Cozy Poetry Night
Cozy Poetry Night

Într-un secol consumat de Instagram, meme-uri și trenduri ce se schimbă prea repede, o gașcă de tineri fac din poezie cea mai spectaculoasă formă de manifestare la festivalurile și cafenelele din țară. Se numesc Cozy Poetry Night și lumea deja îi știe ca formând cel mai cool proiect de performance poetic. Concret, aceștia își recită creațiile pe acompaniament muzical, făcând show în fiecare loc în care merg.

Adresându-se tuturor iubitorilor de poezie, literatură și muzică, depășesc cu mult ideea de cenaclu clasic.

„Totul a pornit dintr-un moft. Acela de a avea unde să mergi o dată pe lună și să te simti confortabil. Să poti auzi subiecte care te interesează. Să poți bea un vin bun. Să interacționezi cu oameni amuzanți și cât mai versatili. ”

– ne spune Lorena Enache, un personaj inedit pentru cei care au avut ocazia să o întâlnească.

Lorena este managera, șefa, „nașa bogătașa” pentru cei de la Cozy Poetry Night. Exact așa s-a prezentat atunci când am stat cu ea la povești nemuritoare, moment în care ne-a mai dezvăluit că nu e ușor să scrii pentru a prinde la public:

Să faci cunoscută poezia, să o introduci într-un spectacol care să atragă cât mai multă lume, iar oamenii să se distreze, ei bine, acolo e adevarata provocare. 

Totul a început pentru ei cu un eveniment la Acaju, un local foarte iubit din Iaşi, care le-a adus un succes răsunător. Mai erau multe de făcut, însă grupul de tineri a înțeles că încă mai există consumatori de poezie. Trebuie doar să știi cum să faci strigarea.

Evenimentele au început să se înmulțească, cafeneaua devenea plină încă dinainte de a începe momentul artistic, iar tinerii de la Cozy au trăit fiecare moment la intensitate maximă.

Nu mai știam dacă să zic mulțumesc sau să mă pun în genunchi și să plâng că uite! Uite ce a ieșit din mânuțele și gura noastră. Am vrut să facem oamenii să iasă cu un motiv din casă. Să nu se plictisească și la final să vrea neapărat să povestească și altora.

La un an diferență s-a produs conexiunea dintre Acaju și Fine Its Pink, o trupă de oameni minunați, conexiune ce a aruncat Cozy Poetry Night în nebuloasa spectacolelor de poezie.

Au început să facă show în cafenele în București. Pe la Street Delivery Iași, București, Bacău, CARTFEST – care le-au dat și onorariu. Lume multă, oameni faini, emoție, încântare, extaz. Cam așa ar putea fi descrise momentele de la Cozy.

Cozy Poetry Night

 

Cozy Poetry Night

Bineînțeles, au avut parte și de incidente. La unul dintre evenimente au fost dați efectiv jos de pe scenă. Motivul? Patroana localului nu a considerat poezie ceea ce prestau ei, așa că fără să țină cont de eforturile organizatorilor și de momentele îndelung pregătite de artiști, i-a dat jos pe toți de pe scenă. Asta se întâmplă atunci când nu înțelegem că vremurile se schimbă și că până și poezia trebuie să evolueze odată cu noi.

În ceea ce privește felul în care sunt văzute momentele de performance poetic, am aflat următoarele:

Sper că anul viitor, cei care coordonează festivaluri mari de literatură, artă, muzică își vor arunca ochii și spre noi și vor înțelege că un spectacol ca acesta trebuie promovat și plătit. Nu spun asta pentru că este coordonat de mine, ci pentru că este o muncă imensă în spate, nu venim și citim două poezii și zâmbim chinuit de două ori. Nu, noi chiar personalizăm poezia într-un spectacol.

În spatele unui proiect genial, se află mereu o echipă de oameni senzaționali. Așadar, Lorena ne-a dezvăluit numele celor cu care colaborează: Sorin Despot, Roxana Prisecariu, Lucian Brad, Elena Simion, Claudiu Komartin, Sorin Chiperi, Siberia, Silvia Grădinaru, Sfat și Pulsar, Claudiu Maftei, Larisa Danilov etc.

În total sunt peste 20 de oameni, iar la evenimente sunt cam 7-8 dintre ei, care împart scena cu persoanele ce asigură muzica (Fine Its Pink, Siberia în trecut, SPZ).

Pentru că uneori arta e la un click distanță, le-am stalkerit intens contul de Instragram. Nu de alta, dar au acolo niște versuri de te iau naibii toate emoțiile. Am să las aici câteva dintre cele care mie personal mi-au plăcut cel mai mult. Am zis câteva, pentru că n-aș fi putut să le pun pe toate:

Cozy Poetry Night

Nu e puțin lucru să susții astfel de spectacole și să te dezbraci de inhibiții în fața atâtor oameni. Emoția celor de la Cozy ne-a fost descrisă astfel:

Când cineva din public ajunge la mine cu inima ca o grenadă și încearcă să îmi explice cât de mult i-a plăcut și că i-am amintit de nu știu cine și că e așa mândru că ne-a văzut, aia e alt tip de tahicardie emoțională pe care o simți ca organizator.

Cumva, această lume a poeziei este împărțită pe elite. Cei cu care am vorbit ne-au spus că există puțină deschidere față de cei care nu sunt afiliați la cine știe ce grupare oficială. Deși poezia ar trebui să fie singura care contează, și care face o diferență, există sectele respective de poeți care țin la imaginea lor și care nu se complac în promovarea sau susținerea celor noi, entuziaști. Care nu-și pun arta într-un șablon, ci pur și simplu o fac să strălucească.

Cozy Poetry Night

Lorena ne-a mai spus în felul următor:

„Bine, aș fi idioată să nu recunosc că sunt și scriitori care chiar sunt deschiși la minte și acceptă că mai pot face treabă bună și persoane care vin de nicăieri. Cum ar fi Sorin Despot sau Dan Coman, scriitori mari care au înțeles că poezia o descoperi coborând de pe vârful tancului pe care stai cocoțat, apărând reduta poeziei. ”

Deși ne-a spus că ei sunt poeți, și ca prin urmare, nu știu să fie amuzanți, am insistat să ne povestească un moment memorabil, da le spectacole, din backstage. Astfel că am obținut de la această nașă bogătașă a grupului următoarea mărturisire:

„Apropo de Sorin Chiperi, știu că la Cartfest l-am prezentat pe scenă drept tipul care a umblat jumătate de an după mine. L-am băgat în Cozy ca să înțeleagă că sunt bossy bitch, nu sugar girl. La un moment dat, la București, a dat-o și el de gard când a zis la microfon ceva de genul: „Lorena mereu se plânge că termin prea repede”, iar prietenul meu era în public. Se referea la momentul de poezie, bineînțeles. Nu s-a gândit nimeni la asta, bineînțeles.

„Pot să îți mai spun de un moment inconfortabil și ironic pățit vara asta. Am fost căutată la  un moment dat de un festival a cărui temă de anul acesta se potrivea proiectului. Am discutat la telefon nevoile noastre logistice, pe care le-au onorat întocmai, dar când a venit vorba de onorariu, deși cerusem ceva infim, mi s-a spus că nu se poate, că nu au buget și că ei caută artiști care pot urca pe scenă și fără. Am acceptat așa.

Ajunsă la festival, ca de fiecare dată, merg să vorbesc prima dată despre decontul transportului. Unul dintre organizatori, care probabil nu a înțeles cine sunt, mi-a spus: „ Da, da, mergem, semnăm acum contractul pentru decont, iar banii ceilalți îți intră zilele astea. Când a văzut că mă uit încurcată, colega lui l-a tras de mânecă și i-a zis că nu, că eu nu am de luat onorariu. Au râs toți și și-au cerut scuze că m-au confundat: „Aaaaa, scuuuuze, voi nu aveți de luat onorariu”. Daaa! Penibil puțin. Dar lor li se părea amuzant că nu ne-au plătit.”

Țelul cel mai mare al acestor oameni frumoși este să facă un festival Cozy.

În aer liber, pe scene mari și mici, la umbră sau în lumina reflectoarelor, natural și distractiv, cu multă verdeață și baruri la care se servește alcool de calitate, neîndoit. Deși pare greu, datorită nevoii imperioase de ajutor financiar, Lorena promite să nu se mărite până nu face și asta. Deși locuind vizavi de Sala Palatului se trezește văzând peste tot afișe cu Fuego și alți artiști, știe că într-o zi se va afla acolo un ditamai afișul cu Cozy Poetry Night.

În încheiere, am întrebat-o pe mândra noastră dacă are un mesaj pentru cei care ne citesc:

Nu am un mesaj pentru cititori. Vreau să spun tuturor să aibă grijă de locul în care trăiesc, de aer și de vietăți. Să aibă grijă de cei lângă care adorm în fiecare noapte și să iubească fiecare după puteri. Cărțile nu sunt nici cheia, nici ușa către o lumă mai bună, dar le putem folosi la paviment.

Și veniți să ne vedeți. Cozy există pentru public, nu pentru poeți.

 

Pentru a-i urmări pe cei de la Cozy Poetry Night, accesați-le neapărat contul de Instagram și pagina de Facebook.  Vă asigurăm că merită!


Foto: Cosmin Coteanu, Emma Stanciu, + alte arhive personale
Autori:
Andreea Cordoș
Gabriela Luigia