Cititul - Arma impotriva prostilor

În jurul nostru se întâmplă tot mai multe lucruri care ne pun în pericol existența, tot mai mulți părinți sau chiar tineri pleacă, nemulțumiți de sistemul din țară.

Aud tot mai mult „nu îmi place să citesc, nu am citit nici măcar o carte în viața mea”.

Generația tânără are tot mai multe distrageri de la frumoasa origine a tehnologiei: cartea. Știu că poate mulți dintre cei care citesc acest articol nu sunt prea interesați de lectură. Dar dacă aș spune că poate fi cheia multor probleme cu care vă confruntați?
Voi începe cu cel mai evident beneficiu pe care îl poți dobândi: cititul îți crește inteligența! Nimic mai admirabil decât o persoană capabilă să întrețină o conversație, nu doar prin bârfe. Dar dacă țața Leana de la colț e modelul tău în viață, nu prea am ce să îți fac…

Dacă ai probleme cu somnul, vin cu un sfat de ajutor: citește! Să adormi cu o carte în mână poate fi cel mai liniștitor lucru; cititul înainte de culcare te va face să ai un somn profund și mai liniștit. Poate că e o etapă mai grea din viața ta. Cu toții am avut perioade de genul la un moment dat, important este cum am trecut peste. Cititul poate fi cel mai bun refugiu.

Cititul reduce stresul. Dacă simți că mintea îți va exploda în cel mai scurt timp, filele unei cărți te pot elibera de presiune. Mergi într-un loc liniștit, ia o carte cât mai pe placul tău și lasă-ți imaginația să te poarte departe de lumea problemelor de zi cu zi.

Puțină creativitate la locul de muncă, facultate sau liceu nu ar strica, am dreptate? În timp ce citești, creierul își regizează propriul film pe baza informațiilor pe care i le oferi. Devii tot mai ingenios pe măsură ce te antrenezi lecturând orice tip de carte îți stârnește interesul.

Ce să citești, dacă nu ești pasionat de asta?

În primul rând, începe cu ceva simplu, de care ești atras. Nu trebuie să începi cu romanele primite la școală, care îți pot părea plictisitoare sau complexe. Gândește-te la câteva lucruri care îți stârnesc interesul. Imaginează-ți că citești, de exemplu, un roman de aventură. Te încântă? Dacă nu, nu te abate de la drumul tău, încearcă altceva. Poți merge la bibliotecă și să împrumuți câte cărți vrei. Citește 40-50 de pagini. Nici asta nu te atrage? Treci la următoarea, să nu crezi că pierzi timpul nici măcar o secundă. Te redescoperi, te autocunoști citind cât mai mult!

Dacă ai auzit că cititul creează dependență și ai crezut că cineva bate câmpii, îți pot spune că nu e așa. Odată ce ai început cu ceva ce îți place, vei deveni dependent de sentimentul pe care îl ai când deslușești enigmele fiecărei pagini.

În altă ordine de idei, cititul te va transforma. Să economisești bani pentru o carte nouă? Da, asta vei face, și te vei bucura atât de mult de mirosul ei, de cum arată ea în bibliotecă, apoi vei vrea tot mai multe… Și, desigur, nimic nu se compară cu o bibliotecă doar a ta, compusă din cărțile pe care le-ai citit de-a lungul timpului.

Mă crezi sau nu, asta e cea mai bună armă împotriva stupidității contemporane. Asta ne face să progresăm, să ne facem remarcați, așa că nu mai zăbovi și pune mâna pe carte!

Foto: Miruna Alexandra