Disclaimer: Acesta este un caz cât se poate de real, însă numele firmelor au fost modificate. Scopul articolului este de a ridica atenția cititorului asupra fenomenului menționat în titlu.

„El e Max… Pardon, era Max. Până astăzi când l-am îngropat.”

Aşa începe povestea unui pui de cățel cumpărat de pe un site de vânzare-cumpărare. Cumparăt bolnav, mai exact de parvoviroză.

A murit de parvoviroză, la o săptămână de la achiziție, ca majoritatea cățelușilor cumpărați de la jigodiile (că nu le pot spune oameni), care vând căței bolnavi pe internet. În cazul meu, este vorba despre așa-zisa firmă X din Oradea și Y din Suceava.

Oameni buni, dacă iubiți animalele, vă rog citiți-mi povestea. Măcar să nu fiți și voi proști, ca mine.

Acum zece zile ne-am decis să ne cumpărăm un puiuț de Labrador, așa că, după o căutare pe internet, ne-am oprit asupra unui puiuț vândut de un așa-zis domn. Am luat legătura cu respectivul, discuția mutându-se pe Whatsapp. Acolo, s-a dovedit că individul este reprezentant al unei firme X din Oradea. După câteva fraze schimbate, am decis să achităm avansul, în valoare de 300 lei. Ni s-a trimis o factură proformă, unde la vânzător era trecută firma Y despre care am aflat ulterior că este din Suceava. Cuprinși de entuziasm și naivitate, nu am băgat de seamă că acea factură proformă a fost eliberată în baza a nimic… nici contract, nici nimic.

Discuția a rămas că ne va livra cățelul duminică. La propunerea noastră de a merge personal după cățel, ni s-a răspuns în mod evaziv, cu niște minciuni cum că animăluțul abia a fost vaccinat și că trebuie să mai stea câteva zile pentru ca vaccinul să-și facă efectul înainte de a fi deplasat.

Totul bine și frumos. Duminică, am mers la ora stabilită într-o parcare din Gilău, unde un individ cu o dubă albă și numere roșii ne-a adus cățelușul. Ne-a fost înmânat un alt cățel – o fetiță, noi cerusem mascul. Noroc că ne-am dat seama și imediat i-am sunat să se întoarcă,  ca să ne dea cățelul pe care l-am cerut.

După trei zile, cățelul a început să aibă diaree cu sânge, să vomite, să nu vrea să mănânce etc. Long story short: azi mi-am îngropat puiuțul, decedat din cauza parvovirozei, în ciuda tratamentelor costisitoare și exhaustive.

Concluziile medicilor veterinari la care am fost (profesori universitari de renume din Cluj) s-au rezumat la:

• Câinele nici măcar nu a fost vaccinat;

• A fost vândut la o vârstă mai mică decât cea pe care ne-au spus-o ei (se grăbeau, știau că moare în câteva zile probabil);

• Simplul fapt că l-am adus de la Oradea (teoretic) e deja un mare risc, medicii având deja numeroase experiențe negative cu astfel de cazuri. (Dar stați liniștiți, mafia e extinsă în toate orașele).

Concluziile mele, după două zile de căutări pe internet:

1. Firma X + Firma A + Firma B  –  Mare atenție dacă vă gândiți să vă luați vreun animal, asta dacă nu aveți chef să îl îngropați, după ce ați cheltuit mii de lei pe la doctori.

2. Firma Y Suceava = fosta firmă C (și-au schimbat numele acum câțiva ani, după ce le-ar fi fost suspendată activitatea de DSV) 

3.  Firma D = fosta Firmă A, de asemenea samsari. ”

 

Acesta nu este nici primul, nici ultimul caz de acest fel. Platformele vânzare-cumpărare sunt pline de canise care vând căteluşi bolnavi. Câini ţinuti în condiții mizerabile doar pentru reproducere. Pe urmă, sunt vânduți la cumpărători. Fără ştampile sau acte. Unele acte sunt chiar false. Majoritatea sunt bolnavi de parvoviroză, murind la scurt timp după ce ajung la noua familie.

Dintre toate, cazul acesta a devenit cunoscut. Poate fi o atenționare pentru toți cei ce doresc să achiziționeze un cățel sau o pisicuță de rasă de pe internet. Nu în ultimul rând, să luați în considerare faptul că pozele în care se află aşa-zişii „căței” sunt de fapt luate de pe diferite site-uri, nicidecum fiind reale.

Zeci de oameni au trăit poveşti asemănătoare, iar acum vor dreptate. Când și-o vor primi?

Autor: Oana Vlad