Ortho Caffé- Cum să NU ieși la o terasă?

"în Diverse/Musai!" "de POV21"

Știți acele zile extrem de rare când scapi de la liceu la ora 13, pentru că fix ora aia la care nu te-ai pregătit nu se mai face?

Când acest miracol se întâmplă, stai tu cu gașca ta de prieteni și căutați răspunsul la veșnica întrebare a liceanului –  „Unde mergem?”. Majoritatea tinerilor vor alege o terasă sau o cafenea, nimic nou în asta, de acord cu voi. Noutatea apare când tinerii din județul Hunedoara, mai ales Hațeg și Deva, urmează calea de pe lângă biserici și își odihnesc mințile jumătate arse într-un loc diferit, un fel de cafenea abstractă. Astfel, ei ne arată CUM SĂ NU-ȚI PETRECI TIMPUL LA O TERASĂ.

La Ortho după o zi grea de școală

CE ESTE ORTHO CAFFÉ?

Ei bine, după cum îi spune și numele, este o cafenea. Nu, nu în adevăratul sens al cuvântului. Nu ai o mie și o sută de sortimente de cafea la prețuri exorbitante, gen Starbucks (aveți aici un articol delicios despre asta). Nu există fum de țigară mai ceva decât fumul de la o uzină în mijlocul zilei de lucru. Și nu, nu te vor deranja manelele din BMW-urile parcate în față.

Ortho Caffé este un loc chic, minimalist dacă vreți, în care tinerii hunedoreni beau gratuit un ceai, o cafea, o ciocolată caldă sau un cappuccino și socializează. Joacă table sau diferite jocuri de tipul board games, tenis, își fac temele sau se gândesc la următoarele activități de voluntariat.

ORTHO CAFFÉ- INIȚIATIVA UNEI EPISCOPII

Bănuiesc că v-ați prins până acum că „ortho”  vine de la ortodox, da? Știu, știu, unii v-ați luat trigger când ați văzut episcopie în subtitlu, poate vă așteptați la ceva rău sau doar să căutați nod în papură. Acum, nu aveți de ce, pentru că această inițiativă luată de Episcopia Devei și a Hunedoarei este chiar foarte mișto!

CUM A ÎNCEPUT?

Episcopul Gurie Georgiu era plecat în Italia și a observat că pe lângă biserici se află și locurile acestea unde tinerii se întâlnesc și fac diferite lucruri într-un ambient plăcut și cu o oarecare dorință de dezvoltare. Așa că, îndrumat de un consilier pentru tineri foarte cool, au decis să înființeze și aceste cafenele.

DE CE ESTE MIȘTO?

CUM SĂ NU FIE MIȘTO? Adică, să facem asta clar: te duci într-un loc călduros, bei un ceai sau o cafea sau mai multe gratuit, vorbești cu oameni de vârsta ta, citiți, faceți teme, râzi și te simți bine și toate astea fără să te etalezi la cel mai scump local din oraș. Am uitat să menționez că dacă te simți ca acasă acolo, poți oricând să devii voluntar și să te implici în activitățile faine pe care aceștia le dezvoltă.

E CA O PROMOȚIE, ALL IN ONE.

ȘI CUM ÎMI PLACE SĂ MĂ BAZEZ PE ARGUMENTE, AM STAT CU 2 LICEENI DE POVEȘTI. IATĂ PĂRERILE LOR DESPRE ORTHO CAFFÉ

„Ortho Caffé… un centru de tineret pentru unii, un loc neexplorat pentru alții, o cafenea specială pentru cei mai mulți dintre noi. Pentru mine, Ortho reprezintă ceva deosebit. Încă îmi amintesc ziua deschiderii. Am fost împreună cu colegii, am zis de ce nu, hai să încercăm. Am observat că ne place, era un loc unde puteam primi o cafea sau un ceai cald gratuit. Încet, încet, am început să mergem zilnic, ducându-mă mereu cu o mare bucurie, știind că mereu voi găsi oameni calzi, primitori acolo.

