Când ești boboc la facultate, totul e nou, inedit, aproape copleșitor. Ești bombardat cu informație din toate părțile și e greu să gestionezi totul cu ușurință. Trecând prin aceste experiențe, am decis să compun o listă cu 10 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te muți într-un oraș nou la facultate.

1. Detalii academice

Indiferent de facultatea la care studiezi, e bine să afli din timp care este structura anului universitar, materiile pe care le vei avea, orarul, ce sunt creditele și cum funcționează acestea în calcularea mediei și cum stă treaba cu sesiunea și restanțele. Facultățile au website personalizat unde publică cele mai relevante detalii despre chestiunile organizatorice, iar, în ceea ce privește clasa în care te afli, se pot face ușor grupuri de Facebook, Messenger sau Whatsapp, unde informația se răspândește rapid de la un coleg la altul. E destul de incomod să fii luat pe nepregătite, așa că ochii mari și atenție la cei din jur!

2. Transportul

Mijloacele de transport în comun sunt indispensabile într-un oraș. Student fiind, beneficiezi de reduceri și chiar gratuitate (în funcție de oraș) la anumite abonamente de autobuz, tramvai sau troleibuz. De asemenea, este recomandabil să afli ce linii de transport în comun te duc la facultate sau în alte locuri utile ție. Pentru aceasta există aplicații speciale, ușor de instalat pe orice smartphone, sau chiar hărți online cu traseul și programul exact al liniei căutate – totul e la un click distanță!

3. Instituții și centre culturale

Fiind un reprezentant al mediului academic, instituțiile culturale ar putea fi un punct de interes pentru tine. Fiecare oraș are muzee, biserici, clădiri de patrimoniu sau case memoriale demne de vizitat și de apreciat. De asemenea, teatrul, opera, institutele culturale sau științifice, precum și editurile sau sediile centrelor de cercetare reprezintă puncte-cheie de interes în viața unui student care dorește să se implice activ și să realizeze performanțe academice notabile.

4. Locuri de distracție

A little party never killed nobody! Tinerețea merită trăită așa cum trebuie, deci câte o petrecere din când în când nu strică deloc! Și da, vreau să spun că, lângă lista cu muzee și locuri educative, poți trage o linie și să treci și niște cluburi sau localuri faine, în care te poți relaxa și distra din plin. Tot ce trebuie să faci e să-ți aduni gașca de prieteni și să puneți de un party super tare! Acum ești boboc la facultate, așa că îți permiți!

5. Localuri și cantine

Dragostea trece prin stomac, nu? De fapt, tind să cred că totul trece pe acolo. Mâncarea bună e mereu bine-venită, așadar e bine să cauți rapid pe internet cele mai bune și convenabile localuri, potrivite pentru gustul tău. În câteva secunde, poți verifica rapid meniuri, prețuri, și chiar posibilitatea livrării la domiciliu – asta dacă plănuiești să ai o zi relaxată în camera ta, fără să mai ieși în oraș.

6. Biblioteci și spații de lectură

Pentru zilele în care ai mult de învățat, biblioteca este refugiul perfect. Sălile de lectură de acolo oferă un mediu propice studiului și dispun de toate resursele de care ai putea avea nevoie, de la cărți, la acces gratuit la internet. Bineînțeles că există și locurile mai neconvenționale, precum cafenelele tematice și spațiile special amenajate din parcuri care includ zone plăcute și silențioase pentru iubitorii de lectură sau pentru tinerii studioși.

7. Săli de sport și parcuri

Pentru amatorii și pasionații de mișcare, o listă cu locurile unde pot practica în voie orice sport doresc ar trebui să fie esențială! Sălile de forță, fitness, aerobic sau arte marțiale oferă, de asemenea, pachete speciale pentru studenți, cu reduceri și surprize! Tot ce trebuie să faci este să alegi locul potrivit, să-ți faci abonament și… să nu stai! La propriu!

Pentru zilele mai însorite, mișcarea în aer liber are nenumărate beneficii. O tură de alergare prin parc sau o plimbare lungă cu bicicleta sunt exact ceea ce ai nevoie după o zi lungă și stresantă.

8. Mall-uri/ locuri de shopping

Goodies for everyone! Numeroase studii au demonstrat faptul că shoppingul este o metodă de relaxare. Așadar e bine să știi câteva mall-uri sau spații comerciale unde să te poți plimba în voie, să alegi dintr-o gamă variată de produse, branduri și modele, și să explorezi cele mai noi trenduri!

9. Evenimente

Festivaluri, concerte, spectacole, cluburi de carte, conferințe, inaugurări, concursuri și tombole, crossuri caritabile, expoziții și târguri, toate stau la dispoziția ta! Trebuie doar să știi când, ce și cum. Rețelele de socializare sunt o sursă bună de informare la acest capitol, deoarece poți afla din timp despre diverse evenimente. Întrunirile sociale de orice tip aduc oamenii împreună și îi fac să trăiască momente de neuitat. Așadar, este bine să fii la curent cu tot ce mișcă prin oraș!

untold - boboc la facultate

10. Oportunități de voluntariat

Niciodată nu este prea târziu să fii voluntar! Fie că ai mai făcut-o, fie că vrei sa încerci ceva nou, voluntariatul este un trend în continuă dezvoltare. Poți alege să fii voluntar la evenimente, ceea ce implică o perioadă mai scurtă de timp, sau la diferite ONG-uri. Oricum, ai doar de câștigat: dobândești experiență de muncă pe care o poți adăuga fără probleme la CV-ul tău, îți faci prieteni noi și ai ocazia să trăiești ceva inedit, învățând împreună cu ceilalți. Ajutându-i pe alții, te ajuți și pe tine.

 

Ar fi multe de spus, însă acestea sunt cele mai importante lucruri pe care ar fi bine să le afli atunci când ești boboc la facultate. Nu e grabă, ai suficient timp să le descoperi pe toate; important e să fii mereu curios și să nu-ți fie teamă de o mică aventură în necunoscutul orașului!

 


Autor: Andra Mocanu