nimeni preț pe viitorul nostru. Copiii aceia care au parte de o masă pe zi, dacă au parte și de ea, sunt o părticică din societate, sunt următoarea forță de muncă, sunt o fărâmă de viitor. Da, am mai spus-o și o s-o mai zic, sistemul educațional nu e ce trebuie, dar ne trebuie școală.

Copiii ăia care dorm pe saltele învechite și se îmbracă cu haine rupte ascund în ei valori și inteligență. Ascund în ei un suflet, care vrea un viitor. Copiii ăia care se duc la medic odată la 5 ani și sunt bolnavi și n-au parte de îngrijire sunt generația care urmează.

Acești copii trebuie să învețe să scrie, să gândească, să învețe cum să facă alegeri și cum să iasă din sărăcia aia apăsătoare. Să învețe că viața e mai mult decât ceea ce cred ei că e.

Doare. Doare să vezi că le e răpit dreptul de ieși din sărăcie.

Din altă perspectivă, se poate zice că abandonul școlar aduce sărăcie. Două idei ce merg mână în mână: că sărăcia aduce abandon școlar și invers.

„Fă-ți temele, copilule, cât încă mai poți! ”

Nu ne-a plăcut niciodată tuturor școala, ce-i drept, dar vrem nu vrem tot prin școală ajungem sus. Sunt multe cazuri în care copiii au fost supuși așa numitului fenomen de „bullying”. Fenomen care te marchează pe viață și deseori rămâi cu traume în urma lui. Bullying-ul este o cauză de abandon școlar, în cazuri extreme. Asemenea sunt și lipsa interesului față de școală, cât și ideea că „mai bine muncesc, n-am nevoie de școală că oricum mor de foame”. De asemenea dezinteresul părinților e o cauză des întâlnită.

Un copil care n-are școală va fi privit cu ochi diferiți față de unul care are cel puțin 12 clase și o diplomă de bacalaureat.

Abandonul școlar aduce sărăcie, fără doar și poate. E de necontrazis. Da, sunt multe cazuri în care unul sau altul renunță la școală și ajunge să lucreze pe bani frumoși și ore multe de muncă, dar aici vorbim despre marea majoritate, nu despre excepții.

„Dacă n-ai carte, n-ai parte!”


Autor: Georgiana Badea
Sursă FOTO: Monitorul Social(2017)