Pedeapsă pentru culoarea pielii: nu ai dreptul la transport public!

Disclaimer: Acest articol nu este pamflet, este o realitate și urmează o simplă opinie personală în urma revoltei mele.

Îmi este scârbă. Simt cum sunt prea mic și prea inutil. Cum se poate ca în România secolului XXI, pe care o lăudăm cu trâmbițe și din care scoatem vezi, Doamne, o creștere economică mai mare decât Franța și Germania sau că avem cel mai eficient și productiv program agricol din Europa, o copilă fără vină să fie victima unor abuzuri de o nesimțire și nepăsare cruntă? Pedeapsă pentru culoarea pielii: nu ai dreptul la transport public!

Pentru că încă avem o salvare… o profesoară a luat atitudine și a postat pe contul de Facebook personal un mesaj ce a zguduit rețelele de socializare.

Cristina Tunegaru a transmis tuturor internauților următorul mesaj: „O fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, începând de astăzi. I-a interzis primarul. Atenție! O fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze. Situația e cel puțin revoltătoare.

Joi, la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca „cioară”, „țigancă jegoasă” și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz.

Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici. Asta, bănuiesc, pentru că nu acceptă când un părinte își apără drepturile. În ultimele zile, primăria a început o campanie de bullying agresiv împotriva micuței, care e acuzată în fața părinților și a școlii că prin gestul ei a distrus microbuzul. O fetiță de 13 ani a rupt ușa microbuzului!

Dumnezeule! Vă dați seama ce e în sufletul ei acum, când toți colegii și părinții o privesc cu suspiciune, totul pentru că a fost umilită de un șofer rasist, când primarul amenință că va sista traseul tuturor microbuzelor din cauza acestui incident?

Când copiii din comunități dezavantajate abandonează școala, când devin victime ale accidentelor și ale rețelelor de trafic, nu e doar fatalitatea. Există niște oameni, bine plătiți de stat, care sunt vinovați. O vină difuză, acte de discriminare și umilință, neglijență, toate se adună.

„Nu putem fi nepăsători la umilințele copiilor noștri!”.

Bun… m-am convins! E foarte logic și rațional ca o fată de treișpe ani cu super-puteri să trântească o ușă, iar ulterior să se descopere că-i spart rezervorul, că s-a fisurat parbrizul, că are pană pe stânga și că scaunele sunt rupte! A distrus, măi, fata un autobuz pentru c-a trântit o ușă!
Și povestea cu ușa este cu cântec. S-a putut trânti din cauza faptului că geamul șoferului era larg deschis, iar curentul își face datoria.

Dar un primar să aibă o asemenea atitudine mi se pare… total, dar total grețos.

Injurii, circ, lipsea pâinea. După un asemenea impact, părinții au fost mult prea calmi. Probabil situația era rezolvată dacă afla Inspectoratul Școlar, care, să sperăm că nu era pătat măcar puțin cu corupție. Instituția de bază a unei localități, care împarte și legitimează, care face ordine și ține evidența, este primăria. Aici, dușmanul contribuabililor care plătesc scump pentru liniștea lor.

Să fim noi chiar așa siniștri, obscuri și negri-n suflet (la piele chiar nu contează! )? Am crescut degeaba în cazul în care încă trăim cu secera la gât și ciocanul între dinți. Măcar să nu scuipăm așchii și să dăm o pedeapsă pentru culoarea pielii.

Cristian-Raul Peterlin
Cristian-Raul Peterlinhttps://jurnalcotidian501195846.wordpress.com/
Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare