Ce se întâmplă când o orchestră cu peste 80 de instrumente se întâlnește cu pasionații de jocuri video? Se manifestă magia. Asta am simțit pe 4 octombrie la Düsseldorf, în Germania.

În anul de pauză de dinaintea următorului joc Assassin’s Creed, Ubisoft a pregătit ceva special fanilor AC cât și celor de muzică simfonică. Împreună cu orchestra celor de la MGP Live, are loc un turneu internațional bazat pe coloana sonoră a întregii francize.

Această franciză are un loc special în inima mea, așa că de îndată ce am putut, mi-am cumpărat bilete la Düsseldorf. Concertul s-a ținut în arena Mitsubishi Electric Halle, o sală cu o capacitate de 7500 locuri.

 

Poate vă întrebați: „Ce e atât de special la un concert simfonic? Pare mai degrabă ceva la care te plictisești”. Nu neg că așa ceva este posibil. Cert este că eu nu am simțit plictiseală în nici un moment. Nici eu, nici ceilalți 3500-4000 de participanți.

Entuziasmul și pasiunea lor au fost molipsitoare. Mii de oameni, adunați la un loc prin pasiunea pentru jocuri și muzică. Mama, care și-a dorit să vină deși nu este familiară cu AC, s-a delectat cu performanța incredibilă a instrumentiștilor și vocaliștilor.
Orchestra a interpretat nu mai puțin de 63 piese din cadrul celor 12 jocuri. Nu vă pot reproduce în scris emoția simțită când viorile, violoncelele, chitara electrică, harpa, taragotul, flautul, toba, dar și vocea au interpretat unele din piesele mele favorite. Am văzut tineri cu simbolurile seriei pe tricouri și bluze, copii mici și părinții lor, chiar și cupluri de persoane în vârstă, toți complet atenți la fiecare suflu al trompetiștilor, fiecare mișcare a brațelor dirijorului. Mi-am făcut poze cu cei mai dedicați fani, care și-au croit singuri costumele personajelor favorite.

 

În tot acest timp, în spatele lor au fost proiectate pe un ecran imens scene cronologice din fiecare joc, care împreună cu muzica au spus în câteva minute o poveste întreagă. Nu mai e nevoie să menționez sincronizarea perfectă dintre muzică și imagine, astfel că eram purtat de la o stare sufletească la alta instant. La final, orchestra a pregătit încă două surprize muzicale: o piesă aproape exclusiv vocală precum și un remix al temei principale ale seriei. Ropote de aplauze și ovații s-au auzit la fiecare pauză a orchestrei, urmat la final de un ropot de aplauze neîntrerupt care a durat în jur de 5 minute.


Dincolo de evenimentul propriu zis, trebuie să laud comportamentul audienței. La intrare, s-a stat la patru cozi întinse pe sute de metri, dar nu au existat îmbrânceli, urlete, sau jigniri. Pe parcursul întregului eveniment de 3 ore, nu a existat nici un fel de eveniment neplăcut. Nu am putut vedea aproape deloc gunoaie lăsate de oameni la scaune, deși s-au consumat covrigi, popcorn, bere etc. Deși emoția și pasiunea zburdau prin sală, cât s-a cântat, a fost liniște totală. Nimeni nu a perturbat în niciun fel prestația orchestrei. Noi toți am putea învăța ceva de la germani în materie de bun simț și respect într-o astfel de situație.

Dacă vrei și tu să iei parte la un astfel de eveniment, turneul este în desfășurare până în aprilie 2020. Berlin, Barcelona, Zurich, Manchester, Toronto sau chiar Los Angeles te așteaptă să trăiești experiența Assassin’s Creed.

AUTOR: ADRIAN MUNTEAN