Nu știm câți dintre voi urmăriți știrile, majoritatea vă folosiți telefoanele și laptop-urile la intensitate maximă. Căutați pe Instagram, Facebook, pozele cu el sau ea, mai bârfiți una alta, nimic nou, doar ce vă interesează. Dar oare dacă vă întrebăm ce eveniment a avut loc vineri, ați putea spune? Și nu, nu majoratul ăla ca o nuntă, ăla nu e eveniment. Vineri, 20 septembrie 2019, a avut loc un marș mondial pentru planetă în care tinerii cereau liderilor să ia măsuri cu privire la schimbările climatice.

Cine a venit cu inițiativa unui marș mondial pentru planetă?

O fată de 16 ani din Suedia. Cunoscuta activistă este vocea tinerilor care vor o planetă pentru generațiile viitoare. O planetă, nu o ruină. Greta Thunberg protesta la vârsta de 15 ani, august 2018, în fața Parlamentului suedez, cerând niște schimbări pentru problema climatică. În noiembrie 2018, 170.000 de elevi din 24 de țări s-au alăturat protestului adolescentei, fiecare în țara sa. Astfel, vineri a avut loc cel mai mare protest din istorie pentru atragerea atenției asupra schimbărilor climatice. Vinovata? O fetiță.

„CUM ÎNDRĂZNIȚI?!”

„Oamenii suferă, oamenii mor, și ecosistemele noastre sunt în colaps.

Suntem la începutul unei extincții în masă, și voi vorbiţi doar despre bani și povești despre creșteri economice eterne.

Cum îndrăzniți?!” a fost doar o parte din mesajul tinerei suedeze. 

Ceea ce este tragic în adevăratul sens al cuvântului, este realitatea pe care noi nu vrem să o vedem. Desigur, liderii mondiali au o mare parte din vină. Dar vinovații suntem noi. Toți oamenii care își aruncă ambalajul de la ciocolată pe jos, toți oamenii care lasă pe băncile din parc sticlele de cola și dozele de pepsi, toți oamenii care dau drumul de pe geamul mașinii numeroaselor pungi de plastic sunt de vină. Toți oamenii care au spus cândva: „E doar o pungă, ce contează?” sunt la fel de vinovați ca fiecare lider prezent la summitul ONU pentru climă, cei acuzați de Greta.

Ne-o facem cu mâna noastră și a fost nevoie de un copil de 15 ani, un marș mondial, un Amazon în flăcări, ghețari topiți și un strat de ozon găurit ca să realizăm asta…

Cât de des ne întrebăm cât ne mai suportă planetă noastră?

Haideți să ne gândim la plasticul produs care sufocă solul pentru mai multe decenii de acum încolo, să ne reculegem pentru pădurile amazoniene sau siberiene și să calculăm câte ape putem polua într-o zi?

Un lucru este cert:

„Distrugând natură, ne distrugem și pe noi.”

Și pentru că ne place să dăm exemple chinestezice, Isaac Asimov în seria „I, Robot” ne spunea că omenirea este precum un virus, iar planeta este gazdă… Fie gazda ucide virusul, fie virusul ucide gazda, sfârșind odată cu ea.

Un studiu spune că 55% din populația Americii de Nord are afecțiuni la inima după vârstă de 50 de ani. Și acest lucru se datorează dioxidului și monoxidului de carbon inhalat alături de alte gaze.

Dar vă mai aduceți aminte când benzina se făcea cu plumb?

Datorită schimbărilor climatice și distrugerii acestui ciclu natural, vom ajunge să ne dăm cu sania vara și să facem Revelionul la plajă bronzați. Toate aceste schimbări afectează întreg ecosistemul! Savane, deșerturi, oceane, mări și fluvii sunt obligate să ne mai suporte acțiunile neglijente față de mediu, fiind îndreptate doar spre profit.

În 1980, Carl Sagan a avertizat că noi emanăm mari cantități de dioxid de carbon crescând astfel efectul de seră și transformând planeta noastră într-un cuptor la fel ca planeta Venus.

De când a spus aceste cuvinte, noi am ars în atmosfera lumii noastre încă 400 de miliarde de tone de CO2.

Și în continuare o vom face…

Pentru că petrolul este instrumentul de control al băncilor mondiale și al corporațiilor. Astăzi, am ajuns la capătul puterilor în lupta cu interesele din piața energetică.

Tinerii de pe întreg globul ies în stradă pentru a-și salva lumea. Își dedică o parte din timpul lor pentru a protesta, în speranța că, poate, vor fi ascultați și se vor lua niște măsuri. Nu pentru ei neapărat, ci pentru copiii lor.

O independență energetică ne poate lansa într-o nouă revoluție industrială în care oamenii ar fi mai liberi și mai greu de controlat financiar. Combustibilii fosili sunt de multă vreme o sursă învechită…

Dar oare ce mai zic acei ghețari?

 

P.S. Împreună (autorii acestui articol) am descoperit un videoclip în timp ce ne documentam. Am fost puternic influențați și poate și vouă vă va deschide ochii în anumite privințe.

Miruna A. Sabău

Marian-Dorin Nițor