Cu toții ne întrebăm zilnic care ne e scopul mai exact, dacă facem ceea ce ar trebui să facem sau mai ales dacă facem bine ceea ce facem. Nu trece zi în care să nu îmi pun toate aceste întrebări. Am ajuns la concluzia că știu mult prea puține despre mine și că n-o să ajung să știu care mi-e locul până nu mă cunosc. Dezvoltarea personală, însă, e probabil cea mai interesantă excursie pe care o poate face cineva care dorește să afle spre ce valori ar trebui să tindă.

Eu deja sunt gata de drum, tu ești?

În primul rând, ca să te cunoști și să te dezvolți trebuie să descoperi ce îți place să faci. Pasiunile sunt startul acestei drumeții. Dacă nu-ți place să faci nimic sau nu ai încercat ceva anume e timpul să te ridici din pat și să fugi spre ce te poartă inima: pictură, desen tehnic, muzică, fotografie, citit, gătit, orice e extra curriculum și te face să te simți bine.

Dezvoltarea personală e peste tot; practic tot ce te face mai bun la ceva – un curs, un exercițiu sau chiar o pauză se poate considera ca parte a evoluției tale.

Pe lângă pasiuni, trebuie să descoperi cum să formezi legături cu oamenii și cu natura. Omul e o ființă ce tânjește după contact. Descoperă ce fel de persoane vrei să ai lângă tine, oamenii din jur te ajută mult mai mult decât crezi în procesul de autocunoaștere. Cheia cunoașterii e să încerci cât mai mult și cât mai multe, experimentează, cunoaște oameni, fă lucruri de care te temi, ieși din bula ta de aer, sparge-o, distruge-o.

Nu poți să aprinzi un foc folosind doar bețe, fără efort susținut.

Lenea n-o să te ducă nicăieri, poate doar înapoi în pat! Fă ceva bun pentru tine și nu mai spune „o să fac asta mâine”, crede-mă, o să te simți mai bine după.

Acum că te-ai ridicat, hai să vorbim puțin! O mică introspecție n-a omorât pe nimeni. Gândește-te câte opțiuni îți oferă viața, gândește-te că n-o să te afli mereu în zona ta de confort. La un moment dat o să fii singur pe lume, o să fii un adult cu normă întreagă. O să fii dezorientat și nu cred că-ți dorești asta. Încearcă să descoperi la ce ești bun, ce ți-ar plăcea să oferi lumii, ce ți-ar plăcea să-ți oferi ție. Găsește ceea ce vrei să faci și luptă pentru asta, luptă pentru tine. Ține minte că ai drepturi, ai dreptul să te exprimi, ai dreptul să gândești. Ai dreptul să faci propriile alegeri și în același timp vizualizează consecințele faptelor tale.

Fii hotărât, dar nu te lăsa dus de val!

Nu uita că nu ești izolat, nu ești nici Robinson Crusoe și nu ești nici în The Walking Dead. Toată lumea încearcă să se cunoască pe sine, nu numai tu. Cu alte cuvinte fii bun și ține cont că toată lumea duce aceeași luptă ca și tine.

Găsește-ți valorile. Trăiește după principii!

Să te cunoști pe tine înseamnă să te definești, dacă vrei să afli cine ești încearcă să găsești regulile după care vrei să trăiești. Vreau să strălucesc și să arunc cu lumină în jurul meu sau vreau să nu țin cont de nimeni și de nimic? Tu alegi dacă vrei să te ghidezi după moralitate și să-ți pavezi drumul cu principii. Tu alegi să fii om cu tine și cu cei din jur.

Fă om din tine! Cunoaște-te și apoi lasă oamenii din jurul tău să te cunoască!

Dezvoltarea personală înseamnă, pe scurt, să cauți să te inovezi. Pe zi ce trece încearcă să te descoperi cât mai mult, pune-te în situații în care nu ai mai fost. Descoperă că poți să simți o multitudine de sentimente pe care nu le simțeai până acum. Trăiește cât mai multe, simte tot ce trebuie simțit. Corpul tău e o închisoare și mintea ta e un paradis, clădește o punte între ele, explorează paradisul și te vei simți ca acasă în acea închisoare.

Nu lăsa pe nimeni și nimic să te oprească din a te descoperi, urcă muntele autocunoașterii și al autodezvoltării. Să nu-ți fie frică de posibilele avalanșe, o să le faci față.


Autor: Georgiana Badea
Foto: Lobonț Ștefan