La Ortho am cunoscut persoane pe care astăzi îi numesc cei mai buni prieteni și cu care am amintiri neprețuite.

Tot aici am învățat cum să lucrez în echipă în tot felul de activități pe care Roxi și Flaviu le propun, acestea fiind mereu ceva diferit de ceea ce vedeam tot timpul. Cine ar fi crezut că un simplu loc ar putea avea un așa mare impact asupra vieții tinerilor? Eu, una, nu. Ortho-ul mi-a adus întotdeauna doar bucurie și pace în suflet și o cafea foarte bună în stomac. E locul unde poți fi tu și să fii primit cu brațele deschise. E locul unde până și cea mai dezamăgitoare zi poate deveni o reușită.

E locul unde ești în familie încă de când intri pe ușă. E locul unde te vei putea întoarce mereu. E ca o a doua casă. E… acasă.”

Familia Ortho din Hațeg, de Crăciun

Denisa Andrioni, Ortho Caffé Hațeg

 

„Ortho Caffé reprezintă pentru mine o a doua familie, formată din persoanele cărora nu le atribui un scop în viața ta, dar cu timpul îți dai seama că nimic nu e întâmplător.

Ortho=familie, asta în cel mai scurt discurs posibil. Eu am fost adus în locul acela de un prieten și am început să particip la diferite proiecte, iar acum fac parte din grupul de voluntariat. Activitatea noastră principală este <<Câte o faptă bună pe lună>> care constă în realizarea unui eveniment în urma căruia donăm tot ce primim. Noi nu scoatem profit.

Cursuri de chitară Ortho Deva

Ar trebui să existe câte un Ortho în fiecare oraș. Este un mod și un prilej prin care tinerii se pot întâlni și socializa. Întâlnirile noastre sunt într-un cadru neutru, noi nu suntem îndoctrinați religios, suntem tineri de toate crezurile. Eu am avut șansa de a cunoaște oameni deosebiți și cred că fiecare ar merita să aibă șansa asta.

Astfel de centre oferă prilejul tinerilor de a ieși din zona lor de confort.”

Alexandru Cinezan, Ortho Caffé Deva

Până la urmă, Ortho Caffé este mai mult decât un loc.

Niciodată nu am crezut că ,,acasă” înseamnă pereți, mobilă și niște plante decorative. Locurile noastre preferate au ajuns să fie așa datorită unor oameni. Fără ei, nimic nu are culoare.

Nu mă crezi?

Întoarce-te într-un loc în care obișnuiai să stai cu gașca aia nebună, locul ,,ăla” care era preferat de toți prietenii tăi. Du-te acolo singur și spune-mi dacă imaginea aia mâzgălită mai este atât de haioasă, spune-mi dacă mai ești fascinat și amuzat de scene banale din cotidian așa cum erai atunci.

Ortho Caffé nu este despre un loc unde stai la povești, nu este despre biserică, nu este despre jocuri și ceaiuri gratuite. Ortho Caffé este despre oameni, despre tineri, despre râsete, amintiri și activități care fac un bine.

Ortho Caffé este despre bucuria de a fi copil… la orice vârstă.

Membrii de la Deva împreună cu cei de la Hațeg

 

P.S. Mai jos, aveți un videoclip cu voluntarii de la Ortho din Deva care le-au făcut o bucurie enormă celor în vârstă și i-au vizitat cu cântece și voie bună la azil.

Publicată de Ortho Caffè pe Vineri, 17 mai 2019

 

Plus, încă o poză cu cei din Hațeg. A fost foarte greu să aleg doar câteva imagini.

IN MEMORIAM COLECTIV

 

 

 

Autor: Miruna A. Sabău

Elevă la Liceul Teoretic "I. C Brătianu" Hațeg in clasa a XI-a - Iubește literatura - E pasionată de public speaking, dezbateri și orice ține de arta scrierii, de la articole obiective până la ficțiune.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi