Trăim într-o lume din ce în ce mai strictă, o lume a idealului. Sau, cel puțin, așa se arată a fi. Oricine ești dincolo de ecran, orice urmează să faci, vei fi criticat. Cu siguranță se va găsi un nenea care să o facă. De multe ori e dificil să gestionezi criticile pe care le primești. Hai să discutăm un pic. Vrei o cafea?

Nu există război cu un singur combatant

Cel mai important aspect al unei bătălii e că niciodată nu ești singur. Cineva a mai trecut sau trece prin același lucru ca și tine. Nu te simți în niciun moment izolat. Nu te simți diferit față de restul, ciudat, neînțeles. Știu, în unele momente respiri praf într-un deșert pustiu. Dar realitatea nu stă deloc așa. Caută-ți alinarea și o vei găsi. Descoperă oameni care s-au lovit peste aceleași ziduri. Acești oameni au fost criticați de alegerile lor la fel cum ai fost, ești sau vei fi și tu. Dacă ei nu au renunțat, te vor ajuta să nu o faci nici tu. Dacă ei au renunțat – secret time – tot te vor ajuta: să nu o faci și tu. Orice eșec al cuiva trebuie să fie un boost de încredere și ambiție că tu poți.

Invidia și prostia nasc criticile

Cei invidioși pe alegerile tale nu vor ezita să te critice. Ei nu au reușit să facă asta, le-a fost frică să urce muntele, iar tu îi saluți din vârf, cu zâmbetul pe buze. Simt nevoia să se apere, ar crăpa inima în ei să tacă. Lasă-i să vorbească. Tu, între timp, analizează ce spun ei, privește-ți statutul, realizările și cântărește. Merită atenție critica lor? Chiar crezi că, dacă vei coborî muntele, îți vor întinde mâna în semn de ajutor? Nu, soro, nu, frate. Atunci nu vor mai putea să o facă, fiindcă nu vor mai fi acolo. La colaci înainte și cam atât… De altfel aceiași ei dau dovadă de prostie. Un om inteligent nu doar că analizează modul în care ai ajuns în vârful muntelui, ba chiar are o urmă de bucurie așezată pe fruntea-i. Nu-ți va cere să-l aștepți, dar se poate să-ți facă o surpriză plăcută și să te însoțească.

criticat

Sunt student la litere și știu ce vorbesc

Uit de toate și mă arunc în mulțime. Amice, sunt student la litere. În secolul al XXI-lea a fi student la facultatea aceasta nu e văzut prea bine de mulți. Când am luat decizia de a studia la Litere, majoritatea au râs de mine. Unii profesori din liceu m-au criticat, ba chiar am fost făcut „bou” pentru că nu aleg un alt domeniu. Unii colegi m-au susținut, dar mulți au spus că-mi voi pierde inutil timpul. O gură rujată mi-a spus odată că sunt limitat și că sunt mult sub cei care vor alege medicina sau informatica. Lupta pe care o duceam s-a extins și în familie, unele rude aruncându-mi „Doar nu ești nebun?”-ul când le ziceam vestea. Pe malul celălalt, râul curge invers: părinții m-au susținut, prietenii m-au susținut, diriginta m-a susținut, chiar și medicul de familie m-a susținut. Acești au fost oamenii valoroși, care au dat dovadă de înțelepciune mai presus de orice. Nu s-au gândit că trebuie să fiu criticat, ci că trebuie să fiu susținut.

Toate trec până la urmă

Încearcă să le lași naibii de critici. Să le calci în picioare și să îți continui deplasarea. Mai devreme sau mai târziu vor dispărea definitiv, amintindu-ți vag de ele într-o zi însorită de vară. Nu apleca urechea la toți pierde-vară care-și dau cu părerea și se pretind mari filosofi și mari judecători. Nimeni nu știe mai bine decât tine ce e mai bine și mai benefic pentru tine. Te asigur că, dacă nu vei băga în seamă criticile, viața ta va fi mai ușoară. Știu, ești o persoana sensibilă, empatică și de multe ori cazi în gol destul de ușor. Și eu am fost – și sunt în continuare – la fel. Dar am reușit să trec peste bariera criticilor. Am realizat că realitatea nu e deloc așa cum spune mama, profu’ de antreprenorială sau domnu’ Virgil de la poștă, care, apropo, între două discuții de cât e de inutil să merg la litere, mi-a scris numele “Chievin” pe recomandată.

Ține pasul drept, privirea înainte

Așa că pune-ți pantofii cei buni, strânge bine șireturile, aranjează-ți părul și mergi. Mergi drept și ai grijă la picioare. Vei vedea oameni care îți vor pune piedici la tot pasul, vei auzi strigăte din spate. Sari peste ele și nu te întoarce! Iar, dacă ai de gând vreodată să te oprești ca să pui piedică la rându-ți, scrie-mi înainte. Te voi dojeni așa cum se cuvine. Omul a fost creat în comunitate să creeze o societate prin susținere mutuală și nu prin piedici, țepe și mârșăvii.

 

Uite, ai terminat și cafeaua. Nu-ți face griji, spăl eu cănile. Până la următoarea vizită, să ai mintea limpede și să umbli pe străzi luminate!