ISU-SMURD
ISU-SMURD

Voluntariatul este responsabilitatea, dar și plăcerea de a îi ajuta pe cei din jur. Acesta presupune dăruire și omenie, calități tot mai puțin întâlnite în ziua de astăzi. Am ales să scriu povestea unei domnișoare din cadrul ISU-SMURD.

Emanuela Avram, tânără interesată nu doar de experiența câștigată, abilitate foarte căutată de către angajatori, ci și de a aduce bucurie oamenilor care au nevoie de ajutor. Tânăra noastră ne va împărtăși câteva dintre experiențele și părerile ei.

Emanuela este studentă în anul I la Facultatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș. Ea se ocupă cu voluntariatul, atât în cadrul Serviciului de Ambulanță Bistrița-Năsăud, cât și în cadrul ISU-SMURD.

,,La început era doar o dorință de a ajuta comunitatea și de învăța câteva chestiuni de bază legate de primul ajutor. Apoi totul s-a transformat în pasiune. Chiar într-o dorință arzătoare de a-i ajuta pe oamenii aflați în cele mai grave situații și care aveau nevoie de sprijinul medical cel mai urgent.” ne împărtășește tânăra.

Pasiunea și determinarea sunt două componente prioritare ale succesului, fapt pentru care vom afla cum dragostea pentru medicină s-a înfiripat în sufletul tinerei.

,,M-am hotărât să aleg medicina la finalul clasei a 10-a, în ciuda faptului că am fost la profil uman (științe sociale-bilingv engleză). Pot să spun că această pasiune s-a dezvoltat odată cu sutele de ore de voluntariat, și mi-am dat seama că un simplu “mulțumesc!” din partea unui om căruia i-ai putut alina durerea și suferința face mai mult decât orice pe lumea asta.”

Ca în orice domeniu, întâmpinăm dificultăți la tot pasul, în drum spre succes. Cheia împlinirii viselor în ceea ce privește cariera este să nu ne dăm bătuți și să știm exact ce ne dorim de la viață, așa cum Emanuela a făcut încă de la început.

,,M-am pregătit singură o mare parte din timp și am primit sprijinul unei profesoare din liceu. Ceea ce m-a ajutat enorm. Însă a fost extrem de dificil să mă pregătesc și pentru examenul de bacalaureat și pentru admitere în același timp. Asta, pentru că erau materii extrem de diferite. Însă atât sprijinul celor din jur și încurajările primite, cât și dorința mea arzătoare, m-au ajutat să imi indeplinesc visul.”

Mai mult de atât, aceasta spune că este singura meserie în care se regăsește și care o face pe deplin fericită. Este un exemplu demn de urmat, având în vedere că meseria trebuie să ne definească personalitatea, ci nu doar să aducă un venit în cadrul locuinței.

Sexismul, sau discriminările făcute între femei si bărbați, este o problemă des întâlnită în rândul societății în care trăim. Deși este o problemă cu o vechime considerabilă, nu a fost depășită întru-totul. Din fericire, Emanuela ne anunță cu mândrie că sexismul nu este ceva întâlnit în rândul voluntarilor din cadrul celor două asociații. „Abilitățile tuturor voluntarilor sunt puse oarecum la îndoială, doar din cauza lipsei de experiență. Odată cu timpul, ambiția și sprijinul acordat din partea asistenților și medicilor, acest aspect se reglează. Fiecare dintre noi dobândind abilități pe care mulți dintre tinerii de vârsta noastră nu le au.”

Povestea fetei reprezintă o motivație pentru mulți alții, activitatea de voluntariat având o mulțime de beneficii, atât personale, cât și sociale.

„Una dintre cele mai memorabile experiențe a fost chiar în luna august, când am participat la modulul 1 de formare în Oradea. În urma acestuia am devenit oficial paramedic. A fost o lună cu extrem de multe examene și probe dificile. La care se adaugă implicit și emoțiile, dar în final mi-au adus multă experiență și satisfacție. De asemenea, am avut onoarea să cunosc o mulțime de oameni noi. Să ascult povești de viață minunate, dar și cazuri cutremurătoare, la care au intervenit formatorii noștri.”

Nu toți eroii poartă pelerină, ca și în cazul unor persoane ca Emanuela. Pentru ea, medicina a însemnat o dragoste, dar și un motiv de determinare în ceea ce privește munca pentru admiterea la facultate. Aceasta a fost admisă la UMFST Târgu-Mureș, ca dovadă a ambiției și perseverenței cu care a învăluit dorința de a fi medic.

„Este o activitate care se face de dragul de a ajuta comunitatea într-un fel sau altul. Este foarte ușor să te implici, iar orele de voluntariat le poți  face atunci când ai tu timp liber. Nu te obligă nimeni să participi cu forța la diverse activități. E o chestie care aduce beneficii. Atât pe plan social, deoarece cunoști o mulțime de oameni noi de la care chiar ai ce să înveți, cât și pe un plan mai îndepărtat, legat de carieră. Voluntariatul fiind considerat vechime în muncă.”

Argumentele au fost prezentate, povestea a fost spusă, iar tânăra dedicată medicinii a fost descoperită. Eu și Emanuela sperăm că v-am convins să vă implicați în cât mai multe activități de tipul acesteia. Alegeți atent conform preferințelor! Fie ca binele făcut să vă fie înapoiat înzecit în viitorul vostru ca voluntari!