Ajutor de stat pentru vloggeri
Ajutor de stat pentru vloggeri

Disclaimer: în articolul următor, autorul își exprimă opinia strict personală legată de subiectul menționat în titlu.

Când am văzut știrea am crezut inițial că e articol de pe Times New Roman, dar e adevărat. Am turbat. Ajutor de stat pentru vloggeri?!

Câtă incultură mai putem promova în țară? Chiar n-avem pe ce cheltui banii? Chiar dăm bani unor vloggeri care puteau să își scoată orice investiție fără eforturi majore, doar din colaborări? (Și pe care probabil o să le mai facă) Ne-am tâmpit, frate?!

Statul a dat 490.000 de lei pentru producția filmului 5GANG: The Movie. 

Înainte de orice speculație, vreau să clarific că nu am nimic cu 5GANG și munca lor. Deși cred că trebuie să ai puține probleme ca să asculți melodiile lor, apreciez orice om care muncește, mai ales într-o industrie unde creativitatea și reinventarea trebuie să fie constante. Nu e o treabă ușoară ceea ce fac ei, chiar dacă mizează pe divertisment care dă impresia de retardism câteodată.

Selly nu e prost! E doar… oportunist.

Ideea e că Selly este o persoană suficient de inteligentă, încât să exploateze materialismul și lipsa de spiritualitate a societății noastre în beneficiul lui. Mă leg acum de el, pentru că 5gang a fost ideea lui. Nu e o treabă ușoară să te prefaci prost în fața camerei, dar oamenilor le place să te vadă mai prost decât ei.

Nu, frate, Selly nu e prost! Proștii suntem noi. Statul doar profită pe baza cererii imense.

Merită spus că implicarea civică a lui Selly este, în opinia mea, exemplară (cel puțin comparativ cu ceilalți tineri cu care lucrează). În mai, a îndemnat tinerii să iasă la vot pe Digi24, demonstrând o maturitate peste medie. Chiar părea conștient de problemele noastre ca țară. Ba chiar avea și un discurs surprinzător de echilibrat.

Problema e, și explicația o dă chiar el, că lumea îl urmărește pentru divertisment, nu ca să îi educe. Materialele sale sunt adaptate la asta. Avem aici o grămadă de exemple de canale educative care nu se bucură de popularitatea melodiei „SOS”.

Inevitabil, iese din discuție ideea că Selly ar fi prost. Tipul știe să se mențină pe piață și face exact ceea ce am face și noi, dacă am renunța la anumite principii: caută maximul de beneficiu obținut cu minimul de efort.

De ce să te chinui să educi lumea când există proști care să îți dea de mâncare?

A cui e vina?

E condamnabil faptul că 5gang sunt printre promotorii principali ai cocălărismului modern, definit prin incultură, materialism jegos, atitudini de țăran, îmbrăcate în branduri faimoase, nu clișeicul maiou și lanț de aur. Însă nu e responsabilitatea lor să se ocupe de mocirla intelectuală și comportamentală în care se scaldă România. Nu e vina lor că aleg să se scalde în banii acestei majorități sociale. Au tot dreptul…

Nu e nici vina noastră ca popor când ascultăm și promovăm melodiile lor tâmpite. Unui prost nu îi poți cere să nu mai fie prost. Îl poți doar educa. Și asta e responsabilitatea statului, dar la noi statul e… vedeți și voi.

Deci, a cui e vina?

V-am zis: noi suntem primii proști. Și după noi, statul. Ajutorul în bani a fost acordat pe un proiect guvernamental pentru sprijinire a producțiilor cinematografice. Și PRO TV a primit pentru serialul Vlad același tip de sprijin. De ce e statul prost cu asta?

1. Alegerea

Hai să fim serioși, în ultimii treizeci de ani nu am avut niciodată o conducere care să reprezinte cu adevărat persoanele care dau înapoi cel mai mult pentru societate, dar pe bune, mă? Nici atât nu reușim? Să impunem niște criterii legate de cultură, educație, sau, pur și simplu, atitudini pozitive? Mai ales atunci când promovăm, vezi, Doamne, cinematografia. Încerc să nu mă pronunț când nu am destule informații, dar, sincer, habar n-am cât de benefic o să fie filmul pentru lume, având în vedere melodiile 5gang și comportamentul din vlog-urile lor.

2. Proiectul în sine

Ideea e bună. Practica este, ei bine, dureros de proastă. Degeaba ai un proiect care vrea să stimuleze producțiile cinematografice românești dacă alegerile nu sunt pe măsură. Veridicitatea unui astfel de proiect se duce de râpă. Nu mai promovăm filme care să critice lipsa valorilor morale, nu mai luptăm pentru o direcție bine definită.

Știți ce facem din punct de vedere social? UITE, STĂM!

Și în afară că mi-a scăzut IQ-ul cu 50% folosind duma aia, realitatea este că societatea românească stagnează într-un jeg sufocant, care ne alungă dorința de a schimba ceva. Suntem timorați și traumatizați de deciziile celor care au pretenția să ne reprezinte.

În câteva zile, am văzut sute de oameni spunând lucruri precum:

Da’ bine că dăm banii pe ajutor de stat pentru vloggeri și nu pentru spitale sau școli.

Ideea asta de 5Gang: The Movie a ajuns să fie tratată la fel ca și Catedrala Mântuirii Neamului în fatidica perioadă de după tragedia de la Colectiv: o mișcare de a îngropa bani și de a deturna atenția – un moft obscen, pentru o majoritate incultă și leneșă.

Atunci, într-adevăr dispare tot scopul pozitiv din spatele campaniei de promovare a filmului românesc.

Ajungem să credem că mai bine foloseau miniștrii banii să își renoveze bazilionul de terenuri și case. Poate așa erau mai inspirați și era mai concludent beneficiul investițiilor lor… A da, dacă nu sunteți încântați că acum se oferă ajutor de stat pentru vloggeri, care oricum fac suficienți bani și nu au nevoie, țineți minte un secret:

Noi i-am făcut ceea ce sunt, pentru că ne-am complăcut în jeg și smoală și acum, reprezentanții noștri se folosesc de ei ca să atragă dintre fanii 5gang. Nu este vina statului, în sine, pentru că toți ar fi recurs la aceeași manevră.

Vina este a noastră pentru că demonstrăm zilnic că astfel de nonvalori ne mișcă.

1 COMENTARIU

  1. Bă, e de căcat că se duc banii pe chestii care din punctul meu de vedere îs și ele de căcat. Și o să fiu și eu de căcat, venind cu o chestie scoasă din context. Dar te rog nu mai folosi “țăran” cu sens negativ, dacă tot promovezi cultura. Că țăranul român – a nu se confunda cu conceptul de familie tradițională al cpf – face parte din patrimoniul cultural. Și de acolo ai venit și tu. Suntem toți țărani, și mă enervează al naibii când oamenii consideră cuvântul ăsta drept un echivalent cu “cocalar” “needucat” și altele. Seară bună.