Cine este Eve? O puștoaică oarecare, un bărbat care și-a asumat numele unei femei sau doar o imagine creată pentru publicitate?

Mergeam liniștită pe stradă. Era o dimineață rece, cețoasă, de toamnă târzie. Mi-am strâns paltonul în jurul meu și am privit precaută strada. Mi-a luat jumătate de oră ca să ajung în fața restaurantului, însă a meritat din plin. Încă nu fusese deschis publicului, dar afișul cu noua voce minune trona deasupra localului pe un panou publicitar. Nu era poza mea acolo, tot o anonimă, ci doar pseudonimul Misterioasa Eve. Nu era niciun mister la mine, doar o persoană suficient de săracă cât să fie ignorată de toți și toate.

Îmi spuneam atunci că de mâine nu va mai fi așa.

M-am aranjat o zi întreagă. Mă simțeam ca ultima marionetă de paie, dar atât timp cât paiele alea străluceau în lumina reflectoarelor, mă puteam împăca cu gândul. Se făcuse ora 23 și eram așteptată mai ceva decât un star de cinema. Eram o vedetă în adevăratul sens al cuvântului.

În jurul numelui meu se crease o bulă de mister.

În fiecare zi, venea un bărbat alergând și strigând că știe cine este Eve, doar ca să bea ceva pe gratis. La fiecare două zile, apărea câte o visătoare cu păr blond și craci până în gât, ca să afirme că ea este Privighetoarea Jazz-ului, așa cum am fost denumită ulterior.

Se zvonea la un moment dat că am cântat președintelui și reginei Angliei. Se spunea că am cântat o singură dată în viață, am fost auzită de un prinț arab care m-a luat de nevastă, iar acum trebuia să înot în mări de averi. Bineînțeles că niciunul dintre zvonuri nu era adevărat.

Eram tot eu, aceeași doritoare de recunoaștere și validare din partea unor oameni inferiori, majoritatea bărbați. Eram tot eu, aceeași femeie care trăia de pe o zi pe alta dintr-un salariu mizer, pentru că nespălatul de patron nu plătea femeile care aveau curajul să cânte. Doar injurii, niște jigniri și monede aruncate cât colo.

Așa că Eve apăruse ca un mister complet. O noutate. Pagini întregi scrise, conspirații și idei care mai de care. Toate îmi gâdilau orgoliul.

Era amuzant… Al dracului de amuzant.

A fost totul amplificat de întârzierea apariției mele. Ar fi trebuit să cânt imediat, la o săptămână distanță de la anunțul făcut, dar restaurantul era încă sub cheie. Astfel, în seara aceea străluceam într-o rochie roșie care reflecta fiecare rază de lumină. Părul era desfăcut în buclele sale naturale, blondul forma un contrast plăcut și țipător în același timp. Ruj roșu și o notă de pasiune.

Simțeam dorința lor de a mă cunoaște. Ora 23 a devenit ora 23:30 care, la rândul ei, s-a transformat în 00 și apoi 01:00.

Nimeni nu plecase. Toți mă așteptau.

Era momentul meu de glorie. Doar al meu.

Am inspirat adânc și am deschis ușa. Pe moment, nimeni nu a realizat că Misterioasa Eve era în fața lor, emanând talent, ambiție și dorință prin toți porii. Nu le-am atras atenția. Mi-am aruncat haina de blană albă pe un scaun din apropiere și am urcat pe scenă.

Bună seara. Îmi cer scuze pentru așteptare, nu am vrut să par disperată. Au râs. Începusem bine. Am cântat o piesă.

Îmi amintesc de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Se făcuse liniște, totul în jurul meu era cald. Lumânările ardeau. Mirosul de ceară nu îmi era plăcut, dar eram fericită. Nu știam că avea să se termine așa repede…

Domnișoară, am auzit imediat după finalul primei melodii, îți mulțumim pentru prezență. Poți coborî de pe scenă. Era nenorocitul ăla de administrator cu care îmi petrecusem o noapte doar ca să pot dovedi o seară întreagă de ce sunt în stare pe o scenă adevărată cu un public adevărat.

Discutam înainte, stimați domni, femeile sunt bune doar să strice banii la petreceri, nu să le și întrețină. A râs. Am urât fiecare milimetru din persoana lui. Și am reacționat impulsiv. Greșeala mea.

M-am descurcat destul de bine când v-am întreținut o noapte întreagă. Știe soția dumneavoastră cum a fost munca la birou atunci? Am fost dată afară de bărbații de la pază imediat după ce am încheiat de spus fraza.

Eu am plecat, dar el a avut atât de mult de suferit. Am adorat gândul ăsta.

Și ce ai de gând să faci acum? Mă întrebase, urmărind cum mă jucam cu degetul pe marginea paharului de vin. Ochii lui de un căprui cald mă admirau.

Acum? Beau. Să-ți răspund la întrebare. Cine este Eve?

Eve este o provocare, Eve este intimidare.

Eve sperie bărbații prin ambiție, putere, caracter și niște principii bine întărite. Pe cei pe care nu-i sperie, îi distruge, calcă peste ei și trece mai departe.

Și, totuși, ești la masă cu mine. De ce?

Inteligent băiat. Îmi placi.

Dacă ne-am fi întâlnit acum doi ani, eu mi-aș fi încălzit sufletul rece în ochii tăi și tu ai fi putut înota în albastrul meu. Acum, însă, îți sting focul din privire și tu te îneci în marea ochilor mei.

M-am ridicat liniștită și m-am îndreptat spre ușă.

Unde pleci?! Îi auzisem vocea iritată din spatele meu. Fără a face minimul efort de a-mi întoarce privirea, i-am răspuns:

Departe de tine. Ești jalnic, dar suficient de drăguț cât să-mi plătești și mie vinul. Mai vorbim. Las ușa să se trântească în urma mea.

 

Cine este Eve?

Persoana care va cuceri tot ce-și dorește. 

Eve este adevărul meu. În loc să o căutați pe ea, căutați-vă propriul adevăr.

– Eve