Într-o perioadă în care fiecare canal media ne bagă pe gât speakeri motivaționali la greu, există și oameni care scapă de clișee și îndrăznesc să șocheze. Cum? Spunându-le celorlalți exact ceea nu vor să audă. Punând punctul pe i într-un mod inedit.

Asumându-și, fără probleme, că poate părea hater, George Bonea se autointitulează ca, fiind „speaker demotivațional”.

De George am dat întâmplător pe Facebook și m-a distrat maniera lui degajată de a se afla la limita fină dintre critică și stand-up.

Îți dai seama că este un personaj aparte încă din descrierea profilului său: Cu fața și caracterul tău ai pretenții de la mine?

Apoi te lovește, bineînțeles, fotografia de copertă:

Fiind un om realist, dar având umor la greu, George reușește să amuze sau să deranjeze prin videoclipurile sale. O să remarcați asta încă din titlurile subiectelor pe care le abordează, precum: Te-ai siliconat pentru că așa „ai simțit”?, De ce ești un amărât cu telefon scump?, În România n-o să se conducă niciodată bine, Ești medic în România? Pleacă; și lista continuă. Să le căutați. Nu le puteți rata.

Fiindcă mi-am dat seama că am de-a face cu un om mișto, i-am scris pentru a afla mai multe despre el. Așa a ieșit următorul interviu:

Î: Bună, George. Cum te-ai descrie în câteva cuvinte pentru cei care nu te cunosc?

R: De multe ori nici eu nu mă cunosc, așa că avem ceva în comun. Dar pentru curioși, sunt un jurnalist convertit la publicitar, un comediant de stand-up care a devenit cunoscut pe lângă scenă și un blogger ale cărui idei au început să fie apreciate când nu le-a mai scris, ci filmat.

Î: De ce ai început să fii speaker demotivațional și care a fost procesul?

R: Am fost curios de unele aspecte științifice ale vieții și am început să consum cu poftă cărți de psihologie, filosofie, istorie, antropologie. Am asezonat toate astea cu vlog-uri despre cele enumerate și încet-încet am început să am păreri contradictorii în raport cu ce spun majoritatea speakerilor, coacherilor și trainerilor, care-ți promit tot binele din lume cu prețul unui zâmbet ridicol. Și bani.

Î: Cu ce altceva te ocupi în rest?

R: Copywriter în agenție, solist în trupa Just Another Lie, biciclist ocazional. Simt că sunt destule.

Î: Le spui oamenilor ceea ce nu vor să audă. Cum ai gestionat situațiile în care ți-ai luat hate?

Î: În același timp și eu sunt considerat hater. Gestionez lucrurile destul de simplu: răspund comentariilor unde simt că-i rost de dialog. Altfel sunt doar înjurături pe net. Cine are timp de ele?

Î: Cum îți alegi subiectele pe care le dezbați?

R: Mă inspir din studii, unele subiecte din cărți sau documentare, ori observații de zi cu zi. Notez o idee și când e momentul potrivit o dezvolt într-un text de video. Nu e un proces foarte organizat, nu e o rețetă. Din păcate.

Î: Cum s-a schimbat viața ta după ce ai început să fii cunoscut?

R: Momentan nu sunt schimbări notabile. Trebuie să conduc tot cu viteza legală, nu primesc cea mai bună masă în restaurant și semaforul e la fel de roșu ca și pentru alții. Mă mai recunosc unii oameni pe stradă, îmi zâmbesc, îmi spun că le place ce fac, nu știu cum să reacționez la laude așa că zâmbesc crispat, spun un mulțumesc și în mine aprind o artifică.

Î: Cum a fost pentru tine experiența de la TEDx?

R: Experiența TEDx a fost entuziasmantă. M-a emoționat contextul, invitația și mi-am dorit foarte mult să „o dau bine”. Cred că mi-a ieșit.

Î: Care-i cea mai mișto chestie pe care ți-a spus-o cineva?

R: „George Bonea. Comediant, copywriter, autor de carte, solist într-o trupă, biciclist, vlogger, blogger… câte lucruri trebuie să faci pentru mediocritate”. Pe vremea aia nu eram speaker demotivațional și vorbele astea au fost ca o trezire.

Î: Povestește-mi puțin despre Just Another Lie, trupa în care ești solist.

R: Trupa a apărut acum 8 ani. Am pornit la drum ca trupă punk și apoi am descoperit că ne plac și alte stiluri muzicale. Așa că, astăzi suntem un Obor muzical, de unde și titulatura stilului de Reggae-Lăutăresc.

Î: Consideri că poți produce o schimbare în societate prin ceea ce faci?

R: Absolut deloc. Cel mult pot să îi fac pe unii să mă urască, ori să-și pună semne de întrebare. Societatea nu se schimbă cu sinceritate. Cel puțin nu asta. Dacă ar funcționa așa ușor am alege politicianul care ne spune că avem de muncă și că trebuie să ne maturizăm și civilizăm. România alege mereu altceva.

Î:  Ai vreun mesaj pentru tinerii din ziua de azi?

R: Nu știu dacă sunt eu în putere să dau sfaturi, dar aș recomanda tinerilor să gândească critic, să citească și să caute mereu părerea specialiștilor. Cred că sunt noțiuni de bun simț.

Dacă v-am făcut curioși, îl puteți găsi pe George Bonea pe contul său de facebook și pe youtube. Nu ezitați să-l căutați dacă vreți s-aveți de-a face cu un alt fel de umor. Și nu uitați: când toți vă spun că puteți, el vă spune adevărul. 😉