Creatori de Viitor
Creatori de Viitor

Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar acesta n-o să fie un articol despre povești la beție, în mare parte datorită/din cauza lui Tudor, managerul proiectului Creatori de viitor, care a avut o mână de fier în ceea ce privește alcoolul, dar o mână de zeu în organizarea unui eveniment inedit, pe care o să îl relatez mai jos prin filtre personale, așa cum v-am obișnuit.

Creatori de Viitor e un eveniment unic în România, tocmai prin prisma faptului că e pentru România. Acest proiect educațional îți oferă de la distracție, experiențe noi și prieteni, până la networking și senzația de apartenență și speranță: simți că nu mai ești singurul adolescent cu ambiții mari care vrea să schimbe țara. Și chiar nu mai ești. Ai încredere în colegii tăi performeri că vor reuși, la fel ca și în tine.

Ce sunt performerii?

Elevi care au excelat în domenii ca olimpiade școlareleadership școlar (organizări de evenimente, voluntariat în ong-uri), cultură și sport. Eu, de exemplu, am intrat pentru că m-am implicat în evenimentele POV21, am publicat poezii în reviste literare și am fost la două olimpiade școlare, etapa națională.

Creatori de Viitor

Dacă te regăsești în ce am scris mai sus sau simți că faci lucruri diferite față de colegii tăi, și tu poți să fii performer. Dar vara viitoare, căci atunci sunt înscrierile.

Cum se desfășoară, mai exact, Creatori de viitor?

Nu pot să îți spun exact. Nu există o formulă clară, pentru că organizatorii experimentează în fiecare an lucruri noi, bazate pe cerințele și așteptările participanților, dar ce rămâne neschimbat de obicei sunt sesiunile Transform: sesiuni în care invitați specialiști în diverse domenii vin să îți împărtășească sfaturile lor în viață și carieră. Ca un fel de TEDx, dar cu o sesiune mult mai largă de Q&A.

Știu ce vă întrebați. Ce s-a întâmplat la sesiunile Transform de anul ăsta? Ei bine, o să le trec mai jos în revistă pe cele care m-au inspirat mai mult. Dar înainte, hai să acoperim câteva aspecte cheie dacă vrei să mergi la creatori de viitor:

1. Timp

Dacă ești o persoană care-i pe treabă bună, te vei distra la creatori de viitor. Asta pentru că totul e pe repede înainte. Vei vedea că o să înveți să te îmbraci dimineața în 15 minute, cu tot cu duș, sau că vei mânca în 20 de minute masa pe care ai așteptat-o o oră. Sau că vei fuma o țigară mai repede decât în pauza de la școală. Ah, cam singurele minute când stai jos sunt la activități.

Dar e de bine. Asta e pentru că programul e foarte divers și încărcat. Ai foarte multe activități interesante, dar cu timp liber puțin. Chestii așa de mișto încât ti-ar trebui timp dublu, dar cineva, cumva, a reușit să le îngrămădească în câteva ore.

Timpul e folosit la maxim și n-o să regreți graba sau decalajul de program. Poate doar când îți chiorăie mațele.

2. Voluntari

Creatori de Viitor

Una din părțile mele preferate? Voluntarii. O să fie gardienii tăi în zilele programului. Dar genul ăla de polițiști care mai glumesc cu tine stând în fața celulei. Poate îți mai și aduc dulciuri.

Sunt cam de vârsta ta, așa că o să te înțelegi super bine cu ei, ziua. O să faceți poze, o să jucați jocuri stupide, o să râdeți și o să discutați lucruri interesante. Noaptea… o să facă raiduri prin camere și o să te ducă în camera ta. Sau o să îți ia alcoolul. Fără excepții. O să fie responsabili cu orice preț.

Daaar, e distractiv. N-aș da pentru nimic momentele de adrenalină când faci pe ninja-ul și încerci să ajungi la alt etaj fără să te vadă și să te audă. Sau când mergeam cu spatele și m-am trezit cu degetul lui Tudor (boss-ul final) pe omoplatul meu. Am simțit răceala morții.

3. Locuri noi și persoane mișto

 

 

Excursiile la „Creatori de viitor” au fost foarte diverse, vizitând de la mânăstiri și ruine de biserici până la herghelii sau ateliere de haine tradiționale reinventate.

Dar ce e mai important la excursii sunt oamenii cu care le faci. La creatori de viitor majoritatea sau chiar toți participanții sunt persoane cu simț civic debordant și cu activități diverse și impresionante. Dar, trecând peste faptul că unii sunt olimpici internaționali la materii reale, iar alții se ocupă cu fundraising sau PR în ong-uri ș.a.m.d., e ceva comun la toți.

Simți că faci parte dintr-o familie mai mare, care vrea să schimbe nu doar țara, ci și lumea. Și îți dai seama că lumea nu e atât de gri pe cât ai crezut, iar dacă cineva reușește să unească toți tinerii cu potențial într-un loc, mai e speranță.

4. Continuitate

Problema generației ăsteia e procrastinarea. Problema multor proiecte de acest fel e că după ce se termină tot entuziasmul se duce.

Dar aici nu se pierde chiar tot. Cei mai implicați o să aibă șansa să se implice în diferitele proiecte pe care comunitatea creatori de viitor le-a născut: să organizeze sesiuni Transform la el/ea în oraș, să fie meditator în cadrul proiectului TeachU sau să propună chiar participantul o idee de proiect.

Cum m-am TRANSFORMat?

Au fost multe momente faine la creatori de viitor care m-au ajutat să aprofundez sau să cunosc gândiri sănătoase sau lucruri utile despre viață sau carieră. Dar o să le trec în revistă doar pe cele mai importante pentru mine.

Simona Ciff

Creatori de Viitor

Simona e o tipă super drăguță și energică. Care a reușit să ne amintească că trăim după ore de mers cu CFR-ul. E ceva.

Ne-a ținut un seminar interactiv despre inteligența emoțională. Și am aflat că la școală nici nu ai nevoie de memorie bună pentru a reuși. Mai importantă e încrederea în tine, controlul emoțiilor și să îți găsești stilul de învățare.

Am mai învățat că inteligența emoțională e principala caracteristică a succesului. Și cum, atunci când suntem triști, rulăm frecvențe joase care mai mult ne fac rău. Totul e despre energie.

Și cum facem să nu mai rulăm, așa cum a zis Sim, rușine fm, dezamăgire fm, și alte frecvențe negative? Exercițiu. N-o să meargă la început, dar doar pentru că așa ne-am obișnuit să gândim. Trebuie să realizezi că dacă greșești nu îți scade cu nimic valoarea, iar atunci când o faci asumă-ți și vezi ce poți schimba.

Repetă: Mă iubesc pe mine, Iubesc viața, Iubesc oamenii, valoarea mea e aceeași.

Pare un bullshit motivațional, dar nu e. Programele noastre emoționale sunt instalate în primii ani de viață, iar de atunci tot rulăm cu ele. Rușine, frică, dezamăgire. Nu ne dăm seama că noi alegem emoțiile pe care le avem, dar asta se poate doar prin exercițiu.

Trebuie să ne dăm seama că încrederea noastră trebuie să fie constantă când nu reușim, când lumea nu e de acord cu noi, când ceilalți ne resping.

Pentru că valoarea ta nu vine din stimuli exteriori, ci din tine. E doar o iluzie că nu ești bun când alții te resping, de fapt ești la fel. Valoarea ta e constantă. Orice om are calități și defecte, e inevitabil ca oamenii să te respingă și să nu fie de acord cu tine, e inevitabil să greșești. Mulțumește-te cu ce ai.

Și repetă: Mă iubesc pe mine, Iubesc viața, Iubesc oamenii, valoarea mea e aceeași. Valoarea mea e aceeași.

Emoțiile pozitive vin mai târziu. Când îți dai seama că cele negative sunt doar reflexe. Scapă de ele. Gândește rațional.

Ex: Când ți-e frică de ceva și nu se întâmplă, învață să nu îți mai fie frică și a doua oară.

Echipa John Maxwell România

Împreună cu echipa John Maxwell am avut un joc de leadership pe echipe. Acolo am învățat cât de complexă e fiecare persoană, cât de multe putem învăța despre alții în doar două ore, dacă le folosim eficient, și că atunci când ești autentic, ai doar de câștigat.

De asemenea, dacă le spui altora la ce sunt buni, vor deveni buni. Nu există greșeală mai mare decât să te concentrezi pe lucrurile rele ale unei persoane, dar și ale tale.

Preotul Constantin Necula

Creatori de Viitor

Aici a fost fun. A fost un șoc să vezi un preot folosind cuvinte precum căcăcios, what the fuck și bou. Dar important e că a știut să se pună în pielea tuturor și nu a văzut lucrurile alb și negru, ci cu o profunzime mai largă.

Nu am întâlnit aici prejudecățile care se aplică de multe ori preoților, ci mai de grabă am întrezărit ceva din spiritul Papei Francisc: unul care ne vorbește despre un Dumnezeu ce îi acceptă și înțelege pe toți, în autenticitatea lor.

Concluzia finală a fost: suntem toți oameni, iar indiferent dacă ești preot, polițist, vânzător la magazin sau CEO al unei companii, contează un singur lucru: să ajuți oamenii să crească.