Limbi Străine
Limbi Străine

Data de 26 septembrie marchează Ziua Europeană a Limbilor. În era globalizării, ele au devenit parte a vieții noastre: la școală, la TV, în filme, muzică, și peste tot pe stradă. Prin urmare, ce beneficii putem avea din învățarea unor limbi străine? Hai să vedem!

 

  1. Sunt de mare ajutor în călătorii

Oriunde am călători în afara țării, fie că suntem în aeroport sau la gară, vom avea nevoie să vorbim într-o limbă străină (cel mai frecvent limba engleză). Cu cât ne exprimăm mai bine, cu atât vom primi și înțelege informațiile necesare mai ușor! Fiecare drum spre un punct turistic va fi o aventură plăcută, deoarece, indiferent de inconvenientele întâmpinate, vei reuși mereu să dai glas gândurilor tale astfel încât să fii înțeles de interlocutori.

 

  1. Nu e neapărat nevoie să fii călător ca să interacționezi cu străinii!

Să zicem că ești pe stradă, iar un turist străin te abordează, cerându-ți informații:  „unde se află clădirea X?”, „poți să îmi faci o poză cu statuia aceasta, te rog?”. Prin ajutorul oferit, nu doar că devii un mini-supererou al zilei respective, ci vei și reuși să afli povești noi ale unor oameni ca și tine.

 

  1. Diversitate culturală

Poți simți cu adevărat versurile melodiei preferate! Poți pătrunde în lumea fascinantă a unui roman scris direct în limba-mamă, nu tradus în română! Nu-i așa că sună bine? Pentru cei care doresc să avanseze în cunoașterea unei limbi, surprizele nu încetează să apară. Cu cât ai mai mult contact cu o limbă, cu atât vei înțelege toate nuanțele sale, toate expresiile colocviale și înțelesurile ascunse ale unor fraze. Barierele culturale încep ușor-ușor să dispară, deoarece poți înțelege mai clar modul de gândire al altor popoare.

 

  1. Fiecare limbă prezintă un mod diferit de a înțelege lumea

Familie, mâncare, natură, casă, călătorie, numere, adjective – astea sunt primele cuvinte pe care le reții atunci când studiezi vocabularul unei limbi. Înveți să te exprimi la nivel elementar, și fiecare nou enunț compus de tine e o mică victorie. But that’s just the tip of the iceberg! Pe măsură ce avansezi în cunoașterea limbii, vei descoperi expresii noi care indică nu doar o stare, ci și modul în care țara respectivă vede un anumit lucru.

 

  1. Brain training!

Creierul nu trebuie lăsat să lenevească prea mult! Numeroase studii au dovedit faptul că învățarea unei limbi și exersarea ei constantă stimulează gândirea creativă și ajută la prevenirea apariției unor boli precum demența sau Alzheimer. Cu alte cuvinte, nu doar că înveți ceva nou și interesant, ci îți vei și îmbunătăți capacitățile intelectuale pe termen lung!

 

Așadar, te-am convins? Există nenumărate metode prin care poți să înveți o limbă străină, de la aplicații la cursuri online. Tot ce trebuie să faci este să ai voință, să fii perseverent și să ai contact cât mai îndelungat cu respectiva limbă prin lecții, filme, muzică, filmulețe pe Youtube și orice altceva mai consideri util.

Spor la învățat și distracție plăcută!