Pentru cei care vor să aplice la o școală de peste hotare, pentru cei care au nevoie de puțin curaj când se vor despărți de familie, pentru cei care vor să știe câteva lucruri despre liceul în SUA și cum poți aplica, Karla ne va împărtăși astăzi câteva dintre părerile sale.

Karla Manea, o elevă ambițioasă și plină de speranțe ne învață că visurile pot deveni realitate dacă ai destulă speranță. ,,Am aplicat mai mult în glumă, pentru a mă familiariza cu procesul de aplicație al unor asemenea proiecte. Însă, așa cum am învățat atunci, nu poți ști sigur ce ești în stare să faci până nu faci. Iată, așa m-am trezit într-o dimineață că pot pleca pentru un an în Statele Unite.”

Așa cum plantele cresc mai frumos când se bucură de razele soarelui, și tânăra noastră a avut nevoie de tot talentul șlefuit prin multă muncă la concursul de admitere desfășurat în mai multe părți. În cadrul primei etape, care începe în luna septembrie, participanții creează un cont online unde trimit trei eseuri pe teme date și care sunt menite să pună în valoare setul de valori, pasiunile și visurile fiecăruia. Pentru etapa următoare, care de obicei se desfășoară în decembrie, participanții sunt chemați pentru un mic test de limbă engleză, alte trei eseuri în mediu de examen și un interviu.

,,Am simțit că totul s-a pus în ordine și că am pătruns într-o nouă etapă a vieții mele”

Întrebând-o care sunt asemănările și diferențele dintre sistemul de învățământ american și cel românesc,

Karla ne-a spus că sunt două sisteme diametral opuse: sistemul american nu pune accentul pe memorarea eseurilor, definițiilor, ci se axează pe memorarea logică ce te ajută să reții un timp mai îndelungat anumite noțiuni. Karla ne relatează lucrul care a bucurat-o, poate, cel mai mult, acela fiind atitudinea deschisă a profesorilor. ,, În America sunt foarte prietenoși, se așază la banca ta să te ajute și fiecare profesor stă câteva ore după program pentru a asista elevii care vin cu întrebări sau vor să refacă teste și teme. Îți vorbesc de la egal la egal și încurajează lucrul în echipă în locul competiției exacerbate care se găsește în cadrul sistemului de învățământ românesc.”

E un lucru obișnuit ca tinerii care învață în afara hotarelor, deși nu aparțin locului, să fie ,,adoptați” de o familie gazdă. Deși a fost primul Crăciun departe de familie și prieteni, Karla a avut norocul de a petrece această sărbătoare într-un mod foarte asemănător cu cel de acasă: ,,Mama gazdă provenea dintr-o familie de polonezi, deci am avut sarmale la masă. M-am bucurat de tot, mai ales fiindcă știam că următorul Crăciun îl voi petrece acasă.”

Pentru cei curioși când vine vorba de viața socială din liceele americane, drama pe care o vedem în filme este puțin exagerată.

În schimb, aceste seriale expun într-adevăr ideea că în America sportul este o activitate foarte importantă în liceu. ,,Întrucât în America se pune foarte mult accent pe sporturi și pe activități extracurriculare, în cadrul cărora se petrece extrem de mult timp, tind să se formeze grupuri.”  De asemenea, prânzul devine cadrul în care mulți tineri se asociază pe baza intereselor comune: ,,Se așează unii lângă alții la pauza de prânz, care durează jumătate de oră și care este un mare eveniment social. Se formează grupuri de sportivi, de oameni pasionați de teatru, de oameni pasionați de muzică și tot așa, ceea ce este și normal, întrucât oamenii tind să se asocieze pe baza similitudinilor și a pasiunilor comune. Însă ranchiuna dintre grupuri este doar un mit…

Experiențele de genul acesteia ne dezvoltă, atât pe plan psihologic, cât și pe plan intelectual. Diferențele dintre cele două sisteme de învățământ sunt uriașe, iar cunoașterea amândurora ne poate modifica în totalitate opiniile în legătură cu metoda de învățământ pe care o preferăm.

La sfârșit, Karla ne transmite un mesaj plin de însemnătate și emoție:

,,Am simțit că am umblat prin lume și că am văzut lucruri care m-au schimbat. Eram mai matură, mai sigură pe mine, știam mai multe, iar ceea ce se petrece în România nu mai era normalitatea.

Însă în mod bizar, anul departe de țară m-a făcut să o iubesc mai mult.

Am început să înțeleg cât de norocoasă sunt că știu limba română, că am avut acces la poeți și oameni de cultură români și am concluzionat că România era singura țară în care mă puteam naște. Și imediat după, am fost cuprinsă de o mare speranță în tineri și pentru viitor. Mi s-a părut că America era un pahar deja plin, pe când România este încă o democrație tânără, care acum își duce cele mai acute lupte. Însă există o plăcere supremă, aproape gingașă, în a ști că acum, strop cu strop, se umple paharul, și că tu contribui la umplerea lui.”

În data de 12 septembrie 2019, Karla va fi prezentă la American Corner, în Biblioteca Națională din București, de la ora 17:00, unde puteți auzi pe viu povestea ei de pe plaiurile americane și să aflați mai multe despre programul Flex.

 Andreea Tănase

Ana-Maria Dragu.