muzica

Incursiune: mintea unui tânăr îndrăgostit de muzică

"în Interviuri" by

Grindean George are douăzeci de ani și este din Cluj. Cea mai mare pasiune a lui a fost dintotdeauna muzica, mai cu seamă cele mai extreme genuri ale muzicii rock și metal. Actual chitarist în trupa PaddingMoth, fost chitarist în proiectul de hardcore trap High Status, George și-a început alt proiect, ceva total diferit: muzică acustică. Trupa se numește În Van și sună mai mult decât promițător.

De cât timp cochetezi cu muzica? Ce anume te-a atras spre aceste genuri extreme?

Să-ți spun exact nu mai știu, însă am câțiva ani buni în spate. Eram destul de mic când mi-au cumpărat ai mei prima chitară, posibil să fi avut vreo 10 ani. Țin minte că un an de zile chitara acustică o stat după dulap. Tata, în special, a tras de mine să merg la ore de muzică și încet-încet am prins gustul.

Prima mea întâlnire cu muzica rock o fost în casa vărului meu Radu, pasionat pe vremea aceea de trupa Rammstein. Eram în vacanță pe la el, aveam mai puțin de 10 ani. Mă trezeam și mă culcam pe Rammstein. M-o prins destul de rapid și în scurt timp am început să cercetez singur domeniul. Cu genurile mai extreme am început mai târziu, spre 14-15 ani. Hm… ce m-a atras? Probabil, inițial look-ul metaliștilor și îmbrăcămintea. Apoi, după ce-am înțeles conceptul și am trecut peste faza de COOL, am rămas impresionat de profunzimea manifestării și a mesajului din muzica rock/metal, chiar dacă unele genuri instigă spre lucruri nu foarte ortodoxe. Am început să studiez mai intens muzica și am aflat cât de mult efort trebuie să depui ca să ajungi un muzician care interpretează cu instrumente. Atunci am apreciat și mai tare! Acum genurile extreme despre care vorbești tu, pentru mine sunt obișnuință și cu greu înțeleg când lumea spune să închid muzica.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat, făcând muzică?

Am învățat foarte multe lucruri, însă nu o să mă întind. Cele mai importante? Ok. Am învățat să îmi controlez puțin mai bine emoțiile (de când interpretez live cu trupe), am învățat să îmi controlez maxima anxietate, mi-am dezvoltat cât de cât și abilitățile de comunicare + multe chestiuni legate de viață, stând la o bere sau la un pahar (bine, o sticlă) de vin cu cei pe care i-am întâlnit.

Spune-mi despre poezie; te vezi scriind poeme pentru a publica, sau consideri că sunt doar versuri pentru piese?

Sunt două lucruri separate. Am atât poezii care se pliază pentru interpretare, cât și poezii care merg bine într-o carte. Când compun piese, scriu poezia din mers, odată cu acordurile, cu notele. În rest, am poezii CLASICE, așa cum le numesc eu, care sunt de sine stătătoare. Mi-aș dori să public, bineînțeles, însă nu am de gând să fac eforturi. Să le poarte vântul acolo unde trebuie!

Ce înseamnă să încerci să te afirmi în muzică, în România anului 2019?

Habar n-am. Nu cunosc!
Îmi doresc ca cei care îmi ascultă piesele să găsească un punct de sprijin în ele și pe cât posibil să le-aducă alinare, dacă nu, măcar consolare.

Cât de departe ești dispus să mergi, pentru a-ți urma acest vis? Ai renunța la el pentru o carieră într-un domeniu care te-ar satisface din punct de vedere financiar? Dar invers?

Sunt deja departe, departe de tot peisajul dezolant din jur. Nu aș putea renunța niciodată, dar având în vedere că, probabil, genurile pe care le cânt (metal, acustic) nu îmi vor aduce vreodată bani, va trebui să mă străduiesc să-i adun din alte părți, așadar, am nevoie și de-o carieră. Întotdeauna am reușit să împac școala cu muzica, deci… pentru mine e simplu. Cam atât.

Care este părerea ta despre opinia publicului larg în legătură cu genul metal și ascultătorii lui? Mă refer la imaginea aceasta dark, la faptul că mulți oameni cred că această muzică îndeamnă la violență și e, într-o măsură, satanică.

Este foarte amuzant, însă lumea a început să se deschidă destul de tare, nu am mai prea auzit asemenea păreri prin jur. Sunt ok. Mai aud din când în când „ÎNCHIDE MUZICA!”, dar nu se continuă cu injurii sau jigniri la adresa muzicii pe care o ascult. Cei care cred că suntem o gloată de violenți întunecați n-au decât să creadă asta până ce au curaj să ne cunoască. Știi vorba aia: Dacă Satan o inventat muzica metal, înseamnă că o avut gusturi bune. Pace acolo!

Proiecte viitoare?

Nimic concret, doar idei. Acum c-am rămas doar cu proiectul acustic, îmi doresc să mă dedic în totalitate acestuia până ne ridicăm serios și avem o bază, pe urmă va merge mai ușor. Un proiect viitor pe care mi l-aș dori enorm ar fi o trupă de hardcore.

Spune-mi trei formații de muzică rock/metal autohtone, alături de care ai vrea sa cânți, la un moment dat. De ce?

Nu neapărat că aș vrea să cânt, dar aș vrea să-i audiez live (pe unele deja am avut ocazia să le… ). O trupă bună ar fi Dincolo De Ziduri. Caută-i! Ok… să respect întrebarea.
1. Îmi pare extrem de rău că au plecat dintre noi… Goodbye To Gravity ar fi una dintre ele. R.I.P brothers!
2. Deadeye Dick, care s-au destrămat recent.
3. Cap de Craniu – stand by
și 4 (sorry, dar e una dintre trupele de suflet). H8.

De ce? Pentru că fiecare mi-a marcat existența într-un fel sau altul și ar constitui o amintire prețioasă.

 

Voi încheia acest material cu câte un link, fiecare către o trupă din care a făcut sau face parte George.

PaddingMoth
High Status

Autor: Vlad Țolan

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